Vizier op volleybal

 

Hoe verder?

VoV, 29-10-2020. 11:46 uur. We hebben dinsdagavond bij het persmoment van Rutte en de Jong kunnen horen dat de nu geldende coronamaatregelen waarschijnlijk nog tot in december zullen blijven gehandhaafd. De horeca blijft dicht en sportcompetities worden niet herstart. Zelfs de mogelijkheid dat de maatregelen blijven gelden tot in het nieuwe jaar is een hele serieuze optie. En dan mag je aannemen dat er dus dit kalenderjaar ook niet meer gevolleybald wordt.

Aanstaande zaterdag wordt de derde week van de nu geldende maatregelen, normaliter zou het weekend van 7 november aanstaande het laatste zijn wat eronder zou vallen en zou er weer op 14 november gespeeld kunnen worden. Maar zoals het er nu uitziet kan het dus heel goed zijn dat de wedstrijden op 14-11, 21-11 en 28-11 er ook uitgaan. Enkele clubs hebben op 5 december een inhaalduel gepland, verder zou nog de tweede ronde van de nationale beker gespeeld moeten worden, die stond oorspronkelijk gepland op 24 oktober jl., maar werd in totaliteit dus niet gespeeld.

De laatste wedstrijden van het kalenderjaar 2020-2021 staan voor 19 december op de agenda, waarna op 9 januari 2021 weer opgestart zou worden. Dat is de planning voor het lopende seizoen. Er zijn teams die dit seizoen nog niet in actie kwamen of nog maar één wedstrijd hebben gespeeld en die mogelijk na 09 januari de resterende duels nog moeten afwerken. Inhalen voor die datum zal vanwege de coronavoorschriften wel niet lukken.

Ook als er in december mogelijk nog één of twee competitierondes kunnen worden afgewerkt zijn er legio problemen op te lossen om het programma 2020-2021 in zijn geheel af te werken.

Het zou heel prettig zijn voor de clubs, de teams en de volleyballers om te weten welke draaiboeken er bij de Nevobo klaarliggen om het seizoen 2020-2021 verder af te werken. Een plan B of eventueel een plan C en dit communiceren met de clubs zodat men weet wat er mogelijk te gebeuren staat. Een soort routekaart zoals de regering deze ook publiceerde voor de coronamaatregelen.

We deden bij een aantal direct betrokkenen navraag omtrent hun gedachten voor de verdere afwerking van dit seizoen. Natuurlijk vond iedereen dat de gezondheid van alle betrokkenen bij de wedstrijden op de eerste plaats kwam en er geen enkel risico moeten worden genomen om verdere besmetting in de hand te werken. Eerst het virus zoveel mogelijk uitbannen!

Teammanager René Giessen van topdivisionist Voltena, dat dit seizoen nog geen enkele keer in actie kwam, mailt ons dat het probleem ‘Hoe verder?’ iedereen die bij volleybal betrokken is bezit houdt. “Op wel of niet spelen hebben we geen invloed, maar als er wel gespeeld kan worden, wat gaan we dan doen? Vraagt hij zich terecht af.

“De Nevobo is als organisator de ‘baas’ van de competitie en zal het voortouw moeten nemen en perspectief moeten bieden. Maar dat dat onder de huidige omstandigheden lastig is, snap ik ook wel. Toch zou het voor het volleybal in het algemeen wel goed zijn als ze met een ‘als-dan’ scenario zouden komen. Dan vindt iedereen daar natuurlijk wat van, maar dan is dit proces in ieder geval doorlopen voor we geconfronteerd worden met een voldongen feit.

Bijvoorbeeld zou een halve competitie alleen kunnen werken als daar ook een play-off voor bijvoorbeeld de bovenste zes teams aan gekoppeld zit. Zeker als het gaat om daadwerkelijke promotie.  Die zou je in één dag kunnen spelen.

Onze voorkeur heeft echter spelen wanneer je spelen kan. Ook op doordeweekse avonden en in vakanties. Dan leveren we maar wat trainingsavonden in. Wij zijn in staat om met een heel uitgekiend rooster, in kleine groepjes, toch een vrijwel volledig trainingsaanbod te verzorgen. Waarbij, en dat moet gezegd worden, we ook dankbaar gebruik maken van de mogelijkheden die we op de beach hebben.” Aldus René.

Frank van den Noort, trainer/ coach bij Topdivisionist Krekkers vindt het een bizarre en nog steeds rare situatie. Als je twee keer in de week in de zaal mag staan om een jeugdteam te trainen, mag je daar uiteindelijk heel erg blij mee zijn. Frank denkt dat er voor de Kerst geen competitiewedstrijden meer gespeeld zullen worden, gelukkig weet de goed gemotiveerde selectie van Krekkers zich door middel van krachttraining fit te houden.

“Voor mij is het wel helder hoe we verder zouden moeten gaan als er weer gespeeld mag worden. Of we hervatten de competitie wanneer het weer kan en mag vanaf pakweg Januari 2021 en spelen er vol voor, of we doen het niet. Wanneer we er wel voor zouden kunnen en mogen spelen is een halve competitie wellicht een optie tegen de teams die je nog niet hebt gehad in de eerste twee of drie rondes van dit seizoen. Dit zal voor de bond echter wel geen optie zijn, dit gaat namelijk veel tijd kosten om nieuwe wedstrijdrondes in te plannen op desbetreffende zaterdagen.

