Vizier op volleybal

 

VoV weekend Top 10 (en heel veel meer)

VoV, 09-02-2019. 6:30 uur.  Onze Top 10 zult u niet op de radio horen, zal niet uit de luidsprekers schallen. Ook al wil VoV fotograaf Jan van den Noort ons dat met zijn foto doen geloven. Tenminste anders zouden we niet weten wat het moet voorstellen? Of is het misschien een reuzenbroodrooster? Creatief plaatje Jan!

Vanaf deze plek willen we hem er ook nog mee feliciteren dat hij opa is geworden. Zoon Frank, de trainer coach van WVC Volley Wierden en speler van Webton en diens echtgenote Leonie,  hebben namelijk op 8 februari gezinsuitbreiding gekregen. Geboren werd Luka Jarik van den Noort. De trotse ma en pa natuurlijk ook van harte.

Om nog even op de foto en de Top 10 terug te komen, als er genoeg lezers willen weten welke muziek wij draaien als we al die volleybalberichten intypen willen we best een keer onze Top 10 in de Top 10 (en veel meer) met u delen. Maar dat terzijde. Ver terzijde.

De Poolse klus voor voormalig bondscoach Gido Vermeulen, die in februari 2018 bij Bedzin begon, zit erop. Het management van de club besloot dat hij niet langer de coachtaken hoeft uit te oefenen. Het team werd afgelopen dinsdag al gecoacht door zijn voormalige assistent Emil Siewiorek. Vermeulen stond met Bedzin op de laatste plaats als we het uit de competitie gestapte Szczecin niet meetellen. Bedzin heeft zes punten gesprokkeld, 3 tegen Szczecin op 3 november vorig jaar en daarna nog 3 via 2-3 nederlagen. Sedert 3 november 2018 was niet meer gewonnen en dan weet je het als trainer coach wel. Meestal is het dan einde oefening c.q. komt einde oefening met de week dichterbij.

Saskia van Hintum zag een eind komen aan haar verbintenis als assistent coach bij de Duitse damesploeg, zoals wij eerder deze week al berichten in ons overzicht van de Duitse Bundesliga. De Duitse damesploeg vaart verder zonder haar op de brug. Of zoals ze het zelf zegt “Unfortunaly I have to leave the boat after an inspiring summer.”

Johan Verstappen stopt ook bij de Duitse bond, waar hij de U20 talenten en VCO Berlin trainde en coachte. Hij gaat per 1 juli naar Bisons Bühl, een Bundesliga club. Met de VCO ploeg stond hij laatste in de Bundesliga. Het contract, dat nog tot 2020 liep, werd op verzoek van Verstappen zelf ontbonden. “Wir wollen ihm keine Steine in den Weg legen“ zei DVV sport direkteur Christian Dünnes over de overstap. Verstappen, die zijn loopbaan als volleyballer al zeer vroeg (22 jaar was hij) wegens knieproblemen moest beëindigen, trainde al eerder in de Bundesliga bij Moerser SC en VC Bottrop. Ook was hij in Finland, Zwitserland, België en Oostenrijk als trainer actief.

Vorige week somden we al een aantal trainers / coaches / clubs op die afscheid van elkaar hebben genomen of dat aan het eind van het seizoen doen. Daar kunnen we Johan Strokap van Rivo Dames 1 aan toevoegen. Hij stopt bij deze ploeg, maar blijft wel als jeugdtrainer aan de club verbonden. En ook als jeugdtrainer aan TIMAX / DeVoKo in Denekamp

En ondertussen is er weer een week voorbij en heeft de Oranje mannenploeg nog steeds geen nieuwe bondscoach. En is het Oost-Indisch stil over de opvolger van Vermeulen.

De kalender voor de nationale beach competitie in de Eredivisie ziet er dit jaar als volgt uit:

 • 11-12 mei, Kasteelplein Breda.
 • 18-19 mei, Pancratiusplein Heerlen.
 • 25-26 mei, Jaarbeursplein Utrecht.
 • 1-2 juni, Gemeenteplein Heerenveen
 • 8-9 juni, Groenmarkt Zutphen.
 • 15-16 juni Boulevard Evertsen Vlissingen
 • 29-30 juni, Rozengracht Zaanstad
 • 6-7 juli, Grote Markt Groningen
 • 13-14 juli, Marktplein Almelo
 • 27-28 juli, Breezand Vrouwenpolder.
 • 23-25 augustus, NK Beach te Den Haag.

Het lijkt er overigens meer op dat het een ‘Pleintjes’ dan een ‘Beach’ competitie is.

De Europese clubtoernooien:  Deze keer willen we eens niet de prestaties van de Nederlandse speelsters van afgelopen week nog eens de revue laten passeren, dat deden we al in de verslagen en artikelen over Champions League, CEV Cup en Challenge Cup. Nu is het de beurt aan iets anders. Iets dat ons opviel. Het was de vierde ronde in de Champions League, de kwart finale in de CEV Cup en Challenge Cup, met andere woorden de 36 (!) beste damesteams van Europa kwamen deze week in actie. Vorige week hadden de 36 (!) beste mannenteams van Europa hun wedstrijden al in deze Europese toernooien gespeeld. Ook de vierde ronde en kwartfinales. De crème de la crème, met alle toppers waarvoor je naar de hal komt, was dus in actie geweest.

Wat we bedroevend vinden is de belangstelling voor deze wedstrijden, overal zie je meer lege plaatsen op de tribunes dan bezette. De camera’s zijn wel zo opgesteld dat meestal de volle tribunes getoond worden en de foto’s laten ook meelevende supporters op volle tribunes zien, maar als er dan eens een totaalbeeld bij een time out of zo gegeven wordt zijn het toch vooral de vele lege plaatsen er tegenover of aan de zijkant die opvallen. De cijfertjes tonen het ook aan, blijkbaar zijn deze Europese toernooien geen echte publiekstrekkers.

Champions League: De 10 wedstrijden in vierde ronde werden door totaal 16.636 bezoekers