Hands-Up H1 verliest bijzondere thuiswedstrijd

VoV, 28-09-2020. 10:45 uur. Zaterdag 26 september stond Hands-Up klaar voor de eerste thuiswedstrijd van het seizoen. Gepidae uit Tilburg kwam op bezoek in Berlicum. Gepidae heeft de afgelopen jaren een mooie opmars gemaakt door twee jaar op rij te promoveren, dus Hands-Up was gewaarschuwd.

In set 1 liet Gepidae meteen zien dat het hen menens was, maar Hands-Up had de juiste focus. Met servicedruk van Roel van Dreumel wist Hands-Up een gat te slaan bij 9-9 naar de stand 14-9. Deze voorsprong werd steady volgehouden en de set werd met 25-21 binnen gehengeld. Spelen met een opdracht en de juiste focus, was het devies.

Set twee startte zoals set 1 eindigde, maar dit kon niet volgehouden worden. De thuisploeg kreeg een aantal forse series tegen, waarbij HU door slordigheden niet tot scoren kwam en tegen een 10-18 achterstand aan moest kijken. Met nog een kleine tegenstribbeling ging de set met 18-25 naar de bezoekers uit Tilburg.

Het spel was op de spreekwoordelijke wagen. Gebrand om niet nog een set af te geven werd de derde set gestart. De servicedruk bij Hands-Up was niet meer voldoende om het Gepidae lastig te maken, waardoor Gepidae te makkelijk in het spel kwam.

Toch bleef Hands-Up wel steeds een kleine voorsprong pakken en zag de stand van 20-16 op het bord staan, mede door goed spel van Lucas Arens. Dit bleek niet voldoende om het hele team op sleeptouw te nemen en langzaam kwam Gepidea langszij. Een stand van 22-22 en 23-23 was te aanschouwen en Gepidae kreeg het eerste setpunt bij 23-24.  Dit setpunt werd afgeslagen, maar Gepidea kreeg een tweede setpunt wat wel verzilverd werd. Gezegd moet worden dat het setpoint op dubieuze wijze werd binnengehaald, waarbij de arbitrage ook een rol speelde. Met 24-26 werd de set gewonnen door Tilburg, wat hen een 1-2 voorsprong in de wedstrijd gaf.

Sporthal de Run maakte zich op voor een zinderende vierde set en dat werd het ook. Veel gepraat onder het net door, een steeds rumoeriger hal en twee teams die niet wilden verliezen. Hands-Up signaleerde een opstellingsfout bij Gepidae, waarbij de tweede scheidsrechter meerdere malen aangaf dat Gepidae correct opgesteld stond. Tot de tellertafel ook een opstellingsfout constateerde en het arbitrale duo niets anders kon dan met elkaar in overleg gaan. De wedstrijd heeft een kwartier stilgelegen, waarbij de scheidsrechter meerdere malen met elkaar in conclaaf zijn gegaan. Resultaat van dit overleg: het DWF was fout en de teams stonden goed, één plek terugdraaien en doorspelen bij 11-15. Een bijzondere uitkomst van een bijzonder moment.

Beide teams waren tot op het bot gemotiveerd om de set te pakken. Hands-Up leek het best gebruik te kunnen maken van de herstart van deze set en kwam terug tot 16-18 en wist zelfs een voorsprong te pakken bij 20-19. Met Lucas Arens op serve werd de voorsprong tot 23-19 uitgebouwd. Hands-Up kon de voorsprong wederom niet vasthouden en dit zorgde voor frustratie. Bij 23-23 werd de boetepot van Hands-Up gespekt door een gele kaart, maar nog veel erger, kwam Gepidae op setpoint. Hands-Up kreeg een vrije kans om het setpoint weg te werken, maar de bal werd ruim uitgeslagen waardoor de set en wedstrijd verloren ging.

Het was een wedstrijd waar nog lang over nagesproken werd en het bleef nog lang onrustig in Berlicum.

Zaterdag 3 oktober gaat Hands-Up op pad naar Waspik, waar zij een aantal oud-teamgenoten zullen treffen.

gh @ VoV, verslag van Gerben Elissen. Foto Jan van den Noort.