Vizier op volleybal

 

Het EK begint vandaag

VoV, 22-09-2017. 5:16 uur. Vandaag begint in Azerbeidzjan en Georgië het EK voor de dames. Zestien teams gaan strijden om het Europese goud. De gastlanden Azerbeidzjan en Georgië waren als organisatoren zeker van deelname, verder hoefde de top 5 van het EK 2015 in Nederland zich niet te kwalificeren. Rusland, Nederland, Servië, Turkije en Duitsland kregen zo hun startbewijs.

Via poulewinst in de EK kwalificatiewedstrijden plaatsten zich vervolgens Italië, België, Polen, Kroatië, Bulgarije en Wit-Rusland. De herkansing leverde een ticket op voor Hongarije, Oekraïne en Tsjechië.  Dit heeft al met al tot resultaat dat de nummers 1 tot en met 12 en de nummers 14, 15, 16 en 35 van de CEV ranking met elkaar om de titel gaan strijden. Frankrijk, de nummer 13 van de CEV ranking,  ontbreekt.

De poule indeling, met tussen haakjes de ranking en met vetgedrukt de teams die volgens ons als eerste voor poulewinst en rechtstreekse plaatsing voor kwartfinale in aanmerking komen is als onderstaand:

Poule A in Baku:  Duitsland (4), Polen (9), Hongarije (15) en Azerbeidzjan (16).

Poule B in Tbilisi: Italië (3), Kroatië (8), Wit – Rusland (12) en Georgië (35).

Poule C in Baku: Rusland (1), Turkije (5), Bulgarije (11) en Oekraïne (14).

Poule D in Ganja / Göygöl: Servië (2),  België (6), Nederland (7) en Tsjechië (10).

Na de poulefase mogen de nummers vier uit de poule naar huis, de nummers twee en drie gaan door naar de play – offs. Daarin kruisen de teams uit de Oranje poule met die uit poule B. Hetzelfde geldt voor de poules A en C. De verliezers zijn uitgeschakeld. De winnaars worden in de kwartfinale gekoppeld aan de teams die eerder poulewinst behaalden.

Oranje is afgelopen woensdagmorgen in Ganja aangekomen, waar vandaag de eerste wedstrijd op het programma staat. België is om 18:00 uur de tegenstander.  Morgen treft Nederland Servië, de sterkste tegenstander in de poule. Servië won zilver op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro en brons in de Grand Prix 2017 via een zege op Olympisch kampioen China en is een van de favorieten voor het goud op dit EK. De derde en laatste poulewedstrijd is tegen Tsjechië. Van dit team wonnen de volleybaldames op het WKK in Rotterdam met 3-0.

De selectie van bondscoach Jamie Morrison voor het EK kent geen verrassingen en is als volgt samengesteld:

Spelverdeling:  Laura Dijkema en Femke Stoltenborg.

Libero: Myrthe Schoot en Kirsten Knip.

Diagonaal:  Lonneke Slöetjes  en Celeste Plak (= tevens als passer lope inzetbaar).

Mid: Yvon Beliën,  Robin de Kruijf, Nicole Koolhaas en Tessa Polder.

Passer loper:  Maret Balkestein – Grothues,  Anne Buijs, Marrit Jasper en Nika Daalderop.

gh @ Vizier op Volleybal. Bron o.a. Nevobo. Foto FIVB.