Groningse derby 2: Veracles2 vs Donitas2

VoV, 06-02-2018. 5:58 uur. Afgelopen zaterdag was het dan zo ver, Donitas Gehaktdag. De ACLO kleurde groen, maar er was ook veel geel en blauw aanwezig. Een groot deel van de Veracles – teams zouden die dag tegen Donitas spelen. Twee Groningse clubs in hetzelfde veld, dat wordt leuk!

Veracles Dames 2 ging op de Donitas thuisspeeldag eerder dit seizoen hard onderuit. Het 3-1 verlies van toen maakte de dames van Veracles deze zaterdag gebrand om te gaan winnen. De basisopstelling was als volgt: (sv) Eline Wijma, (p/l) Julia Wijma en Marit Kuypens, (dia) Paula Veldman, (hb) Marleen Mulder en Aline Storteboom, (lib) Mariël Brekhof.

In de eerste set werd het meteen duidelijk dat dit een spannende wedstrijd zou worden. Beide teams gingen gelijk op. Er werden geen lange serve series gemaakt en beide teams verdedigden erg veel. Op de stand 10-12 voor Donitas vroeg Veracles een dubbele wissel aan, Hyke Lyklema en Sonja Punte kwamen er in. Hiermee hoopte coach Paul Oosterhof een grote voorsprong te kunnen maken. Dit mocht helaas niet baten en op de stand van 17-16 voor Veracles werd de dubbele wissel weer teruggedraaid.

Er moest nu toch echt een stapje bij worden gezet, vertelde Oosterhof in de time-out op 18-17. Vooral de vele foute serve series en het niet meteen afmaken van de aanval zorgden ervoor dat deze set zo gelijk op ging. Bij Veracles gingen gelukkig de koppen dezelfde kant op staan, hierdoor kwamen zij op een voorsprong van 22-18. Donitas probeerde met een time-out het tij weer te keren en dit lukte ze goed. Op de stand van 23-22 voor Veracles was het aan Veracles om het nu dan toch echt af te maken. Kuypens serveerde de set uit, stand: 1-0 voor Veracles.

Set twee begon anders dan de eerste set. Donitas wilde niet verliezen en zette dan ook alles op alles om deze set te gaan winnen. Veracles bleef slordig met de serves en hier maakte Donitas gebruik van. Na een lange serve serie aan de kant van Donitas, vroeg Veracles een time-out aan (7-12 voor Donitas). Veracles maakte teveel persoonlijke fouten.

Ook de pass moest scherper, zodat Veracles meer met de middens kon scoren. Het ging niet beter, dus Oosterhof probeerde het met een wissel. Op 8-15 voor Donitas werd Esther Swankhuisen erin gewisseld. Met verschillende lange serve series, van o.a. Hyke Lyklema, wist Veracles de achterstand weer in te halen. Zo blijkt maar weer hoe belangrijk serveren is. Uiteindelijk wist Veracles deze set te winnen met 25-21.

2-0 voorsprong voor Veracles. Deze wedstrijd verliep dus al beter dan de vorige wedstrijd tegen Donitas. Dit is voordeling voor Veracles, want zij staan 4e in de competitie en Donitas 5e, dus elke set telt mee.

Aangezien de eerste twee sets best moeizaam gingen, moesten de dames nog harder werken om deze derde set ook binnen te gaan slepen. De derde set lijkt precies op de eerste set. Beide teams gingen gelijk op, er zijn geen lange serve series en beide teams staan goed aan te vallen. Veracles liep echter wel sneller uit dan in de eerste set. En op 16-13 voor Veracles vroeg Donitas de time-out aan. Als zij deze wedstrijd nog wilden winnen, moest eerste deze set worden gepakt.

Meer scoren dus en weg met die eigen foutjes. Er werd hard geknokt en een serve serie aan de kant van Donitas bracht de wedstrijd op 22-22. Veracles vroeg een time-out aan, hoe kan het dat de voorsprong is weggegeven? Donitas wist de sprint die ze in deze set hebben genomen niet voort te zetten. Beide teams vroegen nog verschillende time-outs aan en dan is het ineens 26-26. Ging Veracles deze set en daarmee de wedstrijd winnen? Ja, Eline Wijma serveerde de set uit, stand: 3-0 voor Veracles.

Over de vierde set kunnen we kort zijn. De vorige drie sets gingen voor beide teams moeizaam. Veracles trok dan wel drie keer aan het langste eind, maar het scheelde elke set niet veel. In de vierde set kon Veracles de scherpheid van de andere sets niet vasthouden. Beide teams zijn aan elkaar gewaagd en in de vierde set gingen ze dan ook weer gelijk op. Toch won Donitas deze laatste set, op het nippertje: 23-25.

Winst voor Veracles, maar wel met een nare bijsmaak door het verlies van de laatste set. Deze week gaan we weer hard trainen, om onszelf nog scherper te krijgen. Zodat we de volgende keer ook die laatste set kunnen pakken. De volgende wedstrijd is aankomende zaterdag in Zwolle, om 17.00 uur. Tot dan.

gh @ VoV, verslag van Esther Swankhuisen. Foto Rudy van ’t Rood.