Vizier op volleybal

 

KADIJK BEACH op NK, in China en in Rwanda

VoV, 21-08-2019. 13:42 uur. Komend weekend wordt het open NK beachvolleybal gespeeld in Scheveningen. Ieder jaar weer een mooie apotheose van het seizoen, waarin de beachtoppers nog één keer de degens met elkaar kruisen, en elkaar nog één keer ontmoeten.

Jarenlang nemen meerdere teams, trainend in Werkendam bij Kadijk Beach, deel aan dit kampioenschap. Ook dit jaar is dat weer het geval. Het team Sarah van Esch/Lynn van Mill met dit jaar meerdere podiumplaatsen in de topdivisie en een entree in de eredivisie, zal als 17e gerankte team van start gaan. Anique Tavenier/Yara van de Ven bijten vanaf de 26e plaats het spits af, en de Nederlands kampioenen onder 21 jaar, Julia Kee/Danique Timmermans stromen op grond van deze mooie prestatie op de 32e plaats het toernooi in.

Niet op dit kampioenschap aanwezig zijn het team Emi van Driel/Raisa Schoon, met hun 19 en 17 jaar al in het bezit van twee zilveren en twee bronzen senioren NK medailles. Als we het aan de meiden zelf vragen zouden ze heel graag spelen in Scheveningen. Zij ontwikkelen zich snel dit seizoen, en in het proces waarin zij zitten past, helaas precies dit weekend, een internationaal FIVB 2* toernooi in China. Hier zijn zij in het hoofdtoernooi geplaatst.

Met dit team is afgesproken dat zij minimaal tien eredivisietoernooien zouden moeten winnen om de stap te zetten naar internationaal. Inmiddels staat de teller op elf. De vier 1* FIVB toernooien waaraan ze dit jaar deelnamen leverden allemaal een medaille op, twee keer goud en twee keer brons. Door nu een 2* toernooi te spelen kunnen zij belangrijke punten verzamelen, waardoor ze komend seizoen een volgende stap kunnen zetten in hun ontwikkeling.

Daarbij komt ook dat zij een intensief indoor programma draaien bij IMS Voltena, topdivisie, waardoor het winterseizoen geen ruimte biedt voor internationale beachtoernooien, daar waar anderen deze waarschijnlijk wel zullen spelen. Ook dit indoor programma maakt deel uit van het opleidingstraject. Het was een lastige afweging om voor één keer niet voor het NK te kiezen, maar deze is uiteindelijk wel bewust gemaakt.

Ook het team Mexime van Driel/Iris Reinders (foto) speelt komend weekend een internationaal toernooi. Zij hebben dit seizoen een aantal toernooien waar ze wilden spelen gemist vanwege het gebrek aan rankingpunten. Het was hun persoonlijke wens om nog een internationaal toernooi te spelen, waarbij zij hebben gekozen voor het FIVB 1* toernooi in Rubavu, Rwanda, waar overigens de Nederlander Joep van Iersel Technical Delegate is. Zij zitten hier in het hoofdtoernooi.

Het zou overigens goed zijn als de FIVB en de CEV op de wedstrijdkalender één of meer weekenden vrij houdt, zodat landen hier hun nationale kampioenschappen kunnen organiseren, waarbij maximale deelname van de nationale topspelers mogelijk is.

gh @ VoV, bron Kadijk Beach, René van der Giessen.