VNL: Zeges voor USA , Servië en Turkije

VoV, 07-06-2018. 5:50 uur. De vierde speelronde in de Volleybal Nations League bij de dames kende vanwege een mooie poule indeling ook gisteren weer een paar topontmoetingen, zoals USA vs Brazilië de nummers één en twee in de stand, de Europese tweestrijd tussen Oranje en Italië in Rotterdam en het keldergevecht tussen de nummer voorlaatst België tegen de rode lantaarndrager Argentinië. Het zou wel eens de laatste strohalm voor Argentinië kunnen zijn om de p/d te ontlopen.

In Jiangmen China stonden USA (1, 9-28) en Brazilië (2, 9-26) tegenover elkaar. Met als inzet de nummer één positie, hetgeen bij de Final Six een ‘gunstige indeling’ in de poule van drie geeft. Brazilië had eergisteren op het nippertje van Olympisch kampioen China gewonnen, USA was veel te sterk voor Rusland geweest.

Brazilië pakte in de eerste set een 7-11 voorsprong, was die bij 17-16 weer kwijt en kon daarna niet meer aan de leiding komen. USA liep van 21-20 naar 23-21 en hield dat verschil tot aan 25-23 vast. In de tweede set een soortgelijk verloop. Partijen deden niet voor elkaar onder, dan weer lag USA voor, dan weer Brazilië. Na 22-22 kwam Brazilië bij 23-24 op setpoint, USA werkte dat en het setpoints bij 24-25  weg, maar kon zelf bij 26-25 de winst niet pakken. Brazilië maakte 1-1 in sets middels 26-28.

In de derde doorgang verloor Brazilië bij 16-18 het initiatief. Via 22-21 werd het 25-21. In de vierde set was USA de betere ploeg en met 25-18 pakten ze de 3-1 zege. USA had een 60/47 scorend voordeel op de aanval. Lauren Gibbemeyer maakte, net als Jordan Larson 16 punten, waarvan 8 blokkerend. Tandara, topschutter bij Brazilië stond twee sets in de basis en scoorde 5 keer. Door de winst komt USA op 31 punten uit 10 zeges, daarmee zijn ze zeker van deelname aan de Final Six.

China, als gastheer al geplaatst voor de Final Six,  speelde tegen Rusland. Ze sloegen zich in de eerste set na 20-19 naar een 25-21 zege. In de tweede set maakte China het verschil na 15-14. Via 20-16 werd het 25-19 en 2-0.  In de derde en laatste set was er de hele tijd een voorsprong van twee of meer punten (12-7, 16-14, 22-16) en werd er met 25-22 gewonnen. Liu werd met 15 punten topscorer, De Russische Voronkova kwam tot 14 punten. Yuan van China scoorde 6 keer blokkerend.

In Bydgoszcz Polen won het gastland eergisteren overtuigend met 3-0 van Argentinië. Gisteren was Duitsland, dat eergisteren met 3-1 van België had gewonnen, de tegenstander.

Maar eerst stonden onze Zuiderburen tegenover Argentinië. In deze poule van de Challengers (Polen, België en Argentinië) ging het er voor België om afstand te houden van Argentinië om zo gevrijwaard te zijn van p/d wedstrijden. Dat lukte prima, onze Zuiderburen wonnen de eerste set met 25-22 en daarop volgden nog setzeges van 25-16 en 25-14. België was met name in de tweede en derde set (12-4, 20-12) een paar maatjes te groot voor de Zuid Amerikaanse dames. Kaja Grobelna (nr. 8 foto boven) werd met 24 punten de topschutter van de partij.

Polen tegen Duitsland was een middenmoot gevecht, beide teams hadden vier duels gewonnen en 11 punten. In dit duel trokken de Oosterburen van onze Oosterburen aan het langste eind. Met 3-1. De laatste set werd met 25-09 gewonnen, dat moet hard bij onze Oosterburen aangekomen zijn, daarvoor waren de setstanden 25-21, 21-25 en 25-20.

In Thailand ging de Aziatische driekamp , met Turkije als vierde partij, gisteren verder. Japan en Korea stonden gistermorgen tegenover elkaar, Korea leed een 3-0 (22, 14, 20) nederlaag. Japan was de hele wedstrijd beter, in de eerste set gingen ze steeds enkele punten aan de leiding (13-9, 16-12), in de tweede set was de achterstand voor Korea bij 11-4 onoverbrugbaar en bleef dat ook na 20-12. En in de derde doorgang werd de 16-16 een 21-16 voorsprong voor Japan, waarna ze ruim wonnen. Sterspeelster Yeon Koung Kim van Korea kwam tot maar 8 punten in drie sets. Ishii van Japan maakte er 15 en werd daarmee topscorer. Aanval en serve (42 om 27 punten) bezorgden Japan de winst.

Turkije speelde tegen gastland Thailand. De openingsset ging met 20-25 naar de ploeg van Guidetti, in de volgende set werd er in de finale hard om de winst gestreden. Uiteindelijk kwam die met 28-30 opnieuw bij Turkije terecht, maar in de derde set herstelde Thailand zich en liep na 11-10 uit naar 18-13 en won met 25-18.  Turkije haalde de drie punten in de vierde set binnen. Een 1-6 voorsprong ging nog verloren (11-11), maar daarna liep de Turkse ploeg via 14-17, en 16-22  naar een nog ruime 19-25 zege. Hande Baladin van Turkije werd met 17 punten topscorer van de partij. Ondanks 31 scores van Turkije voor Thailand was het positieve saldo op de eigen score (+15) voldoende om de zeges te claimen.

En in Rotterdam begon Servië op de tweede dag tegen de Dominicaanse Republiek.  De Servische ploeg had het alleen een periode in de tweede set lastig. Daarin kwamen ze vlot met 5-11 achter en pas na 9-14 en 13-16 konden ze de achterstand bij 17-16 ongedaan maken. Bij 17-18 moest dat een tweede keer gebeuren, dat lukte en met 25-20 wonnen ze de set. De eerste was na 13-9 en 21-13 tussenstanden met 25-19 gewonnen en de derde kwam de Dominicaanse Republiek er niet meer aan te pas. Met 25-13 was het verschil uiteindelijk heel erg groot. Boskovic werd met 21 punten topscorer, Brayelin Martinez kreeg er 10 op naam. De 58 om 40 eigen score was wel heel erg dik in het voordeel van de Serven.

Daarna moest Oranje het tegen Italië opnemen en voor het verslag van deze wedstrijd verwijzen we u naar het eerder vandaag gepubliceerde artikel. Voor de volledigheid Nederland verloor met 2-3.

De tussenstand na de 11de wedstrijd is: 1> USA 10-31 FS*. 2> Servië 9-27. 3> Brazilië 9-26, 4> Turkije 8-25, 5> Nederland 8-24.  6> China 6-20 FS*.  7> Italië 6-18.  8> Rusland 6-17.  9> Polen 5-14. 10> Japan 5-14.  11> Korea 5-14. 12> Duitsland 4-11. 13 > België 3-9. 14> Dominicaanse Republiek. 2-8. 15> Thailand 2-6. en 16> Argentinië 0-0.  *FS is geplaatst voor Final Six.