Kalinko H1 pakt de winnende draad weer op

VoV, 01-11-2021. 11:26 uur. Een afgelaste wedstrijd en drie weken van griep- en coronaleed hebben de heren van Kalinko niet van hun winning mood beroofd: tegen de ervaren mannen van Inter Rijswijk 4 wonnen de Scheveningers met 3-1. Met de verdiende 4 punten in de tas handhaaft Kalinko zich in de top van de promotieklasse.

Kalinko kreeg het niet cadeau. De geslepen Rijswijkers, die over bakken ervaring beschikken, maakten meteen duidelijk hun huid duur te verkopen. De eerste paar rally’s gaan eindeloos over en weer, om ieder punt wordt tot het uiterste gestreden. Na de eerste schermutselingen krijgen de Scheveningers, ondersteund door het thuispubliek op de tribune, meer grip op de wedstrijd.

Met name in de verdediging en blokkering zetten de mannen van Kalinko een stapje bij: middenspelers Rens en Daron, maar ook diagonaal Arnout, metselen een flinke muur aan het net. En in de verdediging staat uitblinker (en man of the match) Lars zijn mannetje met geweldige reddingen. Het zou ons niets verbazen als hij binnenkort een transfer naar ADO maakt, om daar als doelman aan de slag te gaan.

Het goede rallyspel, aangevuld met een toenemende servedruk, leidt tot een mooie voorsprong voor Kalinko. De set eindigt in 25-19, en het is 1-0 voor Kalinko.

In de tweede set blijven de Scheveningers in de flow. Met goede serveseries van aanvoerder Frank en passer/loper Sander wordt de voorsprong meteen uitgebouwd. Door de stabiele passlijn lukt het om de middenmannen meer in stelling te brengen, die gedurende de wedstrijd een bijna honderd procent scoringspercentage neerzetten. Indrukwekkend! Mocht de bondscoach van het Nederlands Team meelezen: de exacte statistieken kunnen bij teammanager Nidal worden opgevraagd.

Met een dubbele wissel mogen gedurende de set ook spelverdeler Raúl en diagonaal Rik hun kunsten vertonen. Met soepel aanvalsspel worden de Rijswijkers continu op achterstand gehouden. Vooral passer/loper Sander is ‘on fire’ en scoort de ene na de andere prachtige bal op de positie linksvoor. Vooral de variatie in slagen is knap: kort rechtdoor of lang diagonaal, via de blokkering of met een tikbal: Sander beheerst het hele palet. Uiteindelijk gaat ook de tweede set met 25-19 naar Kalinko.

In de derde set beginnen de Scheveningers stroef, maar ze lijken op tijd wakker geschud. Passer/loper Maarten maakt indruk met harde knallen langs en door het blok. De tandem Frank (spelverdeler) en Arnout (diagonaal) loopt soepel en levert de nodige punten af.

De Rijswijkse tegenstander geeft zich echter niet gewonnen en vecht zich boven de 20 punten terug in de set. Het wordt spannender dan de Scheveningers hadden gewild, maar op de cruciale punten valt alles net de goede kant op. Een kill-block van Sander zet Kalinko op setpoint. En bij 24-23 weet Rijswijk de eerste doortikbal van Frank nog te pareren, maar de tweede is ze te machtig. Bij 25-23 is de derde set voor Kalinko.

De vierde set, waarin het zo belangrijke bonuspunt verdiend kan worden, begint voor Kalinko veelbelovend. Maar Rijswijk weet zich na een 4-0 achterstand terug te knokken en maakt er nog een echt gevecht van. De jonge Marco, eerder op de dag nog actief met de B1, komt in het veld voor Sander en scoort bijna alle set ups die hij van de spelverdeler krijgt. ‘Een koele kikker’, aldus coach Ans, die met bewondering toekijkt.

Toch blijkt het voor de Scheveningers lastig om de focus te houden in deze laatste set. Er sluipen foutjes in, de serve gaat vaker in het net of buiten de lijnen. De voorsprong verdampt. Met geweldige kill-blocks houden Rens en Arnout de Scheveningers nog in de race, maar een paar chaotische punten later is het ineens voorbij: 23-25, de laatste set gaat naar Inter Rijswijk.

En ja, welk gevoel overheerst dan: de blijdschap om drie gewonnen sets, of teleurstelling om die verloren laatste set? Vlak na de wedstrijd voelen de mannen van Kalinko vooral de kater van die laatste set: dit had een 4-0 overwinning kunnen, misschien wel moeten, zijn.

Het tekent de gretigheid waarmee de Scheveningers dit seizoen zijn gestart. Toch mogen ze ook best trots zijn op deze overwinning, tegen een tegenstander die zich tot het laatst niet zomaar gewonnen gaf. In ieder geval zijn er meer dan genoeg positieve punten om mee te nemen naar de volgende wedstrijd, vrijdag 5 november tegen directe concurrent SKC in Leiden.

gh @ VoV, verslag van Romeo Tuinman, foto Nidal Al Qaq.