GEL: Oranje (m) sluit met winst af

VoV, 07-06-2018. 5:59 uur. Er stond niets meer op het spel bij de Golden European League wedstrijd tussen Slovenië en Nederland, gisteravond in Slovenië. Beide teams waren voor de Final Four uitgeschakeld en speelden een spek en bonen partij om des keizers baard. De eer was de inzet en hoeveel die eer dan waard was? We zouden het niet weten. Slovenië had immers nog maar één van de vijf duels gewonnen en dan zijn er geen karrenvrachten eer te behalen bij winst.

Bondscoach Gido Vermeulen had volgens ons  het beste Wessel Keemink, Just Dronkers, Sjoerd Hoogendoorn, Gijs Jorna, Thijs ter Horst, Tim Smit en Niels de Vries het veld in kunnen sturen, maar deed dat niet. Hij koos voor de volgende ploeg bij het begin van de wedstrijd: Wessel Keemink,  Just Dronkers,  Nimir Abdelaziz, Maarten van Garderen, Robbert Andringa, Fabian Plak en Tim Smit. Ook kregen alle anderen, dus ook Niels de Vries en Sjoerd Hoogendoorn speeltijd. Alleen Michael Parkinson bleef aan de kant.

Nimir Abdelaziz had scorend een geweldige avond, hij scoorde maar liefst 37 punten. Plak en Andringa kwamen tot 11 punten.  Oranje won met 3-1 via de setstanden 19-25, 23-25, 25-23 en 14-25.

Oranje kwam in de eerste set op een drietal punten voorsprong bij 3-6 en kon dat voordelige verschil de hele set aan hun kant houden. Via 7-10, 11-14 en 14-18 liepen ze rond de twintig punten grens uit naar 18-22 om met 19-25 de eerste winst te pakken. Abdelaziz scoorde 6 keer in deze set, met een 13 om 18 eigen score ging de winst terecht naar Oranje.

In de tweede set moest oranje een ruime achterstand (17-12) wegwerken, voordat er bij 20-20 aan een mogelijke zege gedacht kon worden. Die gedachten waren er wel, en de zege kwam er ook. Oranje pakte de winst met 23-25.  De derde set was met 25-23 voor de thuisploeg Nu was het de beurt aan de Slovenen om een achterstand van 10-14 bij 21-21 in een gelijke stand te veranderen en de winst met 25-23 binnen te halen. Dit ondanks de 12 punten die Abdelaziz in deze set scoorde.

De vierde set kwam Oranje vlot op 1-5, 5-11 en 9-17 en daarmee was de set en de wedstrijd wel gespeeld. Met 11 punten was opnieuw Abdelaziz onhoudbaar. Een scoringspercentage van 70% op de aanval over de hele wedstrijd is er een om in te lijsten.  Oranje won dus met 1-3 en sluit het Golden League toernooi als tweede in de poule af.

Voor wat het waard is, Turkije verloor in Oekraïne met 3-2. Zij waren al zeker van deelname aan de Final Four.  Uit poule A gaat Estland door, België liet zich tegen hekkensluiter Zweden van de niet goede klant zien en leed thuis een erg zure 0-3 nederlaag, Portugal gaat uit poule C naar de laatste vier en gastland Tsjechië had het ticket al te pakken toen ze als gastland gekozen werden.