Kalinko D1 start competitie met zege

VoV. 24-09-2019. 6:30 uur. “pressure is for tires”  Door de goede voorbereidingsfase waren de verwachtingen bij het team en de volgers van D1 voor deze eerste competitiewedstrijd hoog gespannen. Tegenstander Irene heeft in het verleden aangetoond over een sterke verdediging te beschikken en vaak voor verrassende uitslagen te zorgen. Scherp en strak beginnen (vuur!) was het devies.

Ondanks alle vertrouwen en goede voornemens, startte D1 de 1e set niet optimaal. Persoonlijke fouten en ongeduldig handelen (snel willen scoren) leidde via 0-3 naar een 8-13 tussenstand. Tijd voor een time-out. Ans herhaalt de belangrijkste afspraken. Het team wordt rustiger als de taken beter worden uitgevoerd. Langzaam aan wordt de achterstand gedicht. Bij 15-15 is het voor de tweede keer deze set gelijk en neemt Kalinko het heft in handen. De dames lopen uit naar 21-16, laten Irene nog terug komen tot 20, maar spelen deze set prima uit: 25-20. Ons eerste punt in deze competitie is binnen!

In de 2e set zo doorgaan, lijkt dan een logisch devies. Toch is de start weer matig (1-4) maar Kalinko keert de set nu sneller en naar een paar keer knipperen met de ogen is de tussenstand bij de eerste time-out voor Irene al 9-6 in Kalinko’s voordeel. Deze voorsprong wordt zelfs vergroot naar 15-9. Geen vuiltje aan de lucht. Toch? Maar dan ontstaat zo een typische D1 wedstrijd.

De twijfel slaat (weer) toe en Irene neemt het initiatief. Bij de volgende time-out een compleet ander beeld. Irene leidt met 18-19. De wissel Rianne voor Iris dient het tij weer te keren. Dit lukt deels, tussenstand 23-23. Het is niet goed wat Kalinko laat zien, maar wel spannend. Op setpoint voor Irene wordt Kalinko afgefloten voor een technische fout waarover de meningen verdeeld zijn (dit is een understatement J ), maar wel een 1-1 tussenstand tot gevolg heeft.

Dan laat D1 in de 3e set eindelijk zien waartoe zij in staat zijn. Ondanks het wederom fantastische verdedigingswerk van Irene, is er dit keer voor hen geen enkele eer te behalen. Kalinko D1 gaat via 3-0, 10-6 en 16-9 naar 25-14. Eerlijk gezegd (met alle respect voor de tegenstander) zegt deze setstand exact wat het niveauverschil is tussen Kalinko en Irene.

In de 4e set een vergelijkbaar beeld met sets 1 en 2. Kalinko is beter, heeft het initiatief, maar kan niet door drukken. Op 15-16 vervangt Marit spelverdeelster Lisan. Hierdoor wordt het aanvalsspel van Kalinko weer verrassend genoeg om Irene te verwarren. De set wordt relatief eenvoudig uitgespeeld naar 25-21.

De eerste overwinning voor D1. Een mooi resultaat met verbeterpunten in het achterhoofd. Die gaan we hier natuurlijk niet benoemen, want de tegenstanders lezen mee! Waaronder Spaarnestad die we volgende week in Haarlem treffen. Zij wonnen hun wedstrijd met 4-0 van en bij Woerden. Het kan zomaar een strijd worden om de koppositie in 2C. Komt allen!

gh @ VoV, verslag van Ron van Nijehof, Kalinko Dmaes 1. Foto Jan van den Noort.