Vizier op volleybal

 

Jeugd Oranje geeft mooi visitekaartje af

OranjevsRuslandRudyBiekartVoV, 15-03-2017. 6:29 uur. Jeugd Oranje heeft gisteravond in een volle Veste in Borne tegen de leeftijdsgenootjes uit Rusland een mooi visitekaartje afgegeven voor het aanstaande EK in Arnhem, dat  vanaf 1 april tot en met 9 april wordt gespeeld. Nadat onlangs al drie keer van Japan was gewonnen, werd ook Rusland op een nederlaag getrakteerd. Rusland plaatste zich als ongeslagen poulewinnaar in een groep met Portugal, Roemenië en Azerbeidzjan voor het EK. In 2015 werd Rusland in deze leeftijdscategorie Europees Kampioen, om even aan te geven welk tegenstander Oranje tegenover zich had staan.

Julien van de Vyver liet Tess de Vries, Dagmar Boom, Hester Jasper, Demi Korevaar, spelverdeelster Sarah van Aalen, Eline Geerdink en libero Susanne Kos aan de wedstrijd beginnen en dit zevental bleef, behoudens een aantal dubbele wissels waarbij Charlot Vellener, Rianne Vos en / of  Vera Mulder in het veld kwamen, staan. Omdat er simpelweg niet zoveel redenen waren om te wijzigen.

1ste set: Oranje komt terug na 14-17 achterstand.

De eerste punten waren voor Jeugd Rusland (0-2) maar door scores van Tess de Vries en Hester Jasper stelde Oranje vlot orde op zaken en ging met 8-3 voor de eerste technische time out naar de kant. Tussen de verplichte pauze vocht Rusland zich terug, eerst naar 8-6 en na de 13-12 tussenstand sloeg onder andere Maria Bogovskaia de 13-16 stand op de borden. Hester Jasper knalde dwars door het Russische blok de 15-17 tegen de vloer, de ingewisselde Charlot Vellener ging serveren en dat deed ze prima.

Rusland moest na haar drukvolle opslagen, die scores van Vera Mulder tot gevolg hadden, bij 18-17 de time out in, een foutserve beëindigde de serie met een 19-18 stand. Twee Russische kadootjes voor Oranje zetten 22-18 op de borden, het kill block van Vera Mulder maakte er even later 23-18 van. En vervolgens ging het op de side out naar 25-20, met voor Oranje nog een kill – block van Dagmar Boom en een rake klap rechtdoor van Vera Mulder. Oranje maakte 15 eigen punten in deze set, en scoorde 6 keer voor Rusland.

2de set: Twee series vellen de Russische ploeg.

In de tweede set had oranje weer de beste start en liep na een 4-1 tussenstand door scores van Vera Mulder en Sarah van Aalen uit naar 8-4. Opnieuw konden de Russische teenagers zich herstellen en via Valeriya Shevchuk, Viktoria Pushina en Alexandra Borisova kwamen ze terug in de wedstrijd. Bij 10-12 hadden ze het heft in handen en dat bleven ze houden tot 12-14. Net zo heel lang dus. Bij Oranje was Rianne Vos via de dubbele wissel in het veld gekomen, zij scoorde de 13-14 en 14-14. Een drie meter aanval van Rusland vloog vervolgens veruit voor  15-14. Maria Bogovskaia kon gelijk maken.

De foutserve bracht de stand op 16-15 en was tevens het signaal voor de technische time out. Demi Korevaar kwam aan de opslag na die pauze, ze begon met een ace en vervolgens kreeg de Russische passlinie geen vat op haar serves. Dagmar Boom profiteerde met een dankjewel punt en een blokscore en zette de stand op 19-15. Hester Jasper benutte een drie meter aanval en bracht bij 20-16 Rianne Vos aan de opslag. Op 21-16 ging Rusland weer voor een time out naar de kant, Eline Geerdink maakte drie vreugdesprongetjes toen ze de 22-16 tegen de vloer blokkeerde en met drie prachtige aces maakte Rianne Vos de set uit. Rusland had na de 15-15 geen passend antwoord op de Nederlandse servedruk en werd in twee series naar een dikke nederlaag geserveerd. Oranje scoorde 18 keer voor zich zelf en gaf magere 4 puntjes weg.

3de set: Sterke inhaalrace Jeugd Rusland door Oranje gepareerd

Rusland speelde slordig in het begin van de derde set en reeg de fouten als lelijke pareltjes aan elkaar. Nederland profiteerde dankbaar en kwam middels zes Russische kadootjes op een 8-6 tussenstand bij de eerste technische time out. Demi Korevaar deed er met een prima serie opslagen nog een schepje bij bovenop, Eline Geerdink sloeg een aantal keren vanaf de midpositie keihard raak. Met 16-9 had Oranje een heel comfortabele voorsprong opgebouwd toen ze voor de tweede keer naar de kantlijn gingen.

Na die pauze maakten Dagmar Boom (ace) en een aanvallende fout van Rusland het verschil nog groter, een snelle harde aanval van Hester Jasper zette het verschil bij 20-10 op tien punten. In een fauteuil leek Oranje op de zege af te stevenen, maar dat pakte even anders uit. De klad kwam erin bij Oranje, het liep een poosje niet meer en de jeugdige Russinnen kwamen eerst op 20-13 en vervolgens op 21-18, waarbij bondscoach van de Vyver op deze stand en daarvoor bij 21-16 zijn time outs opnam.  Hester Jasper haalde de opslag terug (22-18), Rusland pakte de side out (22-19)  en voegde daaraan twee aces van Viktoria Pushina toe voor een 22-21 stand.

Op 23-21 gingen de gasten de time out in, de keiharde buitenaanval na die pauze werd door Hester Jasper in het achterveld onschadelijk gemaakt, waarop Sarah van Aalen even later met een prachtig kill block Nederland op 24-21 en dus matchpoint kon zetten. De strijd was nog net beslist, Rusland kwam nog één keer terug en maakte de aansluitende 24-23. De foutserve besliste de set met 25-23 en de wedstrijd met 3-0 voor Oranje.

Set4: Oranje wint ook de spek en bonen set

Oranje had de wedstrijd gewonnen, maar beide partijen waren overeengekomen om in ieder geval vier sets te spelen. In die vierde set pakte Rusland een paar puntjes voorsprong, ging met 6-8 de time out in en bleef tot 10-12 dat verschil vasthouden. Vanaf de 12-12 ging het gelijk op tot pakweg 20-20.  Een ace, kijken niets doen, maakte er 20-21 van, Nederlandse time out. Op 22-21 ging Rusland de time out in, dat herhaalden ze op 23-21. Rianne Vos serveerde 24-21 middels een keurige ace in het uiterste hoekje, waarna twee foutserves voor de laatste twee punten en een 25-22 eindstand zorgden.

De totale scores over de drie wedstrijdsets waren met 32/30 voor de aanval, 9/4 aces en 18/27 scores voor de tegenpartij duidelijk in het voordeel van Oranje. Blokkerend hielden de teams elkaar in evenwicht met 7/7.  Nederland is bij het EK ingedeeld in een poule met Italië, Rusland, Duitsland, Turkije en Bulgarije.

gh @ Vizier op Volleybal. foto Rudy Biekart.