Gouden duo Stam/ Schoon ‘champions of Doha’

VoV, 06-02-2023. 5:00 uur. In de halve finale van het Elite 16 toernooi in Doha, dat Katja Stam en Raïsa Schoon via drie gewonnen wedstrijden in de poulefase rechtstreeks bereikten, dwongen ze tegen het Australische duo Clancy/ Mariafe met een 2-0 zege het ticket voor de finale af.

In de eerste set had het BTN-duo tot aan het middendeel van de set licht voordeel (5-3, 7-5). Bij 11-10 ging de technische time out in, daarna moesten onze landgenotes bij 13-14 de time out in, nadat Australië via een ace en een aanvallende fout van Nederland op 13-14 was gekomen. Op de side out ging de tussenstand naar 18-18. De foutserve en het breakpoint via een blok van Katja Stam maakten 19-18, de ‘overset’ daarna (de Australische set up kwam over het net) werd door Katja Stam binnengetikt voor 20-19. Ze maakte ook de winnende 21-19.

In de tweede set verliep de score in de aanloop naar de big points op ongeveer identieke wijze. Alleen konden Clancy/ Mariafe toen van een 10-8 achterstand een 10-11 voorsprong maken bij de technische time out. Stam/ Schoon bogen dat weer om naar 15-13 en gingen bij 17-17 de time out in toen Australië de stand in evenwicht bracht. Katja Stam zette Nederland na 17-18 met twee scores op 19-18 en met de side out na 19-19 en een kill-block van Katja Stam daarna pakten ze de 21-19 en 2-0 zege.

In de finale speelden Stam/ Schoon tegen Nina Brunner en Tanja Hüberli uit Zwitserland.

In de openingsset waren de teams lang aan elkaar gewaagd, waarbij het BTN-duo te veel punten aan hun tegenstanders cadeau gaf. In de fase na 9-9 volgden een aantal aanvallende fouten elkaar in vlot tempo op en gaven het Zwitserse duo een 15-18 voorsprong. Katja Stam kon vele geweldig verdedigende acties van Raïsa Schoon met succes afronden en bij 17-18 had Oranje de aansluiting weer. Zwitserland scoorde 17-19, bij een van de rallyacties blesseerde Hüberli zich aan haar linkerbeen en moest in een ‘medical time out’ behandeld worden. Na de lange pauze kwam Oranje nog op 20-20, voordat twee Zwitserse scores er 20-22 van maakten.

Nederland pakte in de tweede set vlot, mede door een aantal Zwitserse aanvallende fouten, een 10-4 voorsprong bij de tweede veldwissel. De technische time out ging in bij 13-8, met een slimme bekeken onderhandse pass zorgde Raïsa Schoon er wat later voor dat er 15-8 op het scorebord kwam. Stam/ Schoon bleven dominant en gaven niets meer weg. Op 16-12 werd er nog even gepauzeerd, daarna ging het via 19-13 naar 21-14.  Met als laatste punt een ace van Katja Stam.

Zwitserland ging in de derde set als bij 3-0 achter de time out in, na die pauze scoorde Raïsa Schoon de 4-0 en werd de 6-1 voorsprong met ‘dreamvolleyball’ opgebouwd.  Zwitserland knokte zich echter keihard terug in de wedstrijd, dwong Oranje bij 6-4 de time out in en kwam bij 6-6 op gelijke hoogte.

Na de veldwissel op 8-7 wisten Stam/ Schoon met ‘worldclass volleyball’ (dat zeiden de commentatoren) de stand naar 11-7 te tillen, waarmee het beslissende gaatje geslagen was. De Zwitserse foutserve en zeer rap en attent blokkeren van Katja Stam in dezelfde rally zorgen voor 13-8. Nederland kwam op matchpoint bij 14-9. Een Zwitsers blokpunt en een ace stelden de zege even uit, maar de rake klap van Katja Stam daarna was goud waard.