Kalinko veegt concurrent Sovicos H1 van het veld

VoV, 29-11-2021. 8:00 uur. Wekenlang stond het rood omcirkelt in de agenda: de clash tussen de eerste herenteams van het Scheveningse Kalinko en het Haagse Sovicos. Twee teams, die nauwelijks voor elkaar onderdoen in de top van de promotieklasse.

Dat uitgerekend deze wedstrijd waarschijnlijk de afsluiter van het jaar 2021 zou worden, maakte het treffen tussen de concurrenten nog specialer. Gezien de stand in de poule zou de winnaar zich immers kunnen kronen tot de winterkampioen.

De mannen van Kalinko wilden bovendien graag de zeperd van vorige week tegen het Goudse VollinGo (3-2 verlies) van zich afspelen. Na twee scherpe trainingen was het de vraag of de Scheveningers na zes overwinningen en één verliespartij het goede gevoel terug konden krijgen. Het antwoord: een volmondig JA!

In de eerste set zetten de mannen van Kalinko meteen de toon. Het basisteam – Frank, Riki, Sander, Dmitrijs (Dima), Rens, Arnout en gelegenheidslibero Romeo – starten geconcentreerd en met overtuiging, en dat leidt al snel tot een mooie voorsprong die gedurende de set niet meer uit handen wordt gegeven.

Over de hele linie is het spel goed verzorgd. Het begint met een sterke serve die druk zet op de passlijn van de tegenstander. Vervolgens werken blok en verdediging goed samen om de tegenaanvallen op te vangen. En onder leiding van een ontketende Dima wordt er volop gescoord – langs en via de handen van de tegenstander. De beloning is een ruime winst in de eerste set met 25-18.

In de tweede set lukt het de mannen van Kalinko in eerste instantie deze lijn door te trekken. Maar dan sluipt er onzorgvuldigheid in het spel. Meer servefouten, een paar keer flinke miscommunicatie, en voordat de Scheveningers er erg in hebben komt Sovicos langszij.

Op 20-20 zit het dan ook niet mee: twee discutabele punten gaan naar Sovicos, en ineens staat het 20-22 en schiet de frustratie bij Kalinko door het dak. Gelukkig weten de Scheveningers de boosheid om te zetten in extra vastberadenheid. En vanaf dat moment gaan alle punten naar Kalinko. De set eindigt in 25-22.

Een zware mentale klap voor Sovicos, maar toch lijken ze niet van plan zich zonder slag of stoot naar de slachtbank te laten leiden. In de derde set ontspint zich een mooi volleybalgevecht. Passer loper Maarten is er inmiddels ingekomen voor net dat beetje extra power en later in de set komt de ervaren en geslepen Ard in het veld op de diagonaalpositie.

Dat blijkt uiteindelijk de sleutel te zijn voor de Scheveningers om ook deze set binnen te slepen. In de verdediging wordt nog een tandje bijgezet en ook Dima blijft maar scoren. Het loopt ineens zo soepel dat de set met een ruime voorsprong van 25-14 naar Kalinko gaat.

Op een roze wolk, en door de 3-0 stand al met een overwinning in de tas, zweven de Scheveningers naar de vierde set. Een dikke 4-0 overwinning zou de kers op de taart zijn, maar dat vergt nog wel de nodige concentratie. Gelukkig zit dat wel goed: op de serve van spelverdeler Frank loopt Kalinko uit naar een 7-0 voorsprong.

Ook diagonaal Riki is weer terug in het veld en helemaal opgeladen om de laatste punten binnen te rossen. Op de rechtsvoor positie wisselt hij harde en geplaatste ballen af, en daarmee loopt de score voor Kalinko steeds verder de goede kant op. Aan het einde sluipen er nog wat schoonheidsfoutjes in, de gedachten zijn eigenlijk al bij de welverdiende biertjes, maar ook de vierde set wordt overtuigend gewonnen: 25-14. Sovicos is vakkundig gesloopt.

Wie had dat gedacht? Een dikke 4-0 overwinning op de directe concurrent, en nog winterkampioen ook. Voorlopig saldo: 33 punten door zeven overwinningen tegen slechts één verloren wedstrijd. Een ongekende weelde! Zelfs rasoptimist cq manager Nidal had hier wel op gehoopt maar zeker niet op gerekend.

Natuurlijk is het een enorme tegenvaller dat dit waarschijnlijk de laatste wedstrijd is van 2021. Maar als het dan toch vroegtijdig moet eindigen, dan maar op zo’n geweldige manier. Chapeau mannen!

gh @ VoV, verslag van Romeo Tuinman, foto Nidal Al Qaq.