Vizier op volleybal

 

Orange vs. Yellow. Leeuwinnen vs. Tigers. Nederland vs. België.

VoV, 01-10-2022. 3:06 uur. De Belgische damesploeg, a.k.a. The Yellow Tigers, leefden strijdvaardig naar de derby der lage landen toe. Na de bijna stunt tegen Europees kampioen Italië had de ploeg er alle vertrouwen in.

“We hebben laten zien dat Italië te pakken is, dus ook Nederland is te pakken, wij moeten uitgaan van onze eigen sterkte en geen angst tonen.” Aldus hun topscorer Britt Herbots. “We hebben er zin in, dit zijn de wedstrijden waarin we niets te verliezen hebben. We zijn de underdog en kunnen voluitgaan. Elk punt dat we dan pakken is een mooie bonus”, vervolgt ze. “We zijn de Tigers, die nooit stoppen met vechten en die zich voor iedere bal smijten.” Sluit ze af op Sporza.

De Oranje Leeuwinnen en de Belgische Yellow Tigers waren al zeker van fase twee van het WK. De wedstrijden van gisteren tegen België en van zondag tegen Italië hebben als inzet voor Oranje de koppositie van poule A en de maximale score aan gewonnen wedstrijden en punten meenemen naar de vervolgfase.

België won van Puerto Rico en Kenia zonder setverlies en leed een ietwat geflatteerde 3-1 nederlaag tegen Italië. In dat duel hadden ze zeker een punt verdiend. Nederland heeft drie zeges achter de naam, alleen tegen Puerto Rico werd een setje afgegeven.

Bij België is Britt Herbots de veelvuldig scorende steunpilaar, ze werd topscorer bij de Volleybal Nations League en staat in het klassement van dit WK ook weer in de Top 3 bij de topscorers en de aanvalsters. Nederland won dit jaar twee keer van hun Zuiderburen. Een oefenduel en de VNL-wedstrijd en verloor ook één keer (een oefenduel).

Bondscoach Selinger begon aan de derby met Britt Bongaerts (spelverdeelster), Myrthe Schoot (libero), Celeste Plak (diagonaal), Anne Buijs en Nika Daalderop (passer lopers) en met Juliët Lohuis en Eline Timmerman (midspeelsters). Elles Dambrink, Fleur Savelkoel, Laura Dijkema en Marrit Jasper vielen in of hadden in een latere set een basisplaats (Dijkema). De Belgische coach Gert Vande Broek zette daar tegenover Jutta van de Vyver, Britt Rampelberg, Britt Herbots, Celine van Gestel, Nathalie Lemmens, Silke van Avermaet en Marlies Janssens tegenover.

Okay. Let the game begin, 10.000 fans zaten erop te wachten.

Oranje had een dramatische start, herstelde zich vanaf het midden van de tweede set, maar het was net niet genoeg om de spanning tot in de tiebreak vast te houden. Via 16-25, 23-25, 26-24 en 25-27 ging België er met een 1-3 zege vandoor.  Britt Herbots scoorde verreweg de meeste punten, totaal 41 (!), bij Oranje was Anne Buijs de nummer één op de scoringslijst met 22 punten. België had de betere eigen score op aanval (56 om 68), blok (8 om 12) en serve (1 om 6 aces)

Nederland werd in de eerste set op alle fronten overklast, bij 6-10 moest Selinger zijn eerste time out opnemen, maar Britt Herbots was in de fase daarna niet af t te stoppen en bij haar was iedere klap raak. Na 8-15 haalde Selinger de ploeg opnieuw naar de kant, Nika Daalderop haalde de serve naar Nederland maar blokpunten van Lemmens en van Avermaet tilden de score naar 9-18. Celine van Gestel maakte het verschil meer dan twee handen vol punten bij 10-21. Anne Buijs scoorde nog een paar punten, waarna Britt Herbots de 16-25 op het scorebord liet zetten.

Onze Zuiderburen denderden in de tweede set via 0-4 en 1-7 door naar een 4-13 voorsprong, waarop Selinger al zijn tweede time out in deze set nam.  Inmiddels was Laura Dijkema op spelverdeling ingevallen en krabbelde Oranje puntje voor puntje terug. Een serie van vier maakte 8-13, Juliët Lohuis blokkeerde wat later de 12-17 tegen de vloer en na een dankjewel score van Eline Timmerman voor 16-19 ging België voor de tweede keer rond hun coach staan.

Bij de bigpoints was Anne Buijs weergaloos scherp vanaf de buitenkant. Zij sloeg Oranje met drie opeenvolgende punten naar 22-23, maakte ook de 23-24, waarna Celine van Gestel de Yellow Tigers met een score via de handjes op 23-25 en 0-2 zette.

Anne Buijs pakte in de derde set ook meteen een tweetal punten mee tot aan de 3-0, bij 3-3 was België er weer naast. Oranje kon van 5-5 een 8-5 voorsprong maken, België kwam bij 9-8 op een puntje afstand en nam na 11-10 via een kill-block van Lemmens en een rake klap van Herbots de leiding over (11-12). De strijd bleef gelijk opgaan en beide teams wisselden elkaar aan de leiding een aantal keren af. Celine van Gestel en Britt Herbots hadden succes aan Belgische kant, bij Oranje kwamen de punten voornamelijk van Anne Buijs.

Na 19-20 pakte België de side out en een breakpoint en leek richting een 0-3 zege te gaan. Buijs scoorde de 21-22, Nika Daalderop maakte even later gelijk bij 23-23. Onder luide aanmoedigingen van de Oranjefans maakte Celeste Plak het matchpoint van België op 23-24 ongedaan. De Belgische technische fout, wat een moment om technisch de fout in te gaan, zette Nederland op setpoint (25-24), waarna Nika Daalderop Oranje setwinst bezorgde.

Nederland maakte na 5-5 in de vierde set voor het eerst een verschil (8-5), bij 10-10 was er weer evenwicht. België serveerde zich na 15-15 naar 15-18, maar Nederland profiteerde van een misser van Herbots en Juliët Lohuis maakte vervolgens de 18-18. Herbots sloeg de 20-19 voor Nederland op de borden met een bal in het net, Nederland kwam op een beslissend verschil voor bij 22-20, zag België via een foutserve van Eline Timmerman bij 23-23 echter weer naast zich komen.

Een ace precies in het hoekje zette de Belgische dames voor de tweede keer in de wedstrijd op matchpoint bij 23-24. Herbots, who else, maakte 24-25, de Belgische foutserve bracht weer evenwicht (25-25). Met haar 40ste en 41ste punt haalde de uitblinkende Britt Herbots de zege voor België binnen.

Oranje heeft als laatste partij van de poulefase Italië als tegenstander, België treft Kameroen. Het ongeslagen Italië staat met 4-4-12 aan kop in de poule, Kameroen won nog geen wedstrijd. Nederland en België staan beide op 4-3-9. Puerto Rico en Kenia hebben beide 4-1-3 en gaan vandaag tegen elkaar uitmaken wie het vierde ticket voor de volgende ronde pakt.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy Biekart en FIVB.