Vizier op volleybal

 

Het jaaroverzicht 2020, deel I.

VoV, 31-12-2020. 3:46 uur.  Aannemende dat er in de loop van de dag niets meer zal gebeuren in volleyballend Nederland dat vermeldenswaardig is in het jaaroverzicht 2020 hebben we onze terugblik op het afgelopen jaar al vroeg op de laatste dag van het jaar online gezet. Wat ons bij het samenstellen ervan vooral bezighield, en dat is natuurlijk super logisch, was de vraag wat belangrijk genoeg was om te vermelden of anders gezegd niet belangrijk genoeg om op te nemen.

Waar richt je nog een keer de spotlights op? Wat vindt volleybalvolgend Nederland de moeite waard om nog eens terug te lezen? Moeten er persoonlijke voorkeuren in, moet het positieve niet overbelicht en het negatieve niet onderbelicht blijven of is het juist andersom. Welke insteek kies je bij de presentatie?  Op chronologische volgorde van de maanden of de highlights per onderwerp? Of een combinatie van beide? Een aantal onderwerpen is natuurlijk zo vanzelfsprekend dat je er niet over na hoeft te denken.

Zoals de landskampioen, de bekerwinnaars en de supercupwinnaars. De prestaties van clubs en de Oranje internationals op Europees niveau en dat van de Oranje -teams internationaal. De vraag was wel of dat in de door corona grotendeels verpeste (inter) nationale volleybalkalender nu echt belangrijk was. Het was schering en inslag dat (internationale) wedstrijden en toernooien werden uitgesteld en uiteindelijk werden afgelast. Van het beachvolleybaltoernooi in Lutjebroek tot de Olympische Spelen in Tokyo.

01-20: Hoe rooskleurig moet iets zijn om te slagen? Hoe goed moeten alle voorwaarden zijn om succes te hebben? Zeker was wel dat het OKT van de Oranje dames in Apeldoorn, thuisvoordeel, vooraf niet rooskleuriger kon zijn, mede ook omdat met Giovanni Caprara een zeer ervaren bondscoach was aangetrokken en Floortje Meijners voor het eerst sinds heel lang weer beschikbaar was voor Oranje. Toch ging het na de poulefase tegen Duitsland, waartegen succesvol meerdere keren was geoefend als voorbereiding op het OKT, mis. Geen OS 2020 voor Oranje, maar ook (nog) niet voor OKT winnaar Turkije, omdat het toernooi naar 2021 werd verschoven.

Ook voor de Oranje mannen ging het mis in Berlijn, maar eigenlijk zal alleen de grootste optimist binnen volleyballand Nederland hebben geloofd in plaatsing voor Tokyo gezien de deelname van de hogergeplaatste landen als Servië, Bulgarije, Duitsland en Frankrijk, waarvan Oranje de laatste wedstrijd nog wel won.

  • Verder in Januari: Eurosped won Twente Cup, Brouwer/ Meeuwsen en Meppelink/ van Driel werden Nederlands kampioen Beachvolleybal indoor. Jeugd Oranje Meisjes verloren finale in Italië van Italië voor plaatsing EK U17. Jeugd Oranje jongens werden vijfde bij het EK kwalificatietoernooi.

02-20: Amysoft Lycurgus en Sliedrecht Sport wonnen in februari de bekerfinales. De dames van VCN Capelle waren zeer verrassend tot de finale doorgestoten, maar waren niet opgewassen tegen Sliedrecht Sport. Bij de mannen verwees Lycurgus concurrent Dynamo Apeldoorn naar de tweede plaats. Voor zowel Lycurgus (vs. Montpellier) als Dynamo (vs. Novosibirsk) eindigde in deze maand het Europese bekeravontuur van het seizoen 2019/2020. Het reguliere eredivisie seizoen eindigde bij de heren met de eerste plaats voor Dynamo en bij de dames legde Sliedrecht Sport beslag op die plek.

  • Verder in februari: De eerste mutaties in het roulatiesysteem van clubtrainers werden gemeld. Caprara bedankte voor de eer om als bondscoach aan Oranje verbonden te blijven. De VNL werd uitgesteld. Het internationaal beach seizoen ging voor BTN-duo ’s in Doha van start. I.v.m. corona werden volleybalwedstrijden tot 31 maart afgelast/ uitgesteld/ verschoven. Albert Christina en William Klaver zijn de nieuwe bondscoaches van de Pré Jeugd Oranje. Open brief VoV aan Nevobo over onjuiste statistieken in Eredivisies.

03-20: De Nevobo stopte vooreerst met de lopende competities in Topdivisies en lager, het slot van de Eredivisie werd uitgesteld en eind maart ook stopgezet. Later werd bekend dat VCN-dames 1 en heren 1 promoveren naar de Eredivisie. Daarmee hebben zowel VCN, TTP als Sliedrecht Sport teams op het hoogste niveau in Nederland. Er werd veel uitgesteld deze maand, het FIVB stelde de OS in Tokyo uit, CEV stelde alle internationale competities uit.

  • Verder in maart: De eerste internationale transfers bij de dames en heren werden bekend gemaakt, op de laatste dag van de maand werd menigeen verrast met de p/d regeling 2020-2021. Met name door twee Topdivisies bij de dames en heren en de daarmee samenhangende versterkte promotie- en geen degradatieregelingen. En het feit dat enkele clubs als de beste leerling van de klas, al waren ze dat niet, een divisie mochten overslaan.

04-20: Lonneke Slöetjes maakte bekend dat ze een pauze inlast in haar volleybal carrière. Te veel en te lang presteren op topniveau eiste zijn tol. Na haar besloten ook Celeste Plak en Kirsten Knip een tijd afstand te nemen van topvolleybal. Inmiddels is libero Knip vastgelegd door Sliedrecht Sport. De VNL 2020 werd van de kalender gehaald, geen Volleybal Nations League dus dit jaar. En het Olympische kwalificatietoernooi voor het beachvolleybal schoof een jaar op.

  • Verder in april: Eelco Beijl vertrok bij de Nevobo, ging naar Ladies in Black Aachen, waar hij inmiddels ook alweer vertrokken is. Coppa Italia voor team de Kruijf, Der Pokal ging naar Dresden, Belgische Bekers voor Oostende (v) en Roeselare, Stoltenborg en Knip pakt met Alba Blaj titel in Roemenië.

05-20: Voor het seizoen 2020-2021 werden 20 Eredivisie licenties verstrekt. Alterno (dames) en Zaanstad (heren) gaan naar de Topdivisie en hun plaatsen worden ingenomen door VCN-teams. Per 1 juli mocht er weer indoor gevolleybald worden.

  • Verder in mei: Bij de verkiezing van ‘mooiste wedstrijd ooit’ ging de gouden Olympische volleybalfinale uit 1996 van de Oranje mannen er met de eerste prijs vandoor. Eerder was dat duel ook al tot ‘mooiste wedstrijd van de eeuw’ gekozen.

06-20: De Eredivisie beachvolleybal ging bij zonsopkomst op 1 juli van start. Een publiciteitsstunt die de nodige aandacht trok en die voor de deelnemers waarschijnlijk eraan voorafgaand een korte nachtrust inhield. De strijd om de Supercup zal bij opening van het nieuwe Eredivisie seizoen worden afgewerkt in een drie F-setting (Final Four Format). Het EK volleybal zal in Letland plaatsvinden.

  • Verder niets in juni:

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort. Lege tribunes, een kenmerk van 2020.