VNL-heren: Oranje veel te sterk voor China (3-0)

VoV, 06-07-2022. 18:38 uur. De Nederlandse mannenploeg begon vandaag aan de derde ronde van de vier wedstrijden van de VNL-competitie. Daarvoor was de ploeg van Piazza in Gdansk Polen, waar China de eerste tegenstander was. De selectie week op drie plaatsen af van die goede resultaten behaalde in Quezon City op de Filipijnen. Spelverdeler Freek de Weijer kwam Gijs van Solkema vervangen en Mats Bleeker nam de plaats in van Steven Ottevanger voor de libero positie. En Maarten van Garderen was er ook weer bij.

Tegen China begon de bondscoach met de volgende starting seven:

• Spelverdeling: Wessel Keemink.
  • Libero: Robbert Andringa
  • Diagonaal: Nimir Abdel-Aziz
  • Passer Lopers: Thijs ter Horst en Bennie Tuinstra.
  • Midspelers: Fabian Plak en Twan Wiltenburg.

Oranje liet China in de eerste set van een 16-22 achterstand terugkomen naar 24-24, maar trok vervolgens toch de winst met 27-29 naar zich toe. In de volgende twee sets werd China volledig van het veld gespeeld met 12-25 en 13-25. Met deze 0-3 zeg heeft Oranje alle kansen op een plaats in de kwartfinales in eigen hand gehouden.

In de eerste set waren Nimir Abdel-Aziz en Thijs ter Horst met beide een stuk of vier punten tot aan de technische time out bij 11-12 goed op dreef. Oranje kwam met 4-5 voor en met 9-7 achter. Met een hattrick aan punten maakte Oranje van 11-9 de 11-12 bij de pauze. Nimir serveerde zijn ploeg naar 12-15, time out China,

China kwam op één puntje bij 14-15. Toen Nederland via Abdel-Aziz en Plak drie kill-blocks op rij scoorde en een punt van China cadeau kreeg voor de 16-22 tussenstand leek de set gespeeld. Echter volgde een zes om één score in het voordeel van China, waarmee het 22-23 werd. Oranje kreeg na 22-24 nog vier setpoints tot 27-28 voordat het met een blokpunt de set kon beslissen. In deze set hadden van Garderen en Jorna invalbeurten.

Gijs Jorna begon ook in de basis in de tweede set. Voor Bennie Tuinstra. Oranje had heel veel servedruk in de eerste helft van de tweede set. Met o.a. twee aces van Abdel-Aziz en eentje van ter Horst. Via 3-8 snelde Oranje naar 6-12 bij de technische time out.

Oranje was ook na de pauze de veel betere ploeg, speelde met veel aanvalsdruk en vocht voor elk punt. Zoals bij 9-17, toen Jorna de bal achter de boarding weghaalde en Nimir alsnog die actie met een punt afrondde, En meteen daarop een geweldig kill-block van Wiltenburg. Oranje liep uit naar 11-20, ter Horst scoorde 11-21, 12-22 en 12-24 voordat een blokpunt van het duo Jorna/ Wiltenburg de set met een dikke en dik verdiende 12-25 afsloot.

In de derde set ging Oranje door op de ingeslagen weg van de tweede. Met een serie van drie punten werd van 5-6 een 5-9 tussenstand gemaakt, daarna scoorde Thijs ter Horst de 7-11 en 7-12, waarmee de technische time out inging. Meteen daarna serveerde Nimir twee aces, zijn vijfde en zesde van de wedstrijd.

China vluchtte bij 8-16 de time out, ze hadden geen weerwoord op de Nederlandse serve- en aanvalsdruk, waarmee punt na punt op het scorebord gezet werd. Twan Wiltenburg serveerde met een ace de 9-18, Nimir scoorde nog een paar punten (10-20 en 10-21) waarna Thijs ter Horst het matchpoint op 13-24 verzilverde voor de 13-25 set- en 0-3 wedstrijdwinst.

Nimir Abdel-Aziz scoorde maar liefst 30 keer in drie sets. Thijs ter Horst kwam tot 14 treffers. Oranje maakte 10 aanvallende punten meer (43 om 33) en eenzelfde aantal aces (10 om 0) meer.