VNL-heren: USA verslaat Frankrijk, D-Day voor Oranje

VoV, 8-07-2022. 5:30 uur. In Osaka werd gisteren de wedstrijddag begonnen met de topper tussen Frankrijk en USA, de nummers 3 en 5 van de ranglijst met een onderling verschil van één puntje.

USA kon twee keer een achterstand in sets wegwerken. Met 22-25 maakten ze 25-15 ongedaan en met 14-25 dwongen ze de tiebreak af, nadat ze via 25-22 op een 2-1 achterstand in sets waren gekomen. De 8-15 in de beslissende vijfde set was met ruim verschil voor de Amerikanen.

Frankrijk had de betere eigen score (65 om 61), maar ging ten onder door de hoge foutenlast (40 om 28). Ngapeth werd met 19 punten de topscorer.

Duitsland won met 3-1 van Australië via de setstanden 20-25, 25-16, 25-21 en 26-24, waarmee ze dus op het nippertje een verlenging voorkwamen. Dit duel was voor de stand met betrekking tot het bereiken van de kwartfinales niet meer belangrijk. Beide teams staan te ver achter om daarvoor nog in aanmerking te komen.

Canada leed een 0-3 nederlaag tegen Brazilië. De Zuid-Amerikanen hielden hen drie sets onder de twintig. De score van Canada stokte per set bij 18, 19 en 16 punten. Met name door de 11 om 23 foutenlast kon Canada het niet bolwerken, ook aanvallend en blokkerend waren ze met totaal 11 punten minder ruim de mindere. Leal werd met 15 punten topscorer.

In Gdansk, Polen werd de wedstrijd Italië vs. Iran een 3-1 zege voor Italië. Alleen in de eerste set was er in de eindstand (25-16) duidelijk verschil, daarna werden de sets met een minimale marge beslist. Via 25-27, 25-23 en nogmaals 25-23 pakte Italië de winst.

Zaytsev werd met 17 punten topscorer, in het Italiaanse team waren vijf spelers met een score in dubbele cijfers, totaal goed voor 62 eigen punten. Bij Iran werd Milad met 26 punten topscorer, Amin maakte er 23 en de derde op de ranglijst bij Iran reikte niet verder dan 5 gescoorde punten. Aanvallend en blokkerend maakte Italië het verschil.

Bij Bulgarije vs. Slovenië, gezien de tussenstand op de ranglijst een interessant duel voor Nederland, ging de eerste set met 22-25 naar Slovenië. Bulgarije maakte gelijk via de 25-22 setwinst in de tweede set. Slovenië kwam via 18-25 in de derde set op een 1-2 voorsprong, vervolgens maakten ze de winst perfect met een ruime 16-25 zege in de vierde set. Eindresultaat dus 1-3 voor Slovenië.

Per saldo haalde Slovenië een voordeel van 16 punten in de vier sets. Die kwamen via 45/53 aanvallende scores en 31 om 23 punten voor de tegenstander tot stand. T. Stern van Slovenië maakte de meeste punten. Totaal 18.

Polen vs. China sloot de dag in Gdansk af. Voor 8.300 toeschouwers pakten ze nipte winst (26-24) in de eerste set, daarna was het met 25-16 en 25-18 snel bekenken. Snel is dan binnen in een uur en een kwartiertje. China had een 4 om 8 punten voordeel blokkerend, op de andere onderdelen kwamen ze heel veel tekort, zoals bij de 12 om 2 aces. Fornal van Polen werd met 20 punten de vaakst scorende speler.

De stand met vermelding van gespeelde en gewonnen wedstrijden en behaalde punten is nu:

• 01> Polen 10-8-25
  • 02> Italië 10-8-25
  • 03> USA 10-8-22
  • 04> Frankrijk 9-7-22
  • 05> Brazilië 10-7-21
  • 06> Japan 9-7-21
  • 07> Nederland 9-6-17 nog tegen Bulgarije, Polen en Italië.
  • 08> Slovenië 10-5-15 nog tegen Iran en Polen.
  • 09> Iran 10-5-14 nog tegen Slovenië en Servië.
  • 10> Servië 9-4-11 nog tegen Italië, Iran en China.
  • 11> Duitsland 11-4-10
  • 12> Argentinië 9-3-11 nog tegen Australië, Frankrijk en USA.
  • 13> China 10-2-6
  • 14> Canada 10-2-6
  • 15> Bulgarije 10-1-6
  • 16> Australië 10-1-2

Vandaag staat voor Nederland de belangrijke wedstrijd vs. Bulgarije op het programma. Vanmiddag om 14:00 uur wordt er aangefloten.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB, Frankrijk vs. USA en Italië vs. Iran.