GEL: Teleurstellend verlies Oranje mannen

VoV, 27-05-2018. 6:25 uur.  De Nederlandse volleyballers hebben gisteren voor de tweede keer deze week met 3-2 verloren in de Golden European League. Oranje verloor voor eigen publiek in het Apeldoornse Omnisport met 2-3 van Oekraïne. Afgelopen woensdag was Turkije met dezelfde cijfers te sterk voor de equipe van bondscoach Gido Vermeulen.

Bondscoach Gido Vermeulen startte voor de derde wedstrijd op rij met een andere basisopstelling. Vandaag ging het vertrouwen uit naar Daan van Haarlem (spelverdeler), Nimir Abdelaziz (diagonaal), Maarten van Garderen en Robbert Andringa (passer / lopers), Michael Parkinson en Tim Smit (middens) en Just Dronkers (libero).

Oranje begon uitstekend in het Apeldoornse Omnisport. Dankzij een serie van drie kill – blocks op rij (twee van Parkinson en een van Abdelaziz) ging Nederland al snel met 13-7 aan de leiding. Oranje behield de controle (16-10 van Garderen, 19-12 time out Oekraïne, 22-13 ace van Haarlem) en liepen gemakkelijk uit tot 25-15 om zo een 1-0 voorsprong te nemen.  Abdelaziz scoorde 5 keer in deze set, Oekraïne maakte 14 (!) punten voor Nederland!

Nederland begon zwak en enigszins gemakzuchtig aan de tweede set en liet Oekraïne onnodig terugkomen in de wedstrijd. Vermeulen moest al vroeg (4-7) een time-out nemen, waarna Tim Smit twee keer kon scoren (6-7).  Vier blokpunten verder, twee voor Oekraïne en twee voor Nederland, stond het 9-11, bij 9-14 ging Oranje opnieuw de time out in. Oekraïne bleef het verschil vasthouden (12-17).

Bij 12-18 volgde de dubbele wissel (Keemink en ter Maat erin, Abdelaziz en van Haarlem eruit), bij 13-20, na de netfout van Andringa, leek verlies aanstaande. Bij 16-20, score ter Maat, zag het er iets rooskleuriger uit en ging Oekraïne de time out in. Oekraïne hield echter het hoofd koel, en won de set met 20-25 na de 18-23 tussenstand. Met een 13/16 eigen score en een 9/7 foutenlast was er twee keer voordeel voor de gasten.

In de derde set had Oranje zijn zaken weer goed op orde. Dankzij een aantal goede acties met scores van Tim Smit kwam Oranje van 1-3 achter op 5-3 voor. Time out Oekraïne. Na een scorende midaanval (9-5) en een ace van Smit stond er 11-7 op de borden. Oranje hield de voorsprong in het middendeel, via 15-10, time out Oekraïne, tot aan 18-14 vast. De gasten kwamen via een tweepunter en een voetfout op de driemeter echter nog terug naar 18-17, time out Oranje.

Belangrijke kill – blocks voor 20-18 en 21-18 van Parkinson en Van Garderen voorkwam dat Oranje een gelijke stand moest toestaan. Van Garderen zorgde ook voor setpoint op 24-20, met Nimir Abdelaziz aan serve kon van Garderen, totaal 7 punten in deze set,  via een scherpe dankjewel score de winst binnenhalen en de stand op 2-1 brengen. Oranje had met een eigen score van 22 om 17 punten veel voordeel in deze set.

Nederland dwong in de vierde set na een 3-5 achterstand en een 6-5 voorsprong (blok van Garderen) Oekraïne bij 8-6 in de time out. Het verschil bleef een paar punten (10-8,  12-10) voor, maar bij 12-12 kreeg de Oranje ploeg in de time out een reprimande, de coach wilde meer beleving zien. Oranje kwam op 14-12,  maar ook op 15-16 en 16-16 na een score van Abdelaziz. Bij 16-18 achter ging Oranje de time out in, maar er volgde daarna de 16-19, ter Maat viel in bij die stand, waarop Oekraïne de 16-20 scoorde. Zij gingen bij 18-20 de time out in. Er volgde 19-20 na een uitgeslagen aanval.

Thijs ter Horst, Wessel Keemink en Gijs Jorna kwamen ook in het veld. De verse krachten brachten nieuw elan, en Oranje vocht zich knap terug. Na 20-22 kregen de Lange Mannen, na scores van ter Horst, Parkinson en ter Maat op 24-23  zelfs matchpoint, na een klap uit van Oekraïne. Maar deze werd niet benut (24-24). Op de service van opnieuw Plotnytskyi ging de vierde set vervolgens met 24-26, na een uitgeslagen aanval, naar de bezoekers. Van Garderen was met 6 punten de meest scorende speler, in de totalen werd het 17/17 op de eigen score, de foutenlast maakte dus het verschil.

In set vijf ging het aanvankelijk gelijk op (3-2), maar kwam Oranje door twee eigen fouten, uitgeslagen aanvallen ter Maat en ter Horst, op 3-5 achter. Time out Nederland. De eerste twee punten erna waren  ook voor Oekraïne (3-7). Ter Horst haalde de serve terug. Bij 4-8 werd er van kant gewisseld. Oekraïne was de betere ploeg, de vraag was wie gaat het verschil bij Nederland maken?

Na de veldwissel scoorde een korte serve de 4-9 en een te lange de 5-9. Bij 6-11 opnieuw een time out van Nederland. Ter Maat maakte 7-11,  ter Horst de 8-11, time out Oekraïne. Foutserve 8-12. Oekraïne was drie punten van de winst af. De foutserve van de ingevallen Abdelaziz maakte 9-13. Tim Smit blokkeerde 11-13 tegen de vloer. Een ace van ter Maat zette de 12-13 op het scorebord en een knal van hem maakte 13-13. De inhaalrace stokte (13-14), het blokpunt op Thijs ter Horst beëindigde de wedstrijd met 13-15 en 2-3 verlies.

Gido Vermeulen: “We begonnen goed en na een mindere set hadden we de wedstrijd in de derde set onder controle. We hadden de vierde set moeten winnen, maar dat deden we dus niet. Oekraïne speelde agressiever dan ons en met meer beleving en we moeten bij onszelf te rade gaan hoe dat mogelijk is”

Woensdag spelen Nederland en Oekraïne opnieuw tegen elkaar.

gh @ Vizier op Volleybal. Bron o.a. Nevobo. Foto ’s CEV.