Vizier op volleybal

 

Verlies, gelijkspel en zege voor Lycurgus vs. Belgen

VoV, 07-09-2020. 11:15 uur. Amysoft Lycurgus is de oefencampagne begonnen met twee duels in België tegen Knack Volley Roeselare. Het werd vorige week woensdag 2-2 en een dag later stond na vier sets een 4-0 nederlaag op het scorebord. Vooraf was afgesproken om twee keer vier sets te spelen.

De setstanden in de eerste wedstrijd waren; 25-20, 22-25, 23-25 en 25-23. Op donderdag eindigde het in 25-15, 27-25, 25-15 en 27-25. Jerome Cross en Luke Herr maakten woensdag hun debuut. Auke van de Kamp vierde zijn rentree. Herr speelde de eerste drie sets, waarna Sam Gortzak de Canadees in de laatste set afloste. Gortzak begon een dag later als spelverdeler. Herr kwam de laatste set binnen de lijnen in een zo goed als leeg Schiervelde. Jesper van Muijden ontbrak nog. De middenman is met Jong Oranje in voorbereiding op het EK.

Cross had al een paar dagen hamstringklachten en speelde donderdag uit voorzorg niet. Dat stelde de technische staf voor een uitdaging. Geoffrey van Gent was vanwege verkoudheidsklachten in Nederland achtergebleven, waardoor er geen diagonaal beschikbaar was. Erik van der Schaaf vulde nu de aanvallende rol in.

Het belangrijkste was om lekker te spelen en het wedstrijdgevoel te krijgen. Wat opviel was de servedruk door bijna de hele ploeg. Cross en Herr lieten al zien over veel serverende power te beschikken.

Coach Arjan Taaij kijkt terug op de ouverture. ‘We zijn wel tevreden. Het was mooi om hier te zijn en tegen zo’n goede ploeg te spelen. Er moet nog een hoop gebeuren, maar je kunt ook zien dat er veel inzit. Het was een leerzame ervaring. We hadden vandaag misschien wel één of twee sets kunnen winnen, maar dat vind ik voor nu minder relevant. De spelverdeler van Roeselare vond dat we een “deftige” ploeg hebben en dat lijkt me een mooi compliment.’

Winst en gelijkspel tegen Leuven

In het weekend kreeg de voorbereiding een vervolg met wedstrijden in Slochteren en Leek tegen Haasrode Volley Leuven, de nummer vier in de reguliere competitie van vorig jaar in België. In Slochteren zijn alleen leden van de organiserende vereniging VIOS Kolham welkom. In de Rodenburghal in Leek is plek voor maximaal 100 belangstellenden. Deze plekken waren al gereserveerd.

Het was eenzijdige wedstrijd, die leden van de volleybal vereniging VIOS uit Kolham, organisator van dit duel, en aangevuld met wat plaatselijk publiek kregen voorgeschoteld.

Naast enkele lange en mooie rally’s werd de wedstrijd grotendeels bepaald door grote servicedruk in deze knusse en niet al te grote sporthal. Er werd na tweesets door de coaches volop geëxperimenteerd met het beschikbare spelers potentieel.

De setstanden waren 25-18, 25-23; 25 -21 en 25-23 in het voordeel van Amysoft Lycurgus die hun eerste “thuiswedstrijd” in Nederland speelde van een serie van vijf. Door de organiserende club VIOS werd alles uit de kast gehaald om aan de “corona-eisen” te voldoen en alles in goede banen te leiden. Men had daarom geen ruime bekendheid gegeven en was de wedstrijd alleen voor clubleden en wat aanverwanten te bezoeken. Toch waren er behoorlijk wat bezoekers en maakte de wedstrijd sfeervol/levendig. Men was erg enthousiast en nam zelf een baby van vier weken oud mee. Merkbaar was het, dat men genoot van het voorgeschotelde spel.

Detail: de staf van Leuven droeg de gehele tijd hun mondkapjes. Er werd niet van speelhelft gewisseld. De toss werd weggegeven aan de bezoekers, zodat de toss munt op zak bleef. De afstand tussen de coaches van beide ploegen was verschillend. De ene hield strikt 1,5 m. afstand de ander zat knus “als gezinsleden” naast elkaar. De sporthal bar was gesloten.

De volgende wedstrijd tegen dezelfde tegenstander was gisteren om 14:00 uur te Leek in de Roodenburghal, welke volledige was uitverkocht conform de opgelegde corona-regels. Toch komen en gokken op een plaatsje had dus geen zin.

Na de 4-0 winst op zaterdag volgde een dag later een 2-2 gelijkspel. Vooraf was afgesproken om vier sets te spelen.

Coach Arjan Taaij en middenman Dennis Borst keken terug op de eerste weken van de voorbereiding op het seizoen. De belangrijkste conclusies. ‘Ik denk dat we een heel uitgebalanceerd team hebben,’ aldus Taaij en Borst. ‘Ik denk dat we in een korte tijd met veel wedstrijden hebben laten zien wat we in onze mars hebben. Iedereen heeft er veel plezier in.’

In de Rodenburghal in Leek won de Belgische nummer vier van vorig jaar in de reguliere competitie de eerste twee sets met 25-20 en 35-33. Daarna stelde Amysoft Lycurgus orde op zaken via 25-20 en 25-19. Vooral de tweede set was een waar spektakelstuk. Na zeven setpoints tegen bracht een blok van Hossein Ghanbari het eerste setpunt voor de Bluearmy op het scorebord. Deze werd niet verzilverd. Amysoft Lycurgus kreeg nog twee setpoints, maar het waren uiteindelijk de Belgen die aan het langste eind trokken.

Dat gebeurde met Jerome Cross, Bennie Tuinstra, Erik van der Schaaf, Dennis Borst, Hossein Ghanbari, Steven Ottevanger en Sam Gortzak in de basis. In de derde set kwamen Auke van de Kamp en Luke Herr binnen de lijnen. Jesper Schut, die al lange tijd meetraint en door de inzet van Jesper van Muijden bij Jong Oranje ook speeltijd krijgt kwam in set vier binnen de lijnen. In die fase ging Cross, hamstringklachten, eruit en keerde Van der Schaaf terug. Geoffrey van Gent is al sinds dinsdag buiten de groep met verkoudheidsklachten. Tot op heden is de uitslag van de coronatest niet bekend.

Coach Arjan Taaij is daar slecht over te spreken. ‘Wij houden ons netjes aan de regels die er zijn, maar als dat maakt dat een werknemer 7 dagen niet inzetbaar is stimuleert dat niet om netjes te blijven opereren vanuit een protocol wat we hebben samengesteld. Natuurlijk zullen we dat blijven doen. Ik maak me hier wel een beetje zorgen om. Veel werknemers zullen vermoedelijk voor zo’n lange periode thuiszitten. Dat lijkt me geen succesvolle bijdrage leveren aan het tegengaan van het coronavirus.’

De voorbereiding gaat dinsdag en woensdag verder met oefenwedstrijden tegen Jong Oranje in het Alfa-college Sportcentrum. Beide duels worden zonder publiek gespeeld.

gh @ VoV, door Theo Sikkema en een enthousiaste supporter van Lycurgus, foto’s Astrid Woudstra.