Immers/ Penninga in Final Four Apeldoorn

VoV, 12-09-2021. 4:30 uur. Gisteren stond er bij de mannen in het FIVB World Tour toernooi in Apeldoorn de tweede wedstrijd in de poulefase op het programma. De dag ervoor hadden alle vier NL-duo’s hun eerste partij gewonnen en zij speelden dus voor een plaats in de kwartfinale (bij winst) of mocht dat niet lukken dan was er de mogelijkheid om via de KO-ronde in het toernooi te blijven.

Eerst maar de tweede wedstrijd in de poule, dan het vervolg:

In poule A kwamen Matthew Immers/ Ruben Penninga uit tegen Schnetzer/ Petutschnig. Het werd een 2-0 zege voor Nederland via de setstanden 25-23 en 21-18.

Immers/ Penninga konden van 11-14 achter een 18-16 voorsprong maken in de eerste set, kregen echter op 22-23 setpoint tegen, dat met een serie van drie werd veranderd in 25-23 winst. In de tweede set slonk de 15-12 voorsprong bij 15-12 bij 19-18 naar één puntje, maar het was genoeg voor de 21-18 winst.

Dus Immers/ Penninga rechtstreeks door naar de kwartfinale.

In poule B leden Dirk Boehlé/ Mart van Werkhoven vs. Zdybek/ Lewandowski een 2-0 nederlaag. Met 27-25 en 21-17.

Na 1-6, 4-10 en 10-15 in de eerste set leek het NL-duo op een mooie zege af te koersen. De serie naar 15-15 dwarsboomde dat, Na 19-19 kwam Boehlé en partneer bij 20-21 en 24-25 nog op setpoint, maar verloor uiteindelijk met 27-25. In de tweede set raakten de Nederlanders bij 14-11 op achterstand en dat bleef via 17-14 tot aan 21-17 zo.

Dus Boehlé/ van Werkhoven door naar de KO-ronde

In poule C lukte het Thijmen Heemskerk/ Erik Nijland ook om zich rechtstreeks te plaatsen voor de kwartfinale. Tegen Faiga/ Hadar wonnen ze met 2-1.

In de eerste set strandde de inhaalrace na 14-19 bij 18-19, waarna er met 18-21 werd verloren. In de tweede set maakten de Nederlanders na 17-16 korte metten met hun tegenstanders, in een keer werden de nog benodigde vier punten voor de winst bij elkaar geslagen. Waarop in de tiebreak na 8-7 nogmaals werd toegeslagen, Via 13-8 naar 15-11 en de 2-1 winst.

Dus Heemskerk/ Nijland rechtstreeks door naar de kwartfinale.

In poule D streden Leon Luini/ Thijs Nijeboer voor een rechtstreekse plaats bij de laatste acht. Maar daar krijgen ze in de KO-ronde nog een herkansing voor, want dat lukte niet in hun tweede poulewedstrijd. Ze verloren met 2-0 van Capogrosso/ Ameiva. Via 21-11 en 21-16. Eigenlijk redelijk kansloos als we naar het verschil in eindstand kijken. En naar de tussenstanden in de eerste set (van 8-5 naar 15-5, 20-10) en tweede set 16-11, 19-150 kijken.

Dus Luini/ Nijeboer door naar de KO-ronde

In de KO-tussenronde, de eliminatieronde voor de kwartfinales, namen Dirk Boehlé/ Mart van Werkhoven het op tegen Appelgren/ Herrmann uit Zweden. Helaas was er geen succes voor hen weggelegd. De winst ging naar Zweden, met 14-21 en 16-21.

Een 4-9 achterstand in de eerste set kon het NL-duo nog tot 10-11 inlopen, maar de daarop volgende tik naar 10-15 was te veel van het goede (14-21). In de tweede set ging een gelijk opgaande strijd tot 9-9 over in duidelijk voordeel voor de tegenstander (naar 10-15). En was de zege ook voor de tegenstander. Met 16-21.

Dirk Boehlé/ Mart van Werkhoven werden dus uitgeschakeld voor verdere deelname.

Leon Luini/ Thijs Nijeboer troffen Day/ Cuzmiciov. Dat werd een duel waar de ploegen zich in de eerste twee sets weinig cadeau gaven. Na 19-15 en 20-17 pakten de Nederlanders de eerste set met 21-19. Na 13-19 en 17-20 ging de tweede set met 19-21 naar de tegenpartij.

De tiebreak bracht met 12-15 de beslissing en de uitschakeling van de Nederlanders. Na de 8-6 voorsprong leken ze op de goede weg voor de volgende ronde, maar het werd 9-9 en 9-11 en daarna gaf het duo Day/ Cuzmiciov niks meer weg.

Leon Luini/ Thijs Nijeboer werden dus uitgeschakeld voor verdere deelname.

De kwartfinales die de Final Four van Apeldoorn moesten opleveren kenden twee Nederlandse deelnemers.

Matthew Immers/ Ruben Penninga zijn als eerste geplaatst in Apeldoorn en voldeden tot aan gisteren keurig aan de verwachting door zich te plaatsen voor de laatste vier. Het kostte moeite om het duo Kramarenko/ Maksim Hudyakov te verslaan, maar dat lukte in drie sets. Na de 21-15 en 18-21 bracht de nipte 15-13 de beslissing.

Thijmen Heemskerk/ Erik Nijland haalden de laatste vier niet. Zij verloren in de kwartfinale van de Duitsers Wüst/ Sowa met 2-0 via 21-18 en 24-22. In beide sets misten de Nederlanders in de setfinale de kans om door te drukken. In de eerste set maakten de Duitsers van 17-18 een 21-18 zege en in de tweede miste het NL-duo setpoint op 19-20, waarna met 24-22 werd verloren.