Vizier op volleybal

 

Belangrijke 3-1 zege Oranje vs. Servië

VoV, 12-06-2024. 10:50 uur. Nederland begon de derde week van de VNL-competitie met de wedstrijd tegen Servië. Servië heeft het OS-ticket voor Parijs vorig jaar bij het OKT in Ningbo bemachtigd, toen waren ze met hun A-selectie in drie sets te sterk voor Oranje. Ook bij het EK vorig jaar leed Nederland een nederlaag.  Servië won de zilveren medaille bij de Olympische Spelen in 2016 en brons in 2020. Zij waren in 2018 en 2022 wereldkampioen. Vorig jaar pakten ze het  zilver bij het EK.

Omdat ze zich al geplaatst hebben voor Parijs laten een aantal bepalende speelsters van het team de VNL-competitie dit jaar aan zich voorbijgaan en geven zij na een druk en enerverend clubseizoen de voorkeur aan rust boven het reizen en spelen in VNL-verband.

Zo was hun sterspeelster diagonaal Tijana Boskovic er niet bij, ook spelverdeelster Maja Ognjenovic ontbrak en verder waren vaste waarden als Bianka Busa, Jovanna Stevanovic, Katarina Lazovic en Sara Lozo ook thuis gebleven. Ook Guidetti stond niet aan de zijlijn, de ploeg werd gecoacht door Saim Pakkan.

Zij maakten allemaal nog wel deel uit van het team dat Oranje in de halve finale van het EK vorig jaar met 3-1 versloeg, nu dus niet. Tot nu verloor Servië in de VNL vijf keer (Polen, Turkije, China, Brazilië, Dominicaanse Republiek) en won drie keer (Canada, Bulgarije, Thailand).

Na het verlies van Canada gisteren tegen Italië kan Oranje via winst een belangrijke stap richting Parijs zetten. Bij 3-0 winst is de oogst aan ranking punten 11,87. Bij 3-1 is dat 9,37 en bij 3-2 nog 6,87. Wint Servië dan verliest Oranje respectievelijk 8,13 (bij 0-3), 5,63 (bij 1-3) en 3,13 (bij 2-3) ranking punten.

Genoeg inleiding, het gaat er niet om wie er niet zijn en hoe het verleden was, maar om wie er wel zijn en welke uitslag beide teams in hun onderlinge duel nu op het scorebord zetten. Voor Nederland begonnen in de starting seven:

  • Spelverdeling: Britt Bongaerts
  • Libero: Florien Reesink
  • Diagonaal: Elles Dambrink
  • Midspeelsters: Indy Baijens. Eline Timmerman
  • Passer lopers: Jolien Knollema, Nova Marring.

Tijdens de wedstrijd waren er nog invalbeurten voor Marrit Jasper, Celeste Plak, Sarah van Aalen, Juliët Lohuis en Anne Buijs.

In de openingsset nam Oranje een 4-1 voorsprong, echter bij 7-7 had Servië de achterstand weggewerkt. Bij 8-9 kwam Servië voor het eerst aan de leiding, vervolgens scoorde Nederland via Knollema, Dambrink en Baijens vijf punten op rij voor de 13-9 tussenstand. Time out Servië. Oranje liep uit naar 18-13, kreeg drie punten op rij tegen (18-16) en had bij 19-18 na een score van Tica en een ace van Servië nog maar één puntje voorsprong.

Oranje ging de time out in, Knollema en Dambrink scoorden na de pauze, Servië pakte daarna twee punten voor de 21-20 stand. Het laatste woord in de set was aan Elles Dambrink en Jolien Knollema, zij tilden de eindstand naar 24-20, waarop Servië met een aanvallende fout de set in Nederlands voordeel besliste (25-20).

In de tweede set gaf Servië na de 4-4 gelijke stand tot aan 8-8 vier punten op rij aan Oranje cadeau, na de 8-8 pakte Oranje zelf de punten tot aan 11-8. En bouwde via o.a. een scorende midaanval van Eline Timmerman het verschil uit naar 15-10, waarop Servië de time out inging. Door aanvallende fouten van Oranje kwam Servië op één puntje bij 16-15, daarna waren Nova Marring en de voor de serve ingevallen Juliët Lohuis (ace) verantwoordelijk voor de 22-18 tussenstand.

Bij 22-20 haalde Koslowski de ploeg naar de kant, Dambrink en Lohuis scoorden de punten voor de 24-20 stand en na de Servische side out liet Jolien Knollema het laatste punt voor de 25-21 noteren.

Als Nederland de wedstrijd in drie sets zou kunnen beslissen deden ze hele goede zaken voor de OS-ranking. En na de 6-2 tot en met de 11-7 leek het er ook op dat dit zou gaan lukken. Toen kwam echter Vanja Ivanovic aan de opslag en met o.a. drie aces en ondanks de time out van Oranje op 11-10 zette zij Servië op een 11-13 voorsprong.

Servië gaf dat minimale verschil niet meer uit handen, integendeel ze bouwden uit naar 14-18 en 15-20, waarbij Ivanovic deze keer aan het net een scorende rol vervulde. Nederland probeerde uit alle macht het verschil in te lopen, Eline Timmerman scoorde nog de 18-23 maar Servië gaf niets meer weg en won met 18-25. Dit setverlies kostte Oranje in ieder geval 2,50 ranking punten,

In de vierde set kon Servië tot 8-7 bij Nederland in de buurt blijven, een ace van Indy Baijens en een tweede balscore van Britt Bongaerts brachten de Nederlandse spelverdeelster bij 11-8 aan de opslag. Zij gaf pas weer af bij 17-9 en daarmee was het verschil gemaakt. Oranje stoomde door naar 21-11 en won met 25-12.

Met de eigen score hielden de teams elkaar in evenwicht (61 om 61), Nederland speelde echter met een veel lagere foutenlast (16 om 31). Bukulic werd de topscorer met 21 punten, Nova Marring maakte de meeste Nederlandse punten (17)

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s VNL/ FIVB.