Hands Up wint streekderby vs Van Daal H2

VoV, 25-03-2019. 8:52 uur.  Nadat vorige week de nummer drie van de ranglijst ruim verslagen werd, volgde dit weekend een verdiende overwinning bij de nummer twee. Derby’s zijn altijd speciaal en de strijd tussen Hands up en HLB/Van Daal vormt daar geen uitzondering op. Deze buurtdorpen spelen al jaren op meerdere niveaus tegen elkaar en dit zorgt altijd voor spanning en mooie wedstrijden. HLB, al zeker van de P/D-wedstrijden richting eerste divisie, was de thuisspelende ploeg en Hands Up, vechtend tegen degradatie, kwam vol zelfvertrouwen op bezoek.

In de eerste set werd meteen duidelijk dat aan beide kanten geen cadeautjes zouden worden vergeven. Hands Up speelde met veel overtuiging en de wil om te winnen. Het verschil in de eerste set is tot aan 21-23 nooit groter geweest dan twee punten. Op dat moment kon Hands Up zoveel servicedruk zetten dat de libero van HLB geen antwoord wist te geven. Met 21-25 werd de eerste set gewonnen.

De tweede set was een iets ander verhaal. De opstelling bij HLB werd wat aangepast en Hands Up had moeite om te anticiperen op de verhoogde snelheid van het spel. Een sterk verdedigende Rik Kamminga kon niet verhelpen dat de achterstand al snel onoverbrugbaar werd. 25-15 was het resultaat.

Toch was er geen paniek te bekennen bij Hands Up. Spelverdeler Gerben Elissen kwam in het veld en dit bleek later een goede keuze te zijn. De schwung en het vertrouwen kwamen terug. Met verrassend spel, lopende middenmannen en veel servicedruk werd de derde set binnengesleept met 20-25.

In de vierde set hoopte Hands Up de winst veilig te kunnen stellen, toch liep dit anders dan gehoopt. In het begin van de set werd al snel tegen een achterstand aangekeken, passend stond Hands Up onder druk. De achterstand liep op tot vijf punten, 10-5, en dat gaat werd nooit meer volledig gedicht. Richting einde van de set werd duidelijk dat deze set verloren ging worden, maar bleef de wil om te winnen duidelijk aanwezig.

De allesbeslissende vijfde set gaf een eenduidig beeld. Met tactisch plan van Rogier Veltrop en een boost in energie kwam Hands Up het veld op. De Balkumse Mannen kwam binnen no-time op een indrukwekkende 1-7 voorsprong, waarbij het vertrouwen in de volgende overwinning alleen maar groter werd. De set kon rustig uitgespeeld worden en bij 9-14 kwam het langverwachte matchpoint. Dit werd niet meteen verzilverd, maar het volgende punt was het toch echt raak. Met de stand van 10-15 werd het een zwaarverdiende 2-3 overwinning voor Hands up.

Met deze sterke teamprestatie heeft Hands Up van de gehele top-5 gewonnen. Hands Up lijkt het momentum te pakken te hebben, jammer dat aankomende zaterdag geen wedstrijd gespeeld wordt. Toch mag het team met vertrouwen de laatste twee wedstrijden ingaan.
Op zaterdag 6 april speelt Hands Up uit bij Hajraa om 16.30 uur. Wees welkom om Hands Up naar de overwinning te juichen.

gh @ VoV, verslag van Gerben Elissen, Hands Up Heren 1, foto Jan van den Noort.