Vizier op volleybal

 

Hoe zit dat met schermen bij de serve?

Met ingang van het nieuwe seizoen zijn er allerlei nieuwe spelregels van toepassing, waaraan al de nodige aandacht is besteed. De scheidsen weten precies wanneer er bijvoorbeeld een netfout is gemaakt of niet. Of niet? En wij gaan er maar van uit dat spelers, speelsters en publiek ook van alle veranderingen op de hoogte zijn.    

Maar hoe zit dat nu eigenlijk met schermen bij de opslag?  Deze vraag bereikte ons naar aanleiding van nogal wat onduidelijkheid bij de vragensteller en een wekelijks tegenstrijdige manier fluiten hiervoor.

“Kunnen jullie mij vertellen / uitzoeken of het schermen bij de opslag nu wel of niet verboden is?” was de vraag. “De ene week niet, andere week weer wel” is onze ervaring in deze voorbereidingsperiode. “De ene scheids weet het niet zeker of heeft geen mening, een andere fluit er constant voor af. Erg onduidelijk. Ik ben benieuwd of anderen dat ook zo ervaren.”

De spelregels:

12.5.1 zegt: “De spelers van het team aan service mogen de serveerder en de baan van de bal niet door een individueel of groepsscherm aan het zicht van de tegenstander onttrekken.

12.5.2 zegt: “Een speler of groep spelers van het team aan service maakt een scherm door op het moment van de service de armen te bewegen, te springen, zich zijdelings te bewegen tijdens het uitvoeren van de service, of door bij elkaar te gaan staan om de serveerder en de baan van de bal aan het zicht van de tegenstander te onttrekken.”

Wilt U reageren? Dat kan naar g.heerink@arghent.nl  of via het contactformulier op de VoV site.