Gliwice: USA en Servië naar halve finale WK

VoV, 12-10-2022. 3:19 uur. Gisteren werden de vier wedstrijden in de kwartfinale van het WK gespeeld. In Gliwice Polen waren dat USA vs. Turkije en Servië vs. gastland Polen. In Apeldoorn stonden Italië vs. China en Brazilië vs. Japan tegenover elkaar. Vier keer Europa, twee keer Azië en van Noord en Zuid-Amerika één team. Zo zijn de rollen op het mondiale volleybal in de eindfase van het WK verdeeld.

In Gliwice, Polen werd het spits afgebeten door USA en Turkije. Olympisch kampioen USA won afgelopen vrijdag met 3-1 in poule F van Turkije. In de drie ontmoetingen daarvoor tussen beide landen werd er steeds een vijfsetter gespeeld. Maar deze keer was USA in drie sets klaar met de ploeg van de Turkse bondscoach Guidetti.

Na de 8-3 in de eerste set voor USA kon Turkije de inhaalrace met de gelijkmaker bij 14-14 afsluiten, ze stoomden door naar 14-16, maar hadden bij 16-16 USA weer naast zich. De ploeg van Karch Kiraly nam bij 19-17 een beslissende voorsprong en hield die vast. Via 23-19 en 24-21 werd het 25-22 voor USA. In set twee liepen de Amerikaanse dames na 6-6 via 11-8 uit naar 18-13. Met een zeer ruime 25-15 brachten ze de setstand op 2-0.

In de derde set werd van 7-5 via vier punten op rij 11-5 gemaakt. Turkije probeerde via Karakurt en Eda Erdem een ommekeer te bewerkstelligen maar slaagde niet. De 18-11 achterstand werd nog wel ingelopen naar 20-17, dichterbij kwam Turkije niet. Een aantal scores later van Frantti, die met 18 treffers topscorer werd, stond het 23-18. Het matchpoint op 24-20 werd blokkerend verzilverd door USA.

De huidige wereldkampioen Servië is nog steeds ongeslagen in dit WK. Ze wonnen alle negen wedstrijden, daarin werden slechts twee sets verloren. Tijdens dit WK was er eerder een 3-0 zege voor Servië tegen tegenstander Polen.

Deze keer bleek Polen een stuk lastiger te verslaan en viel de beslissing pas na vijf sets. Via de setstanden 21-25, 25-21, 25-19, 24-26 en 16-14 ging de winst voor bijna 10.000 Poolse fans naar de hanterende wereldkampioen. Stysiak en Boskovic waren scorend geweldig op dreef met respectievelijk 40 en 36 punten.

Polen profiteerde op de 19-19 tussenstand in de eerste set van twee aanvalsfouten van Boskovic (21-19) en bouwde dat verschil via een blokpunt van Rozanski uit naar 25-21 setwinst. Servië had een prima start in de tweede set (4-0, 11-5) en wist nadat Polen tot 15-12 terugkwam met een serie van drie het verschil naar 18-12 te tillen. Via 25-21 werd het 1-1 in sets.

Na een aanvankelijk gelijk opgaande score in set drie pakte Servië een 10-6 voorsprong, die bij 13-13 weer door Polen weggewerkt was. Een uitgeslagen aanval van Stysiak maakte er bij het begin van de big points 20-18 van voor Servië, met vijf van de volgende zes punten pakte Servië de 25-19 setwinst voor de 2-1 stand.

Polen kwam in de vierde set na een 17-12 achterstand heel sterk terug in de set. Aan de hand van Stysiak scoorde Polen in het vervolg het dubbele aantal punten van Servië, waarmee ze de 24-26 setwinst naar zich toe haalden en de tiebreak afdwongen.

Polen kwam daarin met 9-7 voor, bij 10-10 was de stand gelijk en bij 12-11 ging Polen de time out in. Dit had succes, Stysiak smashte raak en scoorde met een ace de 12-13 voorsprong. Servië kwam bij 15-14 op hun tweede matchpoint, dat met een ace van Stevanovic werd verzilverd.