Vizier op volleybal

 

Het CEV-decennium herenteam

VoV, 05-01-2021, 4:48 uur. Aan het eind van vorige maand, tevens het eind van het tweede decennium in de eenentwintigste eeuw, maakte de Europese volleybalbond de beste spelers over de laatste tien jaren bekend. De ervaren en bekende volleybaltrainers/ -coaches Vital Heynen en Philippe Blain maakten deel uit van de jury, tevens was er daarin plaats voor volleybalanalist Andrea Zorzi. Dit drietal kon kiezen uit een zeer groot aantal spelers, waarbij niet alleen de persoonlijke prestaties golden, maar ook moesten zij passen in het samengestelde team. Nimir Abdel-Aziz behoorde daar jammer genoeg niet bij. Zij kwamen tot het volgende zestal:

  • Spelverdeling: de Fransman Benjamin Toniutti. “Met name zijn keuzes op het juiste moment zijn geweldig. Hij is in staat om het hele team boven zichzelf uit te laten groeien. Hij is de spelverdeler die het Franse nationale team naar successen leidde.”
  • Midspeler: de Rus Dmitry Muserskiy. “Hij domineerde gedurende zeker een jaar of zes op de midden blokkering en was een van de weinige midspelers die een wedstrijd in hun eentje konden winnen. Ondanks zijn lengte was hij als mid zo geweldig beweeglijk en beheerst.”
  • Midspeler: de Pool Piotr Nowakowski. “Hij werd gekozen omdat hij als mid van Polen twee keer achter elkaar de WK titel won. En bovendien is hij volgens het hele team de slimste van de nationale selectie, hetgeen hij door zijn manier van spelen ook laat zien.”
  • Libero: de Fransman Jenia Grebennikov. “Hij is de beste ‘moderne’ libero die de laatste jaren actief is. Iedereen houdt van zijn stijl van spelen, hij blijft vechten, drukken, motiveren en is altijd positief. Het is altijd een waar genoegen om hem te zien spelen.”
  • Diagonaal: de Rus Maxim Mikhaylov. “Zonder twijfel de beste diagonaal van dit decennium. Hij behaalde titels met de nationale ploeg en met zijn clubteam. Hij is dominant op deze positie en een makkelijke keuze“
  • Passer Loper: de Pool Wilfredo Leon. “Die moet zonder enige twijfel openomen worden in dit decennium team. Hij is technisch, emotioneel en fysiek een geweldige speler. Heynen: “Zijn statistische gegevens zijn de beste van alle passer lopers waarmee ik de laatste 15 jaar heb gewerkt. Hij is voor mij de beste passer loper ter wereld. Er is gewoon geen betere.”
  • Passer Loper: de Italiaan Osmany Juantorena. “Hij won de Champions League in 2011 (met Trentino) en in 2019 (met Civitanova) en in de jaren daartussen leverde hij ook altijd uitstekende prestaties. Een constante vaste waarde in de teams waarvoor hij speelde in de laatste tien jaar.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV, Maxim Mikhaylov.