Vizier op volleybal

 

WK U19: Podium in zicht voor Raïsa en Emi

VoV, 14-07-2018. 5:56 uur. Na vier overwinningen op rij, met slechts één verloren setje, stonden Raïsa Schoon en Emi van Driel, als derde geplaatst op dit WK,  in de kwartfinale van het WK U19 in Nanking, China. Slechts één hindernis verwijderd van het spelen om de medailles en het in leven houden van een WK podiumdroom.

Aan de andere kant van het net stonden Jie Dong en Ting Hang, die dezelfde weg hadden afgelegd om te komen waar ze waren. Eerst poulewinst en daarna een 2-0 zege in de ‘round of 16’. Vier zeges met slechts één verloren setje stonden er ook op hun WK U19 cv. Ook zij hadden een podiumdroom, alleen dan wel in het Chinees. Natuurlijk in het Chinees. Dit duo is de nummer acht van de plaatsingslijst.

Één droom ging ten einde. De winnaar had nog twee wedstrijden in dit toernooi te gaan, voor de verliezer zat het erop, was de vijfde plaats het eindresultaat. Beide teams deden vanaf 5:10 uur vanmorgen Nederlandse tijd onder zware omstandigheden (34 graden) hun uiterste best om in het toernooi te blijven.

Raïsa en Emi hadden een stroef begin, ze kwamen vanaf de eerste opslag met 2-0 achter en ze keken ook bij de eerste (4-3), tweede (9-5) en derde veldwissel (11-10) tegen een, weliswaar geringe, achterstand aan. Na de technische time out veranderde dat. Een serie van drie punten maakte van een 12-11 achterstand een 12-14 voorsprong, die steeds maar verder werd uitgebouwd. China kwam er even niet meer aan te pas en moest lijdzaam toezien dat ze het ene na het andere punt tegen kregen. In een servebeurt stoomde het KBU tweetal naar een 13-21 zege, en dat na een 12-11 achterstand.

In de tweede set lieten de KBU talenten zich niet verrassen. Ze voelden zich als vissen in het water op het hete zand van Nanking en namen een 1-4 voorsprong. Nu waren zij het die bij de veldwissels tot en met de technische time out aan de leiding gingen, met 2-5, 5-9 en 7-14. Wat kon er nog misgaan? Op de side out blijven scoren, nog maar zeven keer, dan was de halve finale binnen. Nog maar zes keer bij 8-15 en zo konden we langzaam aftellen naar het bevrijdende laatste punt. Nog vier bij 9-17, drie bij 9-18.  Matchpoint bij 11-20. Nog één, nog één zal bij de begeleiding en de fans aan het beeldscherm door de gedachten zijn gevlogen. Binnen, de halve finale was een feit na 12-21.

Met een 0-2 zege gaan ze door naar de laatste vier. Om 5:41 uur was de buit binnen. Vanmiddag om 14:00 uur wordt de halve finale gespeeld, tegenstander is een team uit de USA of Zwitserland. Helaas kunnen we u pas morgen informeren hoe dat is afgelopen!

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto FIVB / CEV.