Kampioenspoule Eredivisie (v) definitief

VoV, 10-02-2019. 7:20 uur.  Ondanks dat vandaag nog twee teams uit de top 6 van de Eredivisie bij de dames in actie komen (Eurosped en FAST) is de eindstand qua posities en dus ook de beginstand in de kampioenspoule definitief. Daarin kan gezien de onderlinge verschillen in punten aantallen geen wijziging meer komen. De ploegen sluiten als volgt af, waarbij dus Eurosped en FAST op 17 gespeelde wedstrijden staan, bij de andere teams is dat al 18.

• 01. Sliedrecht Sport 49 punten en 01 in KP met 5 punten.
  • 02. Eurosped 42 punten en 02 in KP met 4 punten
  • 03. VC Sneek 37 punten en 03 in KP met 3 punten
  • 04. Regio Zwolle Volleybal 30 punten en 04 in KP met 2 punten
  • 05. Springendal Set-Up ’65 27 punten en 05 in KP met 1 punt
  • 06. FAST 21 punten en 06 in KP met 0 punten.

In de wedstrijden van gisteren was de inzet voor Zwolle het behoud van de vierde plaats op eigen kracht, voor Set-Up zat de mogelijkheid er nog in om die plaats van hen over te nemen, helemaal toen bleek de ploeg van Wilfried Groothuis bij de Talenten vroeg in de namiddag een duidelijke 3-1 nederlaag hadden geleden. Via de setstanden 25-18, 23-25, 25-23 en 25-14.

De TTP ploeg sloot de competitie dus met succes af en nam revanche voor de in Zwolle geleden 3-1 nederlaag, waarbij het soms leek alsof Zwolle niet tot het gaatje wenste te gaan voor een maximaal resultaat. “Ik miste in de beginfase al de scherpte aan onze kant” zei trainer coach Wilfried Groothuis er op Stichting Sportief Zwolle van. “Bij vlagen speelden wij goed, maar over de volle breedte was het onvoldoende”.

TTP was vooral in de passing heel goed, wat resulteerde in sterk aanvalsspel. Dus wat dat betreft is het ook zeker de verdienste van Talent Team Papendal dat ze met 3-1 wonnen. Annick Meijers werd met 25 punten, inclusief 5 aces topscorer. Indy Baijens kwam tot 17 punten, inclusief 5 blokpunten. Bij Zwolle nam Nova Marring de meeste scores (totaal 13) voor haar rekening. Met 68 om 48 eigen punten had TTP duidelijk de betere afmakers in de ploeg.

Springendal Set-Up lukte het niet om Zwolle voorbij te gaan in de stand. VC Sneek won in een spannend duel met 3-1, waarbij drie sets pas werden beslist na de reguliere lengte van de sets. Met 25-27, 25-16, 28-26 en 28-26 bleven alle punten in Friesland.

Set-Up kwam via een slim lobje van Merle Baasdam op 21-24 in de eerste set, maar slaagde er vooreerst niet in de winnende treffer te maken. Hester Jasper en Roos van Wijnen (ace) zorgden voor de  24-24, het setpoint op 24-25 werd door Jasper van het scorebord geslagen, waarop Kirsten en Carmen Oude Luttikhuis voor de laatste twee punten en de winst zorgden.

Sneek pakte in de tweede set met een serie van 4-5 naar 9-5 het voordelige verschil en bouwde dat verder uit naar 17-11 en 21-12. Set-Up wisselde veel in die periode, maar kwam niet dichterbij. Na de 24-14 kon het verlies nog twee keer uitgesteld worden voordat Roos van Wijnen de set besliste. De 25-16 betekende 1-1.

Set-Up maakte in de derde set een aantal keren een ruime achterstand ongedaan. Bijvoorbeeld werd de 11-6 veranderd in 18-16 en kwam de ploeg van Lesley de Jonge terug van een 22-18 achterstand naar 22-22, waarop de ploeg van Paul Oosterhof voor de tweede keer de time out inging. Bij 22-20 was dat ook al het geval. Sneek kwam bij 24-23, 25-24 en 26-25 op setpoints, steeds had Set-Up, door Evi van Kerkvoorde en Kirsten Oude Luttikhuis het juiste antwoord om niet te verliezen. Bij 27-26 lukte dat niet meer, het ace van Chanel Baas zette de stand op 28-26 en 2-1.

Set-Up nam na de 10-7 achterstand in de vierde set het heft in handen en draaide dat nadelige verschil naar een voordelig verschil van twee punten om bij 14-16. Hester Jasper bleef rake klappen uitdelen, maar Set-Up kwam bij 21-24 op setpoint, het lukte echter niet om er een tiebreak uit te slepen. Sneek vocht zich terug en benutte bij 27-26 het matchpoint voor de 3-1 winst.

Koploper Sliedrecht Sport had Pharmafilter US op bezoek en had geen problemen om de winst in de Basis te houden. De bezoekers uit Amsterdam kregen 12, 15 en 19 punten mee. Zij gaan als laatste van start in de Degradatiepoule. De vandaag te spelen wedstrijden Eurosped vs Dros-Alterno en Apollo 8 vs FAST gaan uitmaken hoe de andere twee posities daarin bezet worden. De actuele stand is:

• 08. Dros – Alterno 17-17, sets 25/42, nu 01. in DP met 2 punten.
  • 09. Apollo 8 17-15, sets 22-43, nu 02 in DP met 1 punt
  • 10. Pharmafilter US 18-7, nu 03 in DP met 0 punten.

Wij hebben TTP niet in de stand opgenomen. Zij speelden gisteren hun laatste wedstrijd van het seizoen en sloten af met 19 punten uit 18 wedstrijden.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Rudy Biekart uit TTP vs Sliedrecht Sport en Jan van den Noort.