Kalinko H1 lijdt pijnlijke thuisnederlaag

VoV, 04-12-2017. 8:31 uur. Wisselvalligheid blijft de heren van Kalinko parten spelen. Zaterdag is het de Scheveningers dan ook niet gelukt om het laaggeklasseerde Zovoc in Houtrust te verslaan. Na vijf sets spelen stond een 2-3 nederlaag op het scorebord.

Vorige week verloren de mannen nog met 4-0 van Punch, één van de koplopers, maar het vertoonde spel was niet eens heel slecht. Na een week hard trainen bood dat toch de hoop op een goed resultaat tegen Zovoc, dat in de onderste regionen van de competitie te vinden was. Die ook bleek echter ijdel. Twee keer gaven de Scheveningers een voorsprong uit handen, waarna in de vijfde set de energie verdwenen leek.

In de eerste set gaan beide teams tot halverwege gelijk op. Het spel van Kalinko is redelijk goed, met een stabiele passlijn en gevarieerd aanvalsspel. Vanaf 13-13 lopen de Scheveningers uit en bouwen een voorsprong op van zo’n vier à vijf punten. Maar dan blijkt weer dat het evenwicht in het spel van Kalinko gemakkelijk verstoord kan worden. Want waar de setwinst bijna in de tas leek te zitten bij 23-18, weet Zovoc toch nog terug te komen tot 24-23. Alleen door een laatste foutserve gaat de set toch naar Kalinko.

Na deze wake-up call weten de mannen van Kalinko in ieder geval goed bij te blijven in de tweede set. Tot 18-18 ontlopen beide teams elkaar weinig. Het lukt de Scheveningers echter niet om lekker in hun eigen spel te komen. In plaats daarvan is er sprake van ‘frustratie-volleybal’, zoals coach Arie van Wolferen het noemt. Veel energie gaat zitten in wat er niet lukt, en niet in het zoeken naar de juiste antwoorden op het spel van de tegenstander. Dat leidt ertoe dat Zovoc vanaf 18-18 snel uitloopt naar een 19-25 setwinst.

Met een aantal verse krachten in het team proberen de mannen van Kalinko het tij te keren in de derde set. Aan het begin van de set is het stuivertje wisselen, maar met een extra onsje wilskracht lukt het om door te drukken aan het einde van de set. Uiteindelijk weten de Kalinko-mannen de derde set te pakken met een ruime 25-19. Niets lijkt een mooie 3-1 overwinning de in de weg te staan.

Helaas loopt het anders in de vierde set. Zovoc schakelt een tandje bij en gaat in de vechtmodus. Het lukt Kalinko niet om het eigen spel vast te houden en de mannen laten zich meeslepen in het creatieve en soms rommelige spel van Zovoc. Met name de middenas van de Zoetermeerders loopt als een trein, waardoor zij bij 21-25 de set naar zich toe kunnen trekken.

In de beslissende vijfde set kijken de Scheveningers meteen tegen een fikse achterstand aan. Zovoc speelt met het mes tussen de tanden en het lukt Kalinko niet daar voldoende energie tegenover te stellen. Bij 3-10 is de achterstand al bijna onoverbrugbaar en hoewel het gat nog enigszins verkleind wordt (10-12), gaat de set en daarmee de wedstrijd toch naar Zovoc bij 11-15.

Weer geen goed resultaat dus voor de mannen van Kalinko. Het geeft te denken dat het maar niet lukt om een stabiel eigen niveau neer te zetten. Dat knaagt aan het zelfvertrouwen. Volgende week wacht de uitwedstrijd tegen Dosko, een nieuwe kans om het tij te keren.