Vizier op volleybal

 

Oranje lijdt 1-3 nederlaag vs. Duitsland.

 

VoV, 13-08-2022. 4:10 uur. Ter voorbereiding op het aanstaande WK oefenden de Oranje mannen gisteravond in Rotterdam voor de tweede keer tegen Duitsland. Donderdagavond was met 3-1 gewonnen, gisteravond stond er na afloop een 1-3 zege voor Duitsland op het scorebord. Na de 0-3 kreeg het publiek nog een extra set als toegift. Die werd door Oranje met 25-21 gewonnen, daarvoor gingen de sets met 22-25, 23-25 en 15-25 naar onze Oosterburen.

Oranje ging in de openingsset heel lang aan de leiding. Via een ace van Bennie Tuinstra en een scorende snelle midcombinatie tussen Wessel Keemink en Fabian Plak kwam Oranje op 5-2. Gijs Jorna zorgde met twee punten op rij voor de 8-5 stand. Duitsland had de achterstand bij 11-11 van de borden gespeeld, moest echter bij 18-15 naar de zijlijn voor aanwijzingen van hun coach Michal Winiarski.

Nederland deed hetzelfde bij 20-19, maar dat werd geen succes. Na die pauze scoorde Duitsland drie keer op rij (20-22). Na de side out van Nimir Abdel-Aziz volgden nog twee Duitse punten (21-24) waarop bondscoach Piazza de ploeg opnieuw rond zich verzamelde. Met een kill-block haalde Twan Wiltenburg de serve terug, waarop Duitsland de tweede time out opnam. Via een ‘blok-uit’ aanval van Moritz Reichert pakten ze de eerste set met 22-25.

Duitsland sloeg zich in het begin van de tweede set naar een 2-6 voorsprong, waarop Oranje aan de achtervolging begon, die hen op twee punten bracht bij 6-8. Met Wouter ter Maat en Gijs van Solkema in de ploeg werd het verschil van twee punten gehandhaafd bij 12-14 en 16-18. Het twintigste punt voor Nederland, waarmee de stand op 20-21 kwam, was een discussiepunt. Duitsland sloeg de bal zo hard in het blok dat de bal onder het net door aan Duitse kant tegen de vloer kwam. Dat ontging de scheids en de lijnrechter, die het punt aan Nederland gaven, waarop hevige Duitse protesten volgden. Die echter niet gehonoreerd werden.

Op 21-23 haalde Piazza de ploeg naar de zijlijn, ook op de 22-23 volgden hevige Duitse protesten. De afgefloten technische fout was volgens hen verre van een technische fout. Het protest leidde tot geel voor Duitsland en het punt bleef voor Oranje op het scorebord staan. Nimir Abdel-Aziz sloeg de 22-24 in he net, Duitsland serveerde daarna fout (23-24), waarna Fabian Plak Duitsland met een foutserve de winst bezorgde en de 0-2 stand in sets.

Met een achterstand van tien punten bij 3-13 in de derde set begon Oranje aan de inhaalrace. Luuc van der Ent serveerde Nederland o.a. via een ace en met twee blokpunten van de mannen aan het net naar 7-13. Thijs ter Horst bracht met een drietal scores de tussenstand terug naar 12-16, waarop Duitsland een pauze nam. Het verschil stond bij 14-18 nog steeds op vier punten, waarna een indrukwekkende serveserie van Moritz Karlitzek met o.a. drie aces het verschil weer naar tien punten tilde bij 14-24. Twee foutserves sloten de set met 15-25 af. Duitsland had de revanche via een 0-3 zege binnen.

Voor het publiek werd er nog een vierde set gespeeld. Met een makkelijk scorende Wouter ter Maat en een sterk serverende Luuc van der Ent wist Oranje de eer te redden en met 25-21 setwinst de avond positief af te sluiten.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.