Vizier op volleybal

 

Het CEV-decennium damesteam.

VoV, 05-01-2021, 4:37 uur. Aan het eind van vorige maand, tevens het eind van het tweede decennium van de eenentwintigste eeuw, maakte de Europese volleybalbond de beste Europese speelsters over de laatste tien jaren bekend. De ervaren en bekende volleybaltrainers/ -coaches Giovanni Guidetti, Gert van de Broek en Svetlana Ilic zaten in de jury. Dit drietal kon kiezen uit een zeer groot aantal speelsters, waarbij niet alleen de persoonlijke prestaties golden, maar ook dienden zij te passen in het samengestelde team. Helaas voor het NL-volleybal, er werden geen landgenotes geselecteerd. Geen de Kruijf en geen Slöetjes. De jury kwam tot het volgende zestal:

  • Spelverdeling: de Servische Maja Ognjenovic. “De keuze is eenstemmig, zij is absoluut de beste, beheerst alle facetten van de spelverdeling en heeft bewezen zich probleemloos aan te passen bij elk team waarin ze speelt.”
  • Midspeelster: de Kroatische Maja Poljak. “Haar blokpunten maken iedere tegenstander bang. Één blokpunt betekent soms drie scores omdat geen aanvalster van de tegenpartij daarna nog voluit durft aan te vallen.”
  • Midspeelster: de Servische Milena Rašić. “Wordt getraind en gecoacht door Guidetti, ze wonnen samen op clubniveau alles wat er te winnen was en daarnaast won ze met Servië ook bijna alles wat mogelijk was. “Haar kwaliteit is om aanval en blok, waarin ze allebei geweldig goed is, te combineren”
  • Libero: de Italiaanse Monica De Gennaro. “Haar defensieve kwaliteiten kunnen een wedstrijd volledig omdraaien. Haar uitverkiezing is voor mij de makkelijkste keuze bij de samenstelling van het team” aldus van de Broek.
  • Diagonaal: de Servische Tijana Bošković. “Gezien de shortlist met keuzemogelijkheden is dit wel de moeilijkste positie. Zowel haar inbreng als die van Egonu in een wedstrijd zijn geweldig belangrijk. Vergelijk ze met Messi en Ronaldo bij voetbal. Haar driemeter aanval en haar verdedigende kwaliteiten geeft voor nu de doorslag, wellicht is Egonu bij het volgende decennium team de beste.”
  • Passer Loper: de Italiaanse Francesca Piccinini. “Zij heeft een onvoorstelbare volleybal CV wat betreft club- en nationale titels. In een decenniumteam mag zij zeker niet ontbreken.”
  • Passer Loper: de Turkse Gözde Kirdar. “Haar wedstrijdmotivatie en leiderschap zijn buitengewoon, ze is mijn eerste keus.” Aldus van de Broek. “Een voorbeeld voor iedere volleybalster” zei Guidetti.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV, Boskovic en Rasic.