Vizier op volleybal

 

Hamburg: 20 duo’s, $ 800.000 prijzengeld

VoV, 15-08-2018. 5:50 uur. Vandaag beginnen in Hamburg de FIVB Vodafone World Tour Finals, waarin voor Nederland bij de mannen Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen present zijn. Van de tien deelnemende mannenduo’s heeft het BTN tweetal dit beachseizoen het vaakst op de hoogste podiumplaats gestaan.

De Nederlanders konden drie international toernooien op hun naam schrijven, ze namen aan totaal twaalf toernooien deel. In maart was er goud in Doha, daarna wonnen ze in Aalsmeer en in mei boekten ze hun laatste eerste plaats in Huntington Beach, USA. Daarnaast was er ook nog winst bij de European Masters in Tsjechië en wonnen ze in Zürich in Zwitserland.

Brouwer / Meeuwsen spelen al weer acht seizoen samen en hebben in die tijd een schat aan international ervaring opgedaan. Van de in Hamburg aanwezige duo’s speelden alleen Herrera / Gavira uit Spanje samen meer toernooien dan het BTN duo. De Spanjaarden staan op 102, de Nederlanders op 78. De toernooibezetting bij de mannen bestaat dit jaar uitsluitend uit Europeanen, dus ontbreekt ook het duo Dalhauser / Lucena dat vorig jaar de hoofdprijs van 100.000 dollar won.

Brouwer / Meeuwsen staan als de nummer 3 op de ranking. Zij spelen in poule B tegen de Europese kampioen Mol / Sorum (2), de Spanjaarden Herrera / Gavira (6), Plavins / Tocs (7) en Bryl / Fijalek (9). Vandaag staan Bryl / Fijalek (om 11:00 uur) en Herrera / Gavira (om 19:00 uur) tegenover hen.

Bij de dames zijn Keizer / Meppelink, mede vanwege hun prima resultaten in de laatste maanden, geselecteerd voor deelname. Het deelnemersveld bij de dames heeft twee Braziliaanse, twee Canadese, twee Duitse en verder naast de Nederlandse deelname, duo’s uit Tsjechië, Australië en Amerika. Alle topteams zijn er, maar niet de Duitse winnaars van vorig jaar Ludwig / Walkenhorst, die een jaar sabbatical namen na het winnen van de 100.000 dollar bij de vorige editie in Hamburg.

Keizer / Meppelink staan als de nummer acht op de ranking en zij zijn in hun poule ingedeeld bij de nummers 1 (Laboureur / Sude), 4 (Antonelli / Carol), 5 (Bansley / Wilkerson) en 10 (Hughes / Summer). Dat laatste duo won afgelopen weekend nog in Moskou. In de poulefase spelen alle duo’s tegen elkaar. Keizer / Meppelink spelen vandaag om 16:00 uur tegen Bansley / Wilkerson.

Winnaars in het World Tour circuit bij 4* ( $20.000) en 5* ($ 40.000 ) toernooien tot nu en het EK waren, met als eerste het mannenduo:

5*: Wenen: Mol / Sorum; Hermannova / Slukova

5*: Gstaad: Mol / Sorum; Humana – Paredes / Pavan

5*: Ford Lauderdale: Dalhauser / Lucena; Barbara / Fernanda

4*: Moskou: Smedins / Samoilovs; Summer / Hughes

4*:Espinho: Smedins / Samoilovs; Clancy / Artacho del Solar

4*: Warschau: Kantor / Losiak; Bansley / Wilkerson.

4*: Ostrava: Herrera / Gavira; Hermannova / Slukova

4*: Itapema: Evandro/ André; Agatha / Duda.

4*: Xiamen: Stoyanovskiy / Velichko / Humana – Paredes / Pavan

4*: Huntington Beach: Brouwer / Meeuwsen; Barbara / Fernanda.

4*: Doha: Brouwer / Meeuwsen; Geen damestoernooi

4*: Den Haag: Plavins / Tocs; Klineman / Ross.

EK 2018: Mol / Sorum ; Keizer Meppelink.

Overigens is de hoofdprijs dit jaar bij de World Tour Finals naar 150.000 dollar gegaan, een bedrag dat nog niet eerder in de historie van beachvolleybal is voorgekomen voor de eerste plaats. Natuurlijk blijven we u informeren over de prestaties van de Nederlandse duo’s.

gh @ Vizier op Volleybal, foto’s FIVB.