VNL-heren: De eerste dag van de derde ronde

VoV, 06-07-2022. 5:40 uur. In Osaka beten de teams van USA en Duitsland het spits af voor de derde week van de VNL-competitie bij de heren.  USA bleef de Mannschaft met 3-1 de baas. Duitsland kon in de derde set een nederlaag in drie sets voorkomen (22-25), maar was in de vierde weer duidelijk de mindere met 25-18. Hetgeen ook in de eerste twee sets het geval was met 25-21 en 25-19. Russell van USA werd met 23 punten de topscorer van de partij.

Daarna was het de beurt aan Canada en Argentinië.  Dat werd een redelijk gelijk opgaand duel, waarbij Argentinië drie keer aan het langste eind trok en Canada één keer. Via 21-25 en 25-23 werd het 1-1 in sets. De volgende twee sets gingen met 21-25 en 23-25 naar de winnaar van olympisch brons in Tokyo.

Bij Canada speelden ze met een torenhoge foutenlast, maar liefst 41 keer scoorden ze een punt voor Argentinië, waarvoor ze er 29 terugkregen. En die foutenlast deed het voordeel van twee puntjes op de eigen score volkomen teniet. Loeppky van Canada werd met 20 punten de topscorer van de partij.

In Gdansk speelde Bulgarije vs. Italië. De Bulgaarse ploeg had in de derde set alle kansen om verlies in straight sets te voorkomen. Ze lagen in de score gedurende de hele set zo’n drie tot vier punten voor, tot aan 22-18. Toen begon Italië blokkerend in te halen. Via 23-22 ging het naar 23-24, een score van Anzani. De uitgeslagen Bulgaarse aanval bezegelde het 0-3 verlies voor Bulgarije, dat de eerste twee sets met 15-25 en 20-25 had verloren.

Iran vs. Polen was de afsluiting van de dag in Gdansk. Met voor medekoploper en thuisploeg Polen een teleurstellend resultaat. Zij verloren voor 8.500 toeschouwers met 3-2 van Iran.

De eerste set was na 11-14 en 15-20 met 21-25 voor Polen, de tweede kwam Iran via 21-17 en 22-22 met 25-23 op gelijke hoogte en in de derde set namen ze via een keiharde smash van Amin als laatste punt voor de 25-22 een 2-1 voorsprong. Polen kon in set vier matchpoint bij 25-24 ongedaan maken en via 25-27 een tiebreak afdwingen. Daarin ging Iran van 2-2 naar 12-2 en won met 15-7.

Kurek werd met 23 punten de topscorer, Polen had de hogere eigen score (70 om 82 punten) via meer blokpunten (5 om 12) en meer aanvallende punten (56 om 60), maar door een veel hogere foutenlast (22 om 41 punten) bleef hun totaalscore nog ruim achter (111 om 104) bij Iran.

De stand is nu, met vermelding gespeelde en gewonnen wedstrijden alsmede behaalde punten: