Gstaad: Brons Varenhorst/ van de Velde

VoV, 09-07-2022. 19:21 uur. Het BTN-duo Varenhorst/ van de Velde plaatste zich gisteren met een 2-1 zege tegen Brazilië voor de halve finale van het FIVB Elite 16 toernooi in Gstaad. In de halve finale speelden ze tegen Grimalt/ Grimalt.  De laatste twee onderlinge partijen tussen deze twee duo’s werden door de Chilenen gewonnen, o.a. in de poulefase in Gstaad waren ze met 2-0 te sterk voor de Nederlanders.

Om 14:00 uur werd er aangefloten, Chili had in de openingsfase van de set het betere van het spel en liet dat via 8-5 en 12-6 ook op het scorebord zetten.  De inhaalrace van Varenhorst/ van de Velde, met daarin o.a. een paar blokpunten van Varenhorst en een ace door van de Velde, leverde bij 16-16 de gelijke stand op. Tot 18-18 ging het gelijk op, na de side out score van die ene Grimalt volgden twee aanvallende fouten van Nederland, waarmee de set dus met 21-18 verloren ging.

In de tweede set werd met 3-4 en 6-8 van speelhelft gewisseld, bij 10-11 volgde de technische time out en de veldwissel. Tot 13-14 bleef Nederland op de side out aan de leiding, daarna nam Chili het over (15-14) en hield dat puntje voorsprong via scores van de side out punten tot aan 19-18 vast. Wat volgde was een copy van de eerste set. Twee aanvallende fouten van Nederland beslisten de set met 21-18 voor Chili.

Varenhorst/ van de Velde gingen dus door naar de strijd om het brons. Tegenstander was het Braziliaanse duo Bruno Schmidt/ Saymon, dat in de andere halve finale verloor van Perusic/ Schweiner uit Tsjechië.

Oranje had een bliksemstart in de eerste set, mede door een stuk of vijf kadootjes van de Brazilianen liepen ze uit naar 5-11. In het vervolg van de set knabbelden de Brazilianen puntje voor puntje van de achterstand af totdat ze na de tussenstanden 10-13 en 16-18 bij 19-19 het verschil helemaal hadden weggewerkt. Varenhorst zette Oranje op setpoint bij 19-20, maar het was Brazilië dat de set won. Via drie punten op rij werd het 22-20.

Minimale verschillen in de tweede set tot aan de technische time out bij 10-11. 4-3 werd 6-8 en 8-8 werd 10-11, waarmee de pauze inging. Bij 12-15 had Nederland het gewenste gaatje dat ze niet meer weggaven. Met 16-21 ging de tweede set naar Nederland, waardoor een derde doorgang noodzakelijk werd.

Daarin hadden Varenhorst/ van de Velde met 0-4 een prima start. Bij 10-10 was dat voordeel echter ook al weer verdwenen. De twee punten verschil bij 10-12 bleven staan tot 12-14, het matchpoint voor de bronzen plak werd door Varenhorst/ van de Velde daarna verzilverd.