Vizier op volleybal

 

Hoe nu verder met volleybal in Nederland?

VoV, 16-03-2020. 4:55 uur. Wat is verstandig, welke beslissing moet de Nevobo in overleg met bijvoorbeeld CEV, FIVB, NOC*NSF nu nemen als het coronavirus t.z.t. is bedwongen, als alles onder controle is en het sportleven van ‘voor corona’ weer opgepakt kan worden. Niet alleen hier te lande is dat belangrijk, maar ook in Europa. Want we volleyballen niet alleen en zijn voor sommige zaken afhankelijk wat er verder in Europa, de wereld gebeurt.

Uiteraard gaat dit hele uitstel/ afstel gedoe niet alleen over de Eredivisie en de Oranjeteams maar is het belangrijk voor alle mini- en jeugdcompetities en voor de laagste klassen in het senioren volleybal tot en met de Eredivisie. En wat te denken van bijvoorbeeld de vele recreatieve competities en het NOJK, dat voor 11 april aanstaande in Meijel, Tilburg, Valkenswaard en Panningen 2020 op de agenda staan. Dat zal sowieso verschoven dienen te worden naar een latere datum, lijkt ons. Of misschien wel geannuleerd dienen te worden.

In Duitsland heeft men de rigoureuze beslissing genomen om het seizoen te beëindigen en niet af te wachten of de mogelijkheid bestond om, nu de FIVB heeft aangekondigd de Volleybal Nations League naar na de OS van Tokyo te verplaatsen, bijvoorbeeld de Bundesliga in mei/ juni te vervolgen en verder af te maken. Ook voor de Belgische competitie bij de mannen is hetzelfde besloten. Ook daar is de voorlopige stop tot definitief einde verklaard.

Er zijn ons inziens een aantal opties waaruit de Nevobo kan kiezen voor alle competities of voor de diverse verschillende niveaus.

A> Het seizoen is voorbij, dat geldt voor alle niveaus in Nederland. Er wordt niet meer gespeeld voor competitiepunten in het seizoen 2019/ 2020. Er zijn geen p/d wedstrijden, er worden geen kampioenen gehuldigd en geen enkele ploeg hoeft op basis van de laatste stand te degraderen.

Vraag is dan wel hoe het zit met de afdrachten van de clubs aan de bond die voor het hele seizoen gedaan zijn en gebaseerd zijn op en heel seizoen van in de regel 22 wedstrijden. Vindt er restitutie c.q. verrekening met de bijdrage voor 2020/ 2021 plaats?

B> Het lijkt op dit moment onwaarschijnlijk, maar het seizoen gaat na 31 maart gewoon verder. De niet gespeelde wedstrijden vanwege de coronabreak worden naar het eind verplaatst. Mogelijk is bijvoorbeeld dat niet meteen in het eerste weekend na 31 maart daarna weer begonnen wordt omdat veel clubs niet hebben kunnen doortrainen.

C>  Er wordt niet meer gevolleybald, na de zomer gaat het seizoen 2020/ 2021 van start. De huidige stand in de ranglijsten is bepalend voor kampioenschappen en promotie, voor de p/d wedstrijden en de degradatie. De Nevobo geeft een deel van de geïnde competitiegelden terug aan de clubs.

D>  Een andere optie is, waarbij er een splitsing wordt gemaakt tussen Eredivisies en lagere niveaus, bijvoorbeeld de huidige stand beslissend te laten zijn voor de deelname aan de best of five play-offs. Of er wordt nog een Final Four Weekend georganiseerd met de top vier uit de beide Eredivisies als deelnemers.

E>  De optie om per divisie/ klasse te bekijken hoe er wel of niet een vervolg aan het seizoen gegeven kan worden. Een team dat de titel nu al bijna of helemaal binnen heeft, waarvoor het niet meer mis kan gaan, of een team dat al bijna of helemaal gedegradeerd, en waarvoor het niet meer goed zal komen, wordt kampioen/ promoveert of in het andere geval degradeert. Hetzelfde geldt voor de p/d plaatsen.

F>  De clubs raadplegen, wat zij een aanvaardbare oplossing vinden voor de rest van het seizoen. Daar is nu in deze volleyballoze periode mooi gelegenheid voor, er wordt immers tot en met 31 maart niet gespeeld, en dus is er tijd om te bezien wat er nadien gebeuren moet.

G> Roept u maar, wie heeft er nog ideeën? Mail ze naar g.heerink@arghent.nl of zet ze op onze Facebookpagina. Want met z’n allen weten we meer.

H> We gaan niet speculeren over het vervolg. Je moet een broedende kip niet storen, dus we wachten rustig af waarmee de Nevobo komt en kunnen dan altijd nog reageren.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.