Historische bekerwinst Set-Up ‘65

De sporthal in Heeten was na de damesfinale voor de mannenteams  van Set-Up ’65 Ootmarsum en Blauw Wit Oldebroek. Net als bij de voorgaande wedstrijd stond ook hier een team uit de promotieklasse (Set-Up ’65) tegenover een ploeg uit de regiodivisie. En op de volgepropte tribune lieten de fans van beide teams er geen misverstand over bestaan wie volgens hen de beker zou winnen. Dat kon  maar één team zijn, al naar gelang naar welke supportersschare men luisterde.

In de aanloop naar de finale was al wel gebleken dat Set-Up ’65 zich niet zoveel aantrok van het niveau verschil tussen regiodivisie en promotieklasse. Longa ’59 en Twente ’05 hadden dat ondervonden. Blauw Wit, als tiende in de regiodivisie geëindigd, had zich via de p/d wedstrijden in de regiodivisie gehandhaafd. Indruk maken bij het inslaan is altijd imponerend. Dat lukte van beide kanten. Maar dan komt het erop aan om die goede indruk mee te nemen naar de eerste set. En dat lukte Set-Up ’65 het beste.

De ploeg van Rob Lantink nam een 6-4 voorsprong, onder andere door twee scores van Jasper Brouwer en kwam vervolgens, geholpen door Blauw Wit fouten, makkelijk op 10-4. Ging daarna zelf een aantal keren in de fout, maar had bij 13-9 nog altijd een duidelijk verschil op de bordjes staan. Rob Lenferink rondde de snelle midaanval af en bracht Jasper Brouwer aan serve. Die gaf na een paar aces pas weer af op 18-10. Blauw Wit kwam via Jaap Peter Weerd (ace) en Erwin van de Werfhorst tot 19-15 terug. Hidde Boswinkel stopte de serie en blokkeerde meteen daarna de 21-15 tegen de vloer. Op 24-18 belandde de serve van Remko Eppink voor 25-18 precies in het uiterste hoekje.

Set-Up ’65 had in de eerste set het visite kaartje afgegeven. Vooral via de knallende  sprongserves van Hidde Boswinkel, Jasper Brouwer en Clemens Kempers werd Blauw Wit heel zwaar onder druk gezet. Drie aces en acht foutserves waren hiervan in punten het direct meetbare resultaat, indirect had Blauw Wit grote problemen om de bal goed bij hun spelverdeler te krijgen, blijkens slechts vier aanvallende scores in deze set.

Blauw Wit herstelde zich echter in de tweede set. Begon blokkerend goed via scores van Reinold Schoonhoven en nam een 3-7 voorsprong. Een verschil dat er bij 7-11 nog stond. Met Hidde Boswinkel aan de opslag trok Set-Up ’65 eerst gelijk tot 11-11. Blauw Wit coach Dennis Veth probeerde de reeks met een time out te breken, hetgeen mislukte. Hidde ging vrolijk door met het lanceren van projectielen richting Blauw Wit helft. Een aces op 14-11 onderstreepte dat nog eens.

Na 20-17 kantelde de set. Een technische fout, twee scores van Martijn Westerink en een blokpunt van Reinold Schoonhoven betekenden 20-21 en uiteraard een time out voor Set-Up ’65. Op 24-23 kregen de Ootmarsummers het eerste setpoint, op 25-24 het tweede en bij het derde op 26-25 was het raak. Clemens Kempers blokkeerde dat punt tegen de vloer en Peter Kemperink herhaalde dat voorbeeld in de volgende rally. Net 27-25 nam Set-Up ’65 een 2-0 in sets voorsprong.

Bas Oude Alink nam de spelverdeling in de derde set van Remko Eppink over. Hij wist in de beginfase goed Jasper Brouwer te vinden en tot 10-9 deden de teams niets voor elkaar onder. Set-Up teamcaptain Clemens Kempers, jeugdinternational Hidde Boswinkel en Jasper Brouwer sloegen voor Set Up ’65 raak, bij de tegenstander pakten Wim Boerendans, Reinold Schoonhoven en Martijn Westerink een puntje mee. Één puntje want de overige tot die stand kwamen van Set-Up.

In het middendeel van de set ging Blauw Wit nog eenmaal voluit voor de winst. De 14-11 achterstand werd omgezet in een 16-18 voorsprong, de 19-18 daarna resulteerde in 19-21. Het was een open gevecht, waarin beide teams om beurten rake klappen uitdeelden. Na 22-21 was het weer de beurt aan Blauw Wit om uit te delen, en aan Set-Up ’65 om te incasseren. Het Blauw Wit blokpunt voor 22-23 beantwoordde Hidde Boswinkel, na de time out op die stand,  met een knoeperd van blok, waarmee hij zich zelf aan serve bracht. Blauw Wit miste de side out, sloeg uit en de 24-23 betekende set- en matchpoint voor de ploeg van Rob Lantink.

En eigenlijk werd de wedstrijd met het wapen afgesloten dat Set-Up ’65 gedurende de wedstrijd beslissend voordeel had opgeleverd. Hidde Boswinkel koos ervoor om vol risico voluit te serveren en alle troefkaarten nog eenmaal op de opslag in te zetten. Het werd een ‘touched ace’, een beroerd ace. Niet beroerd in de betekenis van akelig of ellendig, maar in de betekenis van ‘geraakt.’ De serve ketste via de onderarm een eind verder tegen de muur en was het startschot voor heel veel gejuich, heel veel applaus en ongetwijfeld later voor nog veel meer feest. Sedert het seizoen 1985-1986 (?) mocht de ploeg uit Ootmarsum weer de Nevobo Regio Oost beker meenemen en in de prijzenkast zetten.