Vizier op volleybal

 

Grand Slam Breda, ‘Grapperhausje’ Nevobo?

VoV, 06-09-2020. 17:05 uur. Ging de Nevobo in de fout met de deelname van een tweetal duo’s aan de Grand Slam Eredivisie Beachvolleybal in Breda? Of is deze veronderstelling onjuist?  Is de bond, die al vanaf het begin van de corona pandemie zeer correct, uitvoerig en transparant de verenigingen en leden informeert over alle coronamaatregelen en regels, wellicht tekortgeschoten bij de organisatie van de Grand Slam in Breda voor wat betreft het informeren over/ uitsluiten van enkele duo’s, die uit een code oranje regio kwamen? Wat speelt er, volgens ons. Of wie speelt er!

Afgelopen weekend was de Eredivisie Beach Grand Slam in Breda. Met daarbij deelname van een aantal buitenlandse duo’s. Onder andere het duo Esteban en Marco Grimalt uit Chili. Zij waren ingedeeld in poule C bij de Nederlandse duo’s Boehlé/ van Werkhoven en Diefenbach/ van den Boogaard en sloegen zich via poulewinst naar de kwartfinale, de halve finale en hun toernooi eindigde met het winnen van het brons (2-0 tegen Bouter/ Penninga). Feit is echter wel dat het duo Grimalt onlangs nog deelnam aan het FIVB 1-sterren toernooi in Montpellier, waar ze op 28 augustus hun laatste wedstrijd speelden. Ze werden daar vijfde.

Het beachduo Matthew Immens/ Leon Luini nam ook deel aan dat toernooi in Montpellier, zij speelden er vanaf 25 augustus tot en met 29 augustus. Met de wedstrijd om het brons werd hun verblijf aldaar op 29 augustus afgesloten. Wij nemen aan dat zij op 30 augustus weer terug in Nederland waren. Immens/ Luini waren in Breda ingedeeld in poule D bij de duo’s Ooijman/ Vesteegen en Koekelkoren/ van Walle. Zij haalden de kwartfinale waarin ze van Grimalt en Grimalt verloren.

Montpellier ligt in departement Hérault, waarvoor onze regering eind augustus code Oranje heeft afgegeven, hetgeen inhield dat na terugkeer in Nederland na verblijf in dat gebied 10 dagen thuisquarantaine in acht moest worden genomen. Indien beide duo’s deze regels hadden gevolgd zouden zij dus niet aan het toernooi in Breda deel hebben kunnen nemen, tenzij er uiteraard voor hen een uitzondering (welke?) gold.

De Eredivisie Beach Grand Slam in Breda begon zaterdag en kreeg op zondag een vervolg met dus nog steeds deelname van de neven Grimalt. Dat was dus duidelijk binnen de termijn van de 10 dagen thuisquarantaine, die dit tweetal volgens de richtlijnen in acht had moeten nemen.

De thuisquarantaine van 10 dagen is niet zomaar in het leven geroepen. Als iemand besmet raakt met het coronavirus duurt het tussen de 2 en 14 dagen voordat hij/ zij klachten krijgt. De meeste mensen krijgen binnen 10 dagen klachten. Een test om te bepalen of iemand besmet is, is een momentopname. De test laat niet zien of zich de ziekte nog gaat ontwikkelen. Het is dus belangrijk dat men die 10 dagen thuisblijft en uitzit.

Wij nemen aan dat de organisatie van de Grand Slam in Breda (Nevobo, Sportworx) de vereiste maatregelen (welke?) hebben genomen om het medespelen van genoemde duo’s mogelijk te maken, dit ook met het oog op de gezondheid van de andere duo’s en de arbiters. Maar al met al is over hun meedoen, terwijl ze uit een code Oranje regio kwamen, ons geen enkele bekende mededeling gedaan. Dat verbaasde ons wel een beetje.

Wat zijn de regels voor thuisquarantaine, die dus normaal gesproken voor deze duo’s pas na het Grand Slam weekend zouden eindigen. Onder andere lazen we:

*Tijdens de quarantaine blijft u op de plek waar u verblijft. Dit kan thuis, maar ook in een vakantie- of tijdelijk verblijf, zoals een hotel zijn. U mag niet reizen of naar een andere locatie in Nederland gaan. U reist niet met het openbaar vervoer.

*Er komt niemand bij u op bezoek, behalve voor medische redenen (bijvoorbeeld de huisarts of iemand van de GGD).

*Als u tijdens de thuisquarantaine geen klachten ontwikkelt, die lijken op het coronavirus, stopt u na 10 dagen met de quarantaine.

Bij de Nevobo/ Sportworx zijn deze regels v.w.b. terugkomst naar Nederland uit een code Oranje regio wis en zeker bekend! Hoe kan het dan dat deze duo’s toch in Breda meededen of lag de verantwoording daarvoor bij de spelers zelf? Wij zijn benieuwd naar het antwoord/ de antwoorden..

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.