Ik ben absoluut geen voorstander van driekampen. Dit is niet te verantwoorden qua belasting en geeft geen realistisch beeld van de sterkte van de teams. Sets tot de 15 punten bij die driekampen is een gepasseerd station, die speelden we vroeger, ook die tijd is geweest.

Wat nog een andere optie zou kunnen zijn is met dezelfde teams volgend seizoen weer opnieuw starten. Geen kampioenen, geen degradanten. Maar op het moment dat we weer mogen spelen….. wel spelen! Met scheidsrechters, met publiek. Maar zonder punten die meetellen als meetellend in een stand van een bepaalde divisie/ competitie.

De wedstrijden gebruiken om je speelsters en team naar een hoger plan te tillen. Verkapte oefenwedstrijden dus, met als tegemoetkoming vanuit de bond dat zij wel gewoon de scheidsrechter aanleveren. Zij moeten immers ook blijven fluiten om zichzelf te ontwikkelen, net als spelers/speelsters dat moeten.”

Gertjan ter Harmsel, trainer/ coach bij WVC Volley in Wierden, vertelt ons dat het probleem van ‘Hoe verder?’ ook hen bezighoudt en waarover nagedacht wordt, echter worden alle mogelijke opties toch uiteindelijk bepaald door het kabinet en de coronamaatregelen.

“In eerste instantie was 14 november een prima datum om weer te starten, maar hoe moet dat dan bijvoorbeeld voor de teams die niet normaal hebben kunnen trainen. WVC Volley heeft bijvoorbeeld besloten om tot 3 november geen seniorenteams te laten trainen, dus hoe krijg ik mijn selectie dan wedstrijdfit voor de 14de? Bijna elk team heeft in de achterliggende periode te maken gehad met blessures en ik vind ook de hoeveelheid kleine pijntjes veel vaker/langer aanwezig dan in een normaal seizoen. Dan kan ik als trainer wel van alles vinden en willen, maar een gezonde en fitte selectie is veel belangrijker.

Met het bekertoernooi ben ik op dit moment helemaal niet bezig. We hadden een prachtige zaterdag staan met Orion en Dynamo T als tegenstanders maar hoe dat verder moet? Ik heb daar even geen antwoord op.

Persoonlijk denk ik dat we blij mogen zijn als we tegen elke tegenstander dit seizoen één keer kunnen spelen, dan heb je voldoende wedstrijden om een ranking te maken/bepalen en heb je een spannende competitie waarin je ook nog wat promotie/degradatie kan toepassen. De goede en slechte teams eindigen uiteindelijk toch waar ze horen, of dat nu na een halve of hele competitie is. Het is het overwegen waard om dat in een ander puntensysteem af te werken, bijvoorbeeld een best of 7 of 8. Echter loop je dan bij een off-day wel ineens erg veel punten mis, maar dat is misschien in een halve competitie wel weer interessant.

Toernooivormen om het seizoen af te werken kan ik me ook wel in vinden, maar dan moet er daarvoor minimaal een periode van 3 a 4 weken weer op een normale manier kunnen worden getraind, anders zijn teams niet fysiek in staat om dat soort toernooien vol te houden. Daarom ben ik ook geen voorstander van het spelen op 2e Kerstdag of op doordeweekse avonden, fysiek niet slim op dit moment.

Mijn voorkeur op dit moment gaat uit naar het proberen te spelen van een halve competitie waar tijd voor is tot half april, als we dat kunnen redden zou ik zeer tevreden zijn. Alternatief hiervoor is doorgaan tot het begin van de zomervakantie, en vervolgens proberen weer met nieuwe seizoen te starten op hetzelfde moment als anders. De periode tussen einde en begin competitie mag van mij best stevig worden ingekort. Zeker in de huidige omstandigheden. Als de competitie die ruimte krijgt acht ik de kans redelijk groot dat we aan voldoende wedstrijden kunnen komen. Dan is er in ieder geval genoeg gespeeld om een ranking te kunnen maken.

En zo niet? Dan dit seizoen maar niet! De gezondheid van eenieder is veel belangrijker dan iedere wedstrijd. Dan moet seizoen 20-21 maar uit de boeken en beginnen we in september 2021 opnieuw.

Gerjan Heerkes, trainer/ coach bij Eerste Divisionist Wevo ’70 uit Weerselo had in eerste instantie goede hoop dat de competitie op 14 november weer hervat zou worden, maar na het persmoment van dinsdagavond is het geloof in een normaal verloop echter behoorlijk gedaald.

“Ik vind het ook oorverdovend stil vanuit de bond, je zou verwachten dat ze wel al een plan B hebben liggen.  Wat ik me zou kunnen voorstellen, om wel qua niveau te blijven kunnen vasthouden aan het spel zoals we het nu spelen, is niet in driekampen of korte sets gaan zoeken, maar speelschema’s ontwikkelen op vrijdagavond, zaterdag en zondag.

Vergelijkbaar met een ‘Doppelspieltag’ in Duitsland. In Duitsland vaak ingegeven door de lange afstanden die gereden moeten worden, maar voor ons wellicht haalbaar om een aantal weekenden twee wedstrijden te spelen.

Of in combinatie met een verlenging van het seizoen, dus doorplannen in april/mei/juni? Dit zou ook een optie kunnen zijn!”

Hebt u suggesties over ‘Hoe verder?’, laat het ons weten.

gh @ Vizier op Volleybal.  Foto Jan van den Noort.