Gstaad: Wisselend succes vijf NL-duo’s.

VoV, 06-07-2022. 19:58 uur. De Beach Pro Tour is met haar Elite 16-toernooi van 6 tot 10 juli in Gstaad, Zwitserland. Daar doen vijf Nederlandse beachvolleybalduo’s mee. Bij de dames zijn Stam/ Schoon present en bij de heren Brouwer/ Meeuwsen, Varenhorst/ van de Velde, Boermans/ Immers en Luini/ Penninga.

De 32 deelnemende teams per gender zijn verdeeld over 8 poules van vier. Elk team speelt twee poulewedstrijden, als tweede duel winnaars vs. winnaars (om poulewinst en directe plaatsing voor Round of 16) en verliezers vs. verliezers voor een plaatsje in de Round of 24, waarin ook de verliezende winnaar uitkomt.

Katja Stam en Raïsa Schoon stonden in hun eerste poulewedstrijd tegenover Ishii/ Mizoe uit Japan. Het werd een driesetter, waarbij de winst in de eerste set met 26-24 naar het Nederlandse duo ging. Japan kwam van 15-11 achter in deze set terug naar 15-16 voor, pas op 24-24 maakte Nederland de beslissende laatste twee punten.

In set twee liep Japan van 10-11 via 11-15 uit naar een dikke 14-21 zege en in de noodzakelijke tiebreak namen ze na 4-4 een voorsprong van vier punten (4-8) die meer dan voldoende bleek om met 9-15 af te sluiten. Stam/ Schoon spelen in de verliezersronde tegen Taina/ Victoria voor een plaats in de Round of 24.

Bij de mannen zijn Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen het hoogstgeplaatste (3de) NL- team. Zij speelden in poule C tegen het Argentijnse duo Capogrosso/ Capogrosso. In de eerste set maakten de Nederlanders het verschil na 5-6. De marge van drie punten bij 9-6 bleef op de borden tot 17-14, bij 18-17 hadden de Argentijnen aansluiting, maar meer punten kregen ze ook niet meer. De set eindigde met 21-17 voor Nederland.

In set twee lagen twee aanvallende Argentijnse fouten na de technische time out stand bij 11-10 aan de basis voor het verschil dat via 13-10 naar 17-14 ging. Vervolgens werd de set door Brouwer/ Meeuwsen met 21-16 gewonnen.

Brouwer/ Meeuwsen speelden voor poulewinst tegen Bruno Schmidt/ Saymon. In de eerste set waren ze met 21-12 de betere ploeg en ook in de tweede set lieten ze er geen misverstand over bestaan wie het meeste recht had om zich rechtstreeks voor de Round of 16 te plaatsen. Met 21-17 pakten ze dat ticket.

In poule D stonden Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde tegenover de Chileense neven Grimalt/ Grimalt. Nederland leed een 2-0 nederlaag via de nipte setstanden 22-20 en 27-25 en zal zich in de verliezersronde van hun poule naar de Round of 24, moeten spelen om in het toernooi te blijven. Varenhorst/ van de Velde spelen in de verliezersronde tegen Huber/ Dresler.

Stefan Boermans, vorig jaar winnaar in Gstaad, hoopt zijn titel te prolongeren. Partner de Groot is nog herstellende van een blessure en daarom speelt Boermans samen met Matthew Immers. In het Nederlandse onderonsje namen zij het in hun eerste wedstrijd op Leon Luini en Ruben Penninga.

Via o.a. een blok van Penninga maakten ze van 17-15 achter een 17-18 voorsprong in de eerste set, hetgeen echter na de foutserve, het blok en het ace van Boermans veranderde in 20-18, Matthew Immers scoorde het laatste punt voor de 21-19 eindstand.

In set twee hadden eerst Luini/ Penninga voordeel, vervolgens kantelde dat naar Boermans/ Immers. De 13-12 werd 15-12, Luini/ Penninga haalden in tot 18-17, maar kregen toen de side out en de breakpoint tegen (20-17). Na de 20-18 scoorde Boermans de winnende treffer.

Immers/ Boermans speelden voor poulewinst en rechtstreekse plaatsing in de Round of 16 tegen het Zwitserse duo Krattinger/ Breer. De eerste set was spannend, gelijk opgaand maar kende voor Nederland een slechte ontknoping. De twee punten achterstand bij 15-17 had Zwitserland ongedaan gemaakt bij 18-18. Één keer kon Nederland een setpoint tegen wegwerken maar bij 21-20 scoorde Zwitserland met een ‘dankjewel dunk’ de winnende treffer.

In set twee gingen de teams bij 12-9 voor Zwitserland de technische time out in. En ze bouwden het verschil uit naar zes punten bij 18-12. Immers/ Boermans brachten de achterstand terug naar drie punten bij 18-15, waarop Zwitserland de time out opnam. Vervolgens maakten ze de set met 21-17 uit.

Luini/ Penninga en Sepka/ Semerat gaan morgen onder elkaar uitmaken wie er naar de Round of 24 doorgaat.