Apeldoorn: Italië en Brazilië naar halve finale WK

VoV, 12-10-2022. 3:09 uur. Gisteren werden de vier wedstrijden in de kwartfinale van het WK gespeeld. In Apeldoorn stonden Italië vs. China en Brazilië vs. Japan tegenover elkaar. In Gliwice Polen waren dat USA vs. Turkije en Servië vs. gastland Polen. Vier keer Europa, twee keer Azië en van Noord en Zuid-Amerika één team. Zo zijn de rollen op het mondiale volleybal in de eindfase van het WK verdeeld.

VNL 2022 winnaar en Europees kampioen Italië begon tegen China. Beide teams stonden in poule E ook al tegenover elkaar, toen was er een 3-0 zege (24, 16, 20) voor Italië waaraan hun sterspeelster Egonu met 27 punten een forse bijdrage had. Vele lege plaatsen op de tribunes, veel Chinese fans, minder Italiaanse.

Maar dat ging niet op voor de gescoorde punten, vooral in de eerste helft van de set veel Italiaanse, minder Chinese (12-6) Egonu en vooral Danesi waren erg succesvol. China kon op 14-8 een breakpoint scoren, slaagde erin om via twee blokpunten van Yuan terug te komen naar 17-13, maar het verschil bleek gewoon te groot. Na 20-15 sloot Italië met 25-16 af.

In set twee nam Italië na 3-4 achter via een serie vijf punten een 8-4 voorsprong, waarna China weer in de achtervolging moest. Op 12-8, na een fantastische rally met onnavolgbare reddingen van beide libero’s, kwam China weer op vier punten verschil.  Gong bracht China met drie scores na 14-11 op één puntje bij 15-14. En het volgende punt maakte gelijk (15-15), waarna een blokpunt van Danesi en een rake klap van Egonu Italië naar 18-15 tilde. Vervolgens scoorde alleen nog Egonu tot aan 25-22 voor Italië, dat tevens nog drie kadootjes van China kreeg.

Alles liep geweldig goed voor China in de derde set. Bij 2-7 ging Italië al de time out in, een tweede pauze volgde bij 8-14. Met een te hoge foutenlast lukte het Italië niet om terrein goed te maken, integendeel China kwam op tien punten verschil (9-19) en speelde heerlijk vrijuit de set uit. Met scores van Li en Wang werd het 13-24, waarna de video challenge liet zien dat een Italiaanse aanval een halve millimeter buiten de lijnen belandde voor de 13-25 setstand. Dus 2-1 in sets.

Tot 7-7 ging het in de vierde set gelijk op. Daarna kon China alleen nog een breakpoint scoren op 14-10 voor de 14-11 stand, terwijl Bij Italië de side outs steeds door één of meerdere breakpoints werden gevolgd. Dat leidde tot een forse voorsprong bij 19-12, 22-14 en 25-17.

Egonu werd met 29 punten de topscorer van de partij. De eigen score was 70 om 57 in het voordeel van Italië.

In de tweede wedstrijd in Apeldoorn stonden de kampioenen van Zuid-Amerika en Azië tegenover elkaar. Tot nu leed Brazilië in het toernooi één nederlaag in negen wedstrijden, juist tegen Japan. Met 3-1, passer loper Inoue nam 27 punten in dat duel voor haar rekening.

En ook deze keer leek het erop dat Japan voor een verrassing zou kunnen zorgen. Na twee sets stonden ze met 0-2 voor via twee 18-25 setwinsten. Daarna stond Gabi (totaal 25 punten) aan de basis van een geweldige come back van Brazilië. Via 25-22, 27-25 en 15-13 verzekerden ze zich alsnog van een plaats in de halve finale, waarin ze het opnemen tegen Italië.

Japan zette veel druk in de eerste twee sets. Meteen vanaf het begin (1-4) namen ze de leiding. En via 5-10 en 10-16 bleven ze steeds ruim voor. Met een blokpunt van Hayashi werd het 17-24, waarna ze cross court de 18-25 scoorde. In set twee liep Japan na 5-5 uit naar 8-13 en 13-18. Mede door veel Braziliaanse fouten bleven ze de set controleren. Het setpoint werd blokkerend door Yamada verzilverd.

Brazilië bouwde in de derde set een 11-7 voorsprong op, Japan kwam nog terug tot 12-10, maar kon de aansluitende treffer niet maken. Ook bij 19-17 lukte dat niet. Carol Gattaz scoorde het laatste punt voor de 25-22 en 1-2 stand.

In de vierde set wisselden de teams elkaar met regelmaat aan de leiding af. Japan kwam op 5-8, Brazilië was bij 10-9 leidend. Rosamaria bracht het verschil op twee (11-9). Het bleef tegen elkaar opgaan totdat Brazilië via Gabi setpoint kreeg op 24-23. Met een kill-block van Carol Gattaz pakte Brazilië de tiebreak via 27-25.

De strijd leek in de vijfde set beslist nadat Carol Brazilië naar 13-10 blokkeerde. Lorenne zette Brazilië op meerdere matchpoints bij 14-11, waarvan Japan er een aantal wegwerkte. Japan hield de set in leven (14-13) totdat Ishikawa de bal in het net sloeg en daarmee Brazilië met 15-13 naar de volgende ronde hielp.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy Biekart.