Vizier op volleybal

 

Gstaad: Alle NL – duo ’s uitgeschakeld

VoV, 13-07-2018. 19:15 uur. Joy Stubbe en Marleen van Iersel hadden na hun zege in de KO ronde tegen een Zwitsers duo een tegenstander van formaat aan de andere kant van het net kunnen hebben voor hun strijd in de achtste finale. Over ‘kunnen hebben’ verderop meer.

Het Braziliaans duo Agatha / Duda behaalde in 2018 alleen maar in de top 10 plaatsen, de laagste was negende in Den Haag en de hoogste een eerste in Itapema. Beide vier sterren toernooien. Hun prijzengeld dit jaar bedroeg al 64.000 dollar. Stubbe / van Iersel, die jaar voor het eerst een beachduo zijn, werden twee keer 17de (Ford Lauderdale, Itapema) en behaalden in andere FIVB drie- en viersterren toernooien ook plaatsen in de top 10. Hun prijzengeld bedroeg dit jaar 31.000 dollar.

Van de tien kenners die we hadden kunnen vragen zouden er acht Agatha / Duda als favorieten aanwijzen, er blijven immers altijd wel een paar optimist en ook is de volleybal nog steeds rond. Dus wie weet wat er nog voor het Nederlandse duo in het vat had kunnen zitten.

‘Kunnen hebben’ en ‘had kunnen zitten’ omdat ineens bleek, als je de inleiding al op papier hebt staan, alles eigenlijk voor niets is geweest.  Zit je via de live score op de eerste punten te wachten en staat er in een keer 21-0 en nogmaals 21-0 en even later ‘Injury team B.’ Team B is Stubbe / van Iersel, ‘Injury’ is een blessure, maar dat wist u vast wel. We hebben geen informatie over het hoe en waarom en de ernst en of het wellicht uit voorzorg voor het EK was! Feit is wel dat er door de opgave van Stubbe / van Iersel na de eerdere terugtrekking van Varenhorst / Bouter (wegens een enkelblessure)  twee Nederlandse teams zijn die Gstaad voortijdig verlaten, en dat vlak voor het begin van het EK in eigen land.

Bij de mannen was het toernooi in Gstaad tot aan de kwartfinale gevorderd. Brouwer / Meeuwsen stonden daarin tegenover oude bekenden, de Spanjaarden Herrera / Gavira. Hun meest recente eerste plaats was die in het viersterren toernooi van Ostrava van 24 juni jongstleden.

De openingsset toonde in het begin tot net voor de technische time out twee duo’s die aan elkaar gewaagd waren. Met de verplichte pauze in zicht namen Brouwer / Meeuwsen afstand naar 9-12. Tussen de derde en vierde veldwissel maakten de Spanjaarden het verschil ongedaan, bij 13-13 waren ze ernaast.  Toen Brouwer / Meeuwsen bij 16-17 twee keer op eigen serve scoorden leken ze het voordeel definitief aan hun kant te hebben. Bij 19-19 was het verdwenen, maar de 19-21 betekende toch de 0-1 voor Nederland.

Met beide voeten op het gaspedaal gingen Herrera / Gavira van start in de tweede set. In een ommezien stond er 6-2 op het scorebord. Gelukkig schakelden Brouwer / Meeuwsen naar een versnelling hoger en bij 9-8 was het ergste leed geleden. De Spanjaarden hadden hun antwoord klaar (13-10 en 15-11) en gaven in het verder verloop van de set geen krimp meer. Met 21-16 dwongen ze de tiebreak af.

De eerste twee veldwissels waren bij 3-2 en 6-4 in de derde set. De Spanjaarden dulden vervolgens de Nederlanders niet meer naast zich. Met 9-7 en 12-10 bleven ze net iedere keer buiten schot. Na de 13-12 scoorden ze twee keer op rij en wonnen dus met 15-12 en 2-1. Hiermee is het laatste nog actieve Nederlandse duo in Gstaad ook uitgeschakeld.

Brouwer / Meeuwsen hadden met 35 om 39 eigen punten de betere eigen score, maar hun foutenlast was te hoog om succes te hebben. Totaal 20 keer scoorden ze voor de Spanjaarden en kregen daarvoor tien punten terug. De 14 foutserves wogen in deze zwaar.  Ze eindigen als vijfde en gaan met 720 rankingpunten en 12.000 dollar naar huis.

gh @ Vizir op Volleybal. Foto’s FIVB.