Juliët Lohuis: “Ik verheug me op Italië”

VoV, 24-01-2020. 5:20 uur. Op de website van MTV Stuttgart blikte midspeelster Juliët Lohuis vooruit op de Champions League wedstrijd tegen Novara. Ze zei erg trots te zijn dat ze dit seizoen voor het eerst in de Champions League actief is. “Ik keek altijd alle wedstrijden, en nu maak ik er eindelijk deel van uit en kan me met Stuttgart met de beste teams van de wereld meten. Ik ben er goed van doordrongen hoe speciaal het is om op dit allerhoogste niveau in Europa te mogen spelen. Ik heb met Oranje international ervaring opgedaan, maar de Champions League is weer een helemaal andere ervaring en ik verheug me heel erg op onze reis naar Italië” zei de voorafgaande aan de return tegen Novara.

In verband met het zeer drukke programma (OKT, Bundesliga, Champions League, Pokal) en vanwege een aantal blessures heeft MTV Stuttgart de selectie verder uitgebreid. Vastgelegd werd de Amerikaanse passer loper Simone Lee, die eerder in Japan, Turkije en Italië (bij Conegliano) speelde. Door haar kunnen de passer lopers Alexandra Lazic en Celine van Gestel, die beide tot nu nog alle wedstrijden gespeeld hebben, wat meer rust pakken. Ook werd vanwege de langdurige blessure van spelverdeelster Pia Kärstner het contact met Ainise Havili verlengd.

Stuttgart begon 2020 met een 3-2 nederlaag tegen Münster en een 3-1 zege tegen Dresden. En gisteravond was Champions League titelhouder Novara, waartegen in Stuttgart een stuntzege werd behaald, dus de tegenstander.

In de openingsset denderde Novara over Stuttgart, dat plankenkoorts op dit podium leek te hebben, heen. Stuttgart kwam er niet aan te pas, met veel servedruk gingen de tussenstand van 9-1 naar 13-3 (door Vasileva) en 17-5. Novara lukte het niet om de Bundesliga club beneden de tien punten te houden, Chirichella sloeg de 24-11 tegen de vloer, waarna een puntje later de set beslist werd. Novara scoorde niet voor Stuttgart, zelf kregen ze zes punten cadeau.

In de tweede set was het wel een wedstrijd, waarin de Duitse gasten een 1-4 voorsprong namen en tot aan 13-13 aan de goede kant van de score bleven, onder andere door een meedogenloos benutte dankjewel bal van Juliët Lohuis voor een 10-12 tussenstand. Na een ace van Chirichella voor 17-15 ging Stuttgart de time out in. Een geslaagde, ze veranderden de achterstand in 17-18, waarop Novara naar de zijlijn ging. Brakocevic scoorde 21-19. Stuttgart ging weer naar de kant. “One side out, one side out!” Die kwam er pas bij 23-19, de video challenge toonde aan dat de 25-22 terecht was, en niet uit ging. Dus 2-0 in sets.

Novara pakte in de derde set de draad van de eerste weer op en kwam op 6-1, waarop Stuttgart de eerste time out nam. Bij 12-5 de tweede. Novara hield via scores van Brakocevic en Vasileva een veilige voorsprong (15-10, 19-14) en maakte de set met 25-20 af.

Met een eigen score van 61 om 43 was Novara duidelijk de betere. Ook hun foutenlast (9 om 14) was een stuk lager. Bij Stuttgart werd Simone Lee met 11 punten de topscorer, Juliët Lohuis maakte er 4. Bij Novara kreeg Vasileva er 16 achter haar naam, twee meer dan Brakocevic.

De stand na de vierde speelronde in de Champions League poules is, met vermelding gewonnen wedstrijden en behaalde punten:

 A: Eczacibasi Vitra 4-11, Fenerbahce 3-10, Lodz 1-3 en LP Salo 0-0
 B: Scandicci 4-10, VakifBank 3-9, Kaliningrad 1-5, Maribor 0-0
 C: Novara 3-8, Commercecon Lodz 3-8, Stuttgart 2-7, Yuzhny 0-1
 D: Conegliano 4-11, Nantes 3-9, Alba Blaj 1-3 en VASA Budapest 0-1
 E: RC Cannes 3-9, Dinamo Moskou 2-6, Ekaterinenburg 2-5, Plovdiv 1-4.

Vraagje: Voor wie is technisch directeur Kim Renkema van Stuttgart eigenlijk?