Gstaad: Alleen de mannen duo’s door!

VoV, 07-07-2022. 17:12 uur. Drie Nederlandse beachduo’s probeerden zich vandaag via de verliezersronde in de poule naar de Round of 24 te spelen. Twee duo’s slaagden in die opzet, één niet.

Om met de laatste beginnen. Katja Stam en Raïsa Schoon leden een 0-2 nederlaag tegen het Braziliaanse duo Taina/ Victoria. Na een gelijk opgaand duel trokken ze in de setfinale twee keer aan het kortste eind.

In set 1 ging het via de tussenstanden 4-3, 7-7, 11-10, 13-15 en 17-18 naar de big points. Met drie punten op rij pakte Brazilië vervolgens de set met 17-21. In set twee eenzelfde beeld, met opnieuw minimale verschillen bij de veldwissels (3-4, 7-7, 10-11, 14-14 en 17-18) en opnieuw Brazilië dat in de finale toesloeg. Via een eerste bal score kwamen ze bij 18-20 op matchpoint. Katja Stam en een uitgeslagen Braziliaanse aanval maakten 20-20, waarna Taina/ Victoria de laatste twee punten voor de 20-22 scoorden.

Het duo Luini/ Penninga won met 1-2 van Sepka/ Semerad en ging dus door naar de Round of 24. In set 1 was het met 26-28 nipt voor Nederland. Luini/ Penninga werkten 2 setpoints weg (24-23, 25-24) voordat ze zelf op setpoint kwamen (26-27) en dat wel verzilverden.

In set twee keken Luini/ Penning al vlot tegen een grote achterstand aan (11-4, 17-10), waarna ze met 21-16 verloren. In de tiebreak kon de tegenstander een 7-10 achterstand tot 12-13 inlopen voordat Nederland de set met 12-15 besliste en dus met 1-2 won. Daarmee plaatsten ze zich voor de Round of 24.

Varenhorst/ van de Velde namen het in de verliezersronde op tegen Huber/ Dressler. Het NL-duo won met 0-2 via de setstanden 17-21 en 18-21. In de eerste set sloegen ze het gaatje na de 12-13 tussenstand. De kloof bij 15-19 kreeg de tegenstander niet meer dicht.

In set twee ging het via 6-6, 10-10, 15-15 en 18-18 gelijk op voordat Varenhorst/ van de Velde bij de big points beslissend kon toeslaan. Met drie punten op rij pakten ze de 18-21 en 0-2 winst.

In de Round of 24 speelden Luini/ Penninga tegen Herrera/ Gavira en Varenhorst van de Velde tegen Carracher/ Nicolaidis. Ook Boermans/ Immers moesten in deze ronde aan de bak vanwege hun verloren pouleduel in de winnaarsronde.

Luini/ Penninga bleven met 0-2 de baas over het Spaanse duo Herrera/ Gavira. Alleen in het begin van de eerste set ging het gelijk op (5-6), daarna namen Luini/ Penninga een voorsprong (6-8, 12-16) en ze kwamen na het ace van Leon Luini voor 15-20 op setpoint. Spanje ging nog de time out in op die stand, maar had daarmee geen succes. Luini scoorde de 16-21.

In set twee bleven de teams in de score tot aan 19-19 bij elkaar. Bij de vijfde veldwissel stond Spanje met 18-17 voor, na de 19-19 wisten ze niet meer te scoren en ging de set met 19-21 naar Nederland. En daarmee hadden Luini/ Penninga het ticket voor de laatste zestien, de achtste finale, binnen.

Boermans/ Immers troffen Samoilovs/ Smedins. Ook hier was de inzet het ticket voor de Round of 16. Het Nederlandse gelegenheidsduo, Immers vervangt de geblesseerde de Groot, won in twee sets. Via 21-19 en 21-15.

Bij de technische time out in de eerste set ging Letland nog met 9-12 aan de leiding, maar in het vervolg vochten Boermans/ Immers zich naar gelijke kansen op winst. Bij 19-19 blokkeerde Boermans het setpoint in het zand, daarna sloeg Letland een aanval in het net voor de 21-19.

In de tweede set bouwde Nederland na 4-3 een ruime voorsprong op (9-5, 13-8, 17-12) die aan het eind ruim voldoende was om ook deze set voor zich te beslissen. Met 21-15 pakten ze de setwinst en dus ook de 2-0 wedstrijdwinst.

Varenhorst/ van de Velde namen het in de Round of 24 op tegen Carracher/ Nicolaidis. In de eerste set maakten ze met een serie van negen punten van 10-8 achter een 10-17 voorsprong en wonnen ze de set met 13-21.

In set twee al vlot eenzelfde verloop. De 3-1 achterstand boog Nederland om naar 3-8 voor. Die marge was echter tijdens de set niet voldoende om aan de leiding te blijven. De tegenstander kopieerde de Nederlandse serie uit de eerste set en nam met 16-12 de leiding. En stonden die voorsprong op het nippertje niet meer af. Met 21-19 verdienden ze de tiebreak.

Daarin werd er met 2-3, 4-6 en 6-9 van speelhelft gewisseld. Steeds in Nederlands voordeel. Bij 11-11 waren de teams weer gelijkwaardig, dat duurde echter maar even. Varenhorst/ van de Velde liepen uit naar 11-14, waren bij 14-14 de voorsprong en de matchpoints kwijt, maar konden na een spannende finale met 16-18 winst afsluiten.