Vizier op volleybal

 

Gijs van Solkema komt naar Lycurgus Groningen.

VoV, 12-06-2024. 11:10 uur. De 26-jarige Gijs van Solkema speelt de komende twee seizoenen bij Nova Tech Lycurgus. De aanwinst, die overkomt van Draisma Dynamo, maakt samen met de eerder gepresenteerde nieuweling Uroš Planinšič de spelverdelerpositie compleet. Aanvoerder en spelverdeler Sam Gortzak, die vorig seizoen terugkeerde bij Nova Tech Lycurgus, stopt als speler en is volgend seizoen assistent van coach Mark Lebedew.

Van Solkema komt mede door de liefde naar Groningen. Zijn vriendin speelt in het eerste van studentenclub Veracles. ‘Ik ben vorig jaar teruggekomen uit het buitenland en had al wat contact met Nova Tech Lycurgus. Toen is het zaadje eigenlijk al geplant. Mijn broertje en zusje wonen ook in Groningen en volleyballen bij Donitas en Veracles. ‘Ik vind het een fantastische stad waar ik me thuis voel.’

Prettige bijkomstigheid zijn de ontwikkelingen bij Nova Tech Lycurgus. ‘Er zijn grote plannen. Dat vind ik super interessant. En terug in Nederland zijn brengt me veel geluk. Ik wilde weer onder mijn eigen mensen zijn. Daar ben ik heel gelukkig mee.’ Een paar maanden geleden had Van Solkema even geen geluk toen diabetes type 1 bij de Fries, geboren en getogen in Sneek, is vastgesteld.

‘Een domper, maar ik kan er al goed mee omgaan. Mijn extreme fitheid heeft me geholpen om toen het nog niet vastgesteld was te blijven functioneren.’ Tijdens de play-offs maakte Van Solkema in de halve finale tegen Nova Tech Lycurgus alweer zijn rentree met een paar messcherpe serves. Een handelsmerk van de man die meer dan zestig interlands speelde.

Twee jaar geleden tijdens de Volleybal Nations League was Van Solkema voor het laatst actief bij de Lange Mannen. In de periode dat hij nog in het buitenland speelde. Zes jaar in totaal. Nadat de 1.92 meter lange speler op zijn twaalfde zich volledig op volleybal stortte bij VC Sneek ging Van Solkema op zijn vijftiende in 2014 al richting het Talentteam om daarna te verkassen naar SVG Lüneburg waar hij vier jaar onder contract stond.

In het seizoen 2020/2021 volgde nog een uitstapje naar Engeland bij IBB Polonia Londen VC. Om daarna vanaf de zomer van 2021 naar Kladno Volejbal CZ in Tsjechië te gaan. En afgelopen seizoen dus bij Dynamo.

Arjan Taaij laat namens Nova Tech Lycurgus BV weten ingenomen te zijn met Van Solkema. ‘Met Gijs voegen we na Uroš nog een ervaren spelverdeler toe. Gijs heeft de afgelopen jaren internationale ervaring opgedaan zowel in club als nationaal teamverband. Gijs is een extraverte speler met een uitstekende serve en heeft het afgelopen jaar bij Dynamo laten zien tot de beste spelerverdelers van Nederland te behoren.’

‘Na zes jaar buitenland zag ik het niet meer zitten om weer ergens in mijn eentje te gaan zitten. Sportief was het overal wel goed hoor, maar terug in Nederland brengt me buiten het veld meer rust en dat geeft me op het veld extra motivatie.’ Van Solkema neemt al die buitenlandse ervaring wel mee de komende jaren. ‘Ik heb jaren op hoger niveau dan de Eredivisie gespeeld en bij het Nederlands team gezeten. Dat scheelt.

Op serve kan ik het verschil maken en ik heb denk ik veel werklust en energie. Ik ben een leider en ben verbaal aanwezig. De laatste tien jaar heb ik door hard werken zeker ook aan kracht gewonnen. Ik voel mijn teamgenoten goed aan denk ik en zorg ervoor dat de neuzen dezelfde kant opstaan. En door al mijn ervaring weet ik hoe het spel werkt.’

De ambitie blijft. ‘Ik ben een topsporter in hart en nieren en wil altijd alles uit mezelf halen. Daar blijf ik hard voor werken. Nu in een omgeving waar ik echt gelukkig ben. Dat gaat helpen om de komende jaren veel te winnen met Nova Tech Lycurgus.’

gh @ VoV, geschreven door Theo Sikkema, Nova Tech Lycurgus. Foto FB Lycurgus.