Hamburg: Stam/ Schoon naar kwartfinale

VoV, 12-08-2022. 19:26 uur. Bij het FIVB Elite16 Pro Tour toernooi in Hamburg was het een drukke dag voor de Nederlandse deelnemers. Maar liefst acht wedstrijden werden er door de NL- dames en heren gespeeld in de afsluitende dag voor wat betreft de poulefase van het toernooi. De inzet voor de twee dames en drie herenduo’s is uiteraard een plaatsje bij de eerste twee in de poule, zij plaatsen zich dan voor het vervolg, de KO-fase, van het toernooi.

We hebben de berichtgeving opgesplitst in de wedstrijden van de dames en de heren. Om de verslagen geen boekwerk te laten worden.

Net als op de eerste dag van de poulefase speelden Stam/ Schoon om 8.00 uur, tegenstanders waren de Braziliaanse dames Talita/Rebecca. De duo’s waren na de eerste slagenwisselingen die een 2-4, 8-6 en 10-11 tussenstand opleverden tot aan 13-14 voor Brazilië aan elkaar gewaagd. Na de veldwissel bij 13-15 scoorde Brazilië met een korte serve de 13-16, bij 17-17 was er weer evenwicht en met een smash op de lijn maakte Katja Stam er even later 19-17 van. Twee Braziliaanse kadootjes bepaalden de eindstand op 21-18.

In set twee nam het BTN-duo na 7-7 afstand naar 11-7, bleef het initiatief houden en kwam met 15-9 voor na een tweede bal score en een blokpunt van Katja Stam en een rake smash en een ace van Raïsa Schoon. Brazilië kon het verschil tot twee punten terugbrengen (15-13), daarna waren vier van de volgende vijf punten voor de Nederlanders ((19-14). Bij 20-15 werd voor het laatst van speelhelft gewisseld, waarna Brazilië in de laatste rally de bal buiten de lijnen sloeg voor de 21-15 eindstand. Dus 2-0 winst voor Stam/ Schoon.

Om 9:00 uur speelden Emma Piersma/ Mexime van Driel tegen het Thaise duo Naraphornrapat/Worapeerachayakorn, die we verder gewoon Thailand zullen noemen.

In de eerste set werd veel goed en fout geserveerd hetgeen veel foutserves en aces tot gevolg had. Het werd 5-2 voor Nederland na drie foutserves en een ace, Thailand kon de 7-3 achterstand met o.a. twee aces inlopen naar 7-6 en met een ace van Emma Piersma voor 12-9 ging de technische time out in. Direct daarna serveerde ze nog twee aces voor de 14-9 tussenstand.  Met een ace maakte Mexime van Driel er 16-10 van, bij 16-12 werd van speelhelft gewisseld en met de serie naar 20-12 zette het BTN-duo zich op setpoint. De set werd met 21-13 gewonnen.

In de tweede set kwam Nederland met 2-5 achter, bij 7-6 hadden ze de schade ongedaan gemaakt, bij 10-11 werd er verplicht gerust. De serve serie van Emma Piersma naar 16-11 maakte het verschil. Thailand kon deze marge nog een paar punten kleiner maken (16-13), maar kwam tekort om Piersma/ van Driel echt in de problemen te brengen. Het werd via 18-14 een 21-17 zege voor het NL-duo. Een mooie 2-0 zege dus.

Om 14:00 uur stonden Stam/ Schoon opnieuw binnen de lijnen, tegenover hen aan de andere kant van het net stond het Amerikaanse duo Cheng/ Flint. Beide duo’s hadden twee zeges achter hun naam staan, waren door naar de laatste acht en het ging dus om de poulewinst.

De openingsset was een complete walkover voor de Amerikaanse dames. Ze wonnen de set met 10-21 nadat ze al heel snel met 1-9 voor waren gekomen. Via 7-17 haalden ze vervolgens de heel dikke setwinst binnen.

In de tweede set was er meer evenwicht. Bij 5-5, 10-10 en 15-15 was er een gelijke stand. Stam/ Schoon leken bij 19-17 de tiebreak te gaan afdwingen, maar Amerika kwam terug naar 19-19 en wist ook het setpoint bij 20-19 weg te werken, waarna ze de set met 20-22 en de wedstrijd met 0-2 wonnen. Cheng/ Flint werden poulewinnaar, Stam/ Schoon eindigen als tweede.

Om 18.00 uur speelden Piersma/ van Driel voor een langer verblijf in het hoofdtoernooi in Hamburg. Dat moest gerealiseerd worden via winst op Barbara/Carol uit Brazilië, de huidige nummer 1 van de wereld. Een loodzware opgave.

Dat bleek wel in de eerste set toen na een gelijk opgaande eerste helft van de set de Braziliaanse dames warmgedraaid waren. Brazilië ging met 11-10 voor de verplichte time out in en scoorde nadien een 10 om 2 serie punten. Ook omdat Piersma/ van Driel nogal slordig aanvielen. Met 21-12 ging de set met ruim verschil naar Brazilië.

In set twee was er een volledig ander spelbeeld. Het BTN-duo bood de nummer 1 van de wereld knap partij en kon na een 9-6 achterstand de stand veranderen in een 10-11 voorsprong. Onder andere door een sorry-ace van Mexime van Driel, die voordat de bal aan Braziliaanse kant op de grond viel eerst drie keer op de netrand stuiterde.

Nederland kwam door foutserves van Brazilië makkelijk aan de punten tot 13-14, een straight ace van Mexime van Driel tilde de stand naar 15-16. De 17-16 achterstand maakte het NL-duo met drie punten op rij, waarvan twee Braziliaanse kadootjes waren, ongedaan en ineens lonkte bij 17-19 de tiebreak. Helaas bleef het bij lonken, met een score van 5 om 1 punt won Brazilië de set op het nippertje. Met 22-20. Voor van Driel/ Piersma zit het toernooi in Hamburg erop.