Hoe doen de NL-duo’s het in Parijs?

VoV, 30-09-2022. 4:10 uur. Van 28 september t/m 2 oktober komen de beste beachvolleybalteams samen voor het Elite 16-toernooi van Parijs. Piersma/ van Driel speelden eergisteren de kwalificatie, waarin het Sloveense duo Kotnik/ Lovsin hun tegenstander was. Emma Piersma en Mexime van Driel werden in de eerste ronde uitgeschakeld. Zij verloren met 0-2 (15-21 en 17-21). In het hoofdtoernooi van de lichtstad stonden gisteren vier Nederlandse duo’s aan de start.

Katja Stam en Raïsa Schoon begonnen in hun poule tegen Barbara en Carol uit Brazilië, de nummer 1 van de FIVB Ranking. Het Oranje duo leed een 2-0 nederlaag via 21-16 en 21-18. In de eerste set werd het eerste verschil van 5-4 naar 9-4 gemaakt, waarna het via 15-9 en 20-14 een duidelijke Braziliaanse zege werd. In set 2 was de 4-1 achterstand bij 11-11 door het NL-duo weggewerkt, waarna het tot 19-18 gelijk opging. De laatste twee punten waren vervolgens voor Brazilië.

Stam/Schoon speelden gisteravond tegen het Amerikaanse duo Stockman/ Kraft, die de partij tegen hun landgenoten Sponcil/ Cannon eerder op de dag gewonnen hadden. In de eerste set stond Nederland tot 7-8 op achterstand, daarna maakten ze er 10-8 van en de serie van 14-13 naar 20-13 zorgde voor de uiteindelijke en ruime winst. In de tweede set was het kwaliteitsverschil erg groot, het NL-duo kwam via 6-1 en 12-2 op een 16-5 voorsprong bij de technische time out. De set werd vervolgens met 21-7 gewonnen.

Stam/ Schoon staan tweede in poule B, vandaag volgt de laatste poulewedstrijd.

Matthew Immers en Stefan Boermans speelden tegen de nummers twee van het laatste EK, de Tsjechen Perusic/ Schweiner. Ook Stankevicius/ Knasas en het Spaanse duo Herrera/ Gavira is bij hen ingedeeld.

Na twee sets tegen Perusic/ Schweiner was er via 21-17 en 17-21 volledig evenwicht. Ook de tiebreak ging lang gelijk op met de tussenstanden 4-3, 6-5 en 10-9. Het gat naar 12-9 en 14-11 kregen de Nederlanders niet meer dicht en ze verloren met 15-12 en dus met 2-1.

Tegenstander Stankevicius/ Knasas uit Litouwen stonden in de tweede partij tegenover de Nederlanders. Dat werd een ruime, zeg maar gerust zeer ruime zege voor het NL-duo. Zij wonnen de eerste set met 21-14 en de tweede via zeer veel servedruk met (schrik niet) 21-5.

Immers/ Boermans staan tweede in poule A, vandaag spelen ze de laatste poulewedstrijd. .

Leon Luini en Ruben Penninga zijn in poule C ingedeeld bij o.a. Nicolai/ Cottafava en Cherif/ Ahmed uit Qatar.

Tegen Nicolai/Cottafava ging de eerste set heel dik verloren. Na 8-2 en 17-9 werd het 21-11. In set twee bleven de duo’s lang bij elkaar en kon Nederland twee setpoints (20-18) ongedaan maken (20-20) voordat Italië de winst via 22-20 door een uitgeslagen Nederlandse aanval kon bijschrijven.

Luini/ Penninga staan vierde in poule C. Vandaag komen ze twee keer in actie.

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen, die als vijfde geplaatst zijn in Parijs, hebben o.a. in de poule nog Bryl/ Losiak uit Polen en Bassereau/ Lyneel uit Frankrijk als tegenstander.

Tegen Carracher/ Nicolaidis uit Australië werd het gisteravond laat een 2-1 zege.  Via de setstanden 25-23, 19-21 en 15-13. In de eerste set kregen de Australiërs vier keer de kans op setwinst (18-20, 19-20, 20-21 en 21-22) voordat het NL-duo na 23-22 met een prikbal op 24-23 de set opeiste. In set twee slaagden de Australiërs erin om na 17-20 met 19-21 na een Nederlandse foutserve te zegevieren en de tiebreak af te dwingen. Daarin werd een 12-7 Nederlandse voorsprong nog 12-11 en 14-13 voordat Brouwer/ Meeuwsen als winnaar van het veld stapten.

In poule D staan Brouwer/ Meeuwsen tweede, vandaag komen ze nog twee keer in actie.

We houden u op de hoogte hoe het afloopt.