Vizier op volleybal

 

Geen volleybal in NOS jaaroverzicht 2018

VoV, 01-01-2019. 6:10 uur.  Zo,  maar meteen met de deur in huis vallen in het nieuwe jaar en een frustratie van het oude, van een groot gedeelte van de laatste dag, eruit gooien. Even mopperen, dat lucht op. Overigens nog de beste wensen! Het zat ons toch even dwars, we moeten dit even met u delen, wellicht dat u als volleybalvolger / volleyballer / volleybalsters dezelfde gevoelens hebt, dan staan we in ieder geval niet alleen met onze mening. En misschien was het aan u voorbij gegaan, dan weet u na het lezen van dit artikel dat u in ieder geval geen volleybal gemist hebt in het Jaaroverzicht Sport van de NOS.

Wat ons zo op het eind van het jaar nog even flink tegenviel was dat NOS jaaroverzicht Sport. Daar ga je dan goed voor zitten. Zelfs al je het niet ‘live’ gezien hebt, zoals wij,  kijk je het de volgende dag nog even terug en verheug je je al in het voren op de terugblik, waar natuurlijk ook volleybal in moet  voorkomen. En  niet alleen voetbal, Olympische Spelen en wielrennen.  We waren immers bij de dames als vierde geëindigd bij het WK, nooit waren we beter en nooit stonden we dichter bij het podium. En in de Volleybal Nations League haalden de dames de laatste zes van de wereld, ook daar was de bronzen plaats net een treetje te hoog voor de Oranjeploeg.

Bij de heren was het een al even zo historisch jaar, als we de historie van langer geleden even buiten beschouwing laten. Met hele knappe WK zeges tegen Brazilië en Frankrijk, twee volleybalgrootmachten op deze aardbol. Waar we gewoon van wonnen, niet een gestolen zege, maar gewoon beter. Het was heel lang geleden dat we dergelijke resultaten hadden behaald.

Met een wereldkampioene (Lonneke Slöetjes, VakifBank) en een wereldkampioen (Maarten van Garderen, Trentino) in deze teamsport was het gewoon afwachten wanneer de schijnwerpers op het volleybal gericht zouden worden. En daarnaast had de Nevobo organiserend ook hard aan de weg getimmerd in 2018 met de in Nederland georganiseerde toernooien. Volleybal stond afgelopen jaar als een kasteel op een stevig fundament. Daar zou de NOS met hun jaaroverzicht met geen mogelijkheid aan voorbij kunnen gaan. Nederland sprak een woordje mee internationaal. Een woordje? Zeg gerust een hele zin!

Andere sporten en prestaties werden trouwens al met veel meer zendtijd voor 30 december in de spotlights gezet, nu op 30-12-2018 bij het aftellen van de dagen van 2018 was het de beurt aan volleybal, het zou nog een keer de aandacht krijgen, die het meer dan verdiend had. Dat was onze vaste overtuiging. Kop koffie, er goed voor gaan zitten, laat maar komen die beelden!

Die spectaculaire klappen van Lonneke of Nimir, van Anne en Thijs nog eens in de vertraagde herhaling zien. Die super slimme set – ups van Laura, Britt, Daan of Wessel. Die midscores van Juliët, Nicole, Jasper en Thomas en de opslagen van Marrit, Maret, Wouter of Michael. Of de reddingen in het achterveld van Myrthe, Kirsten en Justin. We zagen ze in gedachten al in een flits voorbij komen. Het wachten was alleen op het moment waarop in dit NOS jaaroverzicht Sport werd getoond.

En vervolgens begon het wachten. Wachten op volleybal. Wat hadden we sportief een verschrikkelijk goed jaar achter de rug, dat bleek wel uit de door de NOS gekozen sporten. Wielrennen, Tour en Giro, Olympische Winterspelen, voetbal PSV vs Ajax, WK baanwielrennen, wereldkampioenen Epke, Rico, Patrick, maar geen Lonneke en geen Maarten. Jeffrey Herlings, Max Verstappen, Kiki Bertens, de Volvo Ocean Race, prachtige beelden. Dik verdiende aandacht. Maar inmiddels was er meer dan 40 minuten voorbij en nog steeds geen volleybal. Natuurlijk, pas in de grote finale. Logisch, dan pas zou Oranje aandacht en een podium krijgen.

En vervolgens was er in vlot tempo judo, atletiek, schoonspringen, Sanne Wevers, Naomi Kromowidjojo en wielrennen bij de dames. Met Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten. Ruim aandacht. Mooie beelden. Waterpolo en hockey kwamen voorbij. Roeien. En in een flits zagen we het beachduo Sanne Keizer en Madelein Meppelink met hun netrolletje, het beslissende punt dat de EK titel opleverde. Het was bijna afgelopen, nu moest het gewoon komen, de NOS zou toch niet. Het was een overweldigend sportjaar ………etc. etc. waarop de afsluiting volgde. Wat, geen volleybal!

Geen volleybal, niet één seconde volleybal. Zelfs het woord werd niet genoemd. En wij volleybalvolgers maar denken dat we belangrijk zijn in het Nederlandse sportlandschap. Blijkbaar dus niet, een vierde plek op het WK bij de dames, de prestatie van de mannen, de WK titel voor en het winnen van de Champions League door Slöetjes, en ook de WK titel voor van Garderen was zelfs het noemen niet waard. Niet genoeg gelobbyd, geen volleybal minded personen in het NOS selectie comité, niet goed genoeg gepresteerd. Wat zou de oorzaak kunnen zijn?

Het WK voetbal, daar deden we helemaal niet aan mee, kreeg wel een minuut of vier. Het wielrennen in alle verschillende disciplines eiste al met al wel meer dan een kwartier op, was daar nou niet een minuutje of twee af te halen geweest voor volleybal. Voor Oranje vs Brazilië, voor Oranje vs China, voor Oranje vs Frankrijk. Een paar beslissende wedstrijdbeelden. Die rake klap van Lonneke of die redding van Kirsten. Dat ene punt van Thijs! De teleurstelling over het net niet, want dat hoorde toch ook bij het sportjaar 2018.

En dus op de voorlaatste dag van 2018 was het weer net niet voor Oranje, niet de uitzending gehaald. Geen plaats op het NOS Jaaroverzicht Sport podium. Ons inziens een fantastisch, geweldig, uitstekend sportjaar, indrukwekkende beelden van fantastische, geweldige en uitstekende prestaties maar een waardeloos overzicht!

Maar dan, zag de NOS ook in dat ze de plank een beetje gemist hadden? Gisteren op 31 december in het NOS Sportjournaal van 18:47 uur tijd voor Lonneke Slöetjes. Beelden van haar, een interview met haar. Het intense geluk van het winnen van de Champions League, het intense verdriet van het missen van het podium bij het WK. De gouden medaille van het WK clubteams. Een goedmakertje van de NOS? Daarvoor was dus geen tijd in het NOS Jaaroverzicht Sport. Niet belangrijk genoeg, wel belangrijk genoeg voor ‘the day after’. Het duurde toch helemaal niet zo heel lang. Wat ons betreft had het er nog best bij tussen gekund. Niet dus volgens de NOS. Maar het was wel het laatste item in het laatste Sportjournaal van 2018. We zijn toen toch maar een beetje minder teleurgesteld  het nieuwe jaar ingegaan.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Jan van den Noort.