Kalinko H1 wint overtuigend in Zoetermeer

VoV, 26-03-2018. 14:00 uur. De mannen van Kalinko Heren 1 hebben de clash tegen Zovoc Heren 1 met overtuiging gewonnen. In Zoetermeer werd het 1-3 voor de Scheveningers.

Daarmee heeft Kalinko vier belangrijke punten gepakt in de strijd in het rechter rijtje van de competitie. Zovoc stond voorafgaand aan de wedstrijd net boven Kalinko en dus was het een zaak van erop of eronder.

Wat de spanning nog wat verhoogde, was het feit dat de Scheveningers niet compleet waren. Frank en Ard Pronk, en Merijn Wijngaard konden niet bij de wedstrijd zijn en voor hen in de plaats waren Nicolas Kamper en David Jones bereid gevonden om het team compleet te maken.

Coach Arie van Wolferen was duidelijk in zijn praatje voorafgaand aan de wedstrijd: niet kijken naar wat we niet hebben, maar uitgaan van de kwaliteiten die we wél hebben. En spelen om te winnen, niet om geen fouten te maken.

En dat hadden de mannen van Kalinko goed begrepen. Meteen vanaf het begin werd Zovoc onder druk gezet met stabiel en verrassend spel. Met een slim tactisch plan – waar in de week ervoor goed voor getraind was – werd het favoriete spel van Zovoc geneutraliseerd. Door flinke servicedruk en een gecentreerd blok kreeg de snelle Zoetermeerse middenaanval weinig kans. Er was iets meer tijd nodig om de korte tipballen en slimme doortik – ballen van de spelverdeler te doorzien, maar door de uitgangsposities aan te passen werd ook dat gat in de verdediging gedicht.

De eerste set was dan ook een prooi voor de Scheveningers. Aanvoerder Jord van Duijl was flink op dreef van achter de driemeter lijn en ook diagonaal Jasper Wiersma speelde vrijuit en scoorde regelmatig. Uiteindelijk stond een 20-25 overwinning op het scorebord.

De tweede set was nog overtuigender. Ook de middenmannen wisten mooie punten te scoren en ook de afstemming tussen spelverdeler Romeo Tuinman en passer – loper Robin Westerman kwam goed op gang, met snelle aanvallen op de buitenkant tot gevolg. Geconcentreerd wist Kalinko snel uit te lopen en richting de 20 werd die voorsprong verder uitgebouwd, onder meer met een dubbele wissel met Nicolas Kamper en gelegenheidsdiagonaal Roel Oude Nijhuis. Zovoc was deze set uiteindelijk maar 14 punten gegund.

In de derde set gooide Zovoc het over een andere boeg, wetende dat ze alles of niets moesten gaan spelen om nog iets uit het vuur te slepen. Ineens verdedigden ze iedere bal van de vloer en ook de aanval werd overtuigender. Toch hield Kalinko gelijke tred en kwam zelfs boven de twintig op een voorsprong (20-22). Toch vielen een aantal ballen net de verkeerde kant op, waardoor deze set met 25-22 naar Zovoc ging.

Werk aan de winkel dus! En dat hadden de Scheveningers begrepen. In de vierde set werd meteen een ruime voorsprong gepakt met goede servicedruk, stabiele passing onder leiding van libero Nathan van Adrichem en veel scorende hoeken. De voorsprong liep zelfs op tot 8 punten. Maar met het idee dat de buit binnen was, werden de teugels iets te vroeg losgelaten. Zovoc wist terug te komen van 13-21 tot 21-21, een ongekende serie. In de spannende slotfase lukte het Kalinko echter deze slordigheid toch weer te repareren en met 22-25 was het lot van Zovoc bezegeld.

Vier belangrijke punten in de tas mee naar Scheveningen en ook flink wat vertrouwen voor het restant van de competitie. Het volleybal – leven ziet er ineens weer een stuk rooskleuriger uit voor de mannen van Kalinko. Het niveau is goed, het spel behoorlijk geconcentreerd en het leidt gelukkig ook tot de broodnodige punten. Komende donderdag wacht de halve finale van de regiobeker tegen Dosko, waar zeker kansen liggen voor Kalinko in de huidige vorm.

gh @ VoV, verslag van Romeo Tuinman, Kalinko Heren 1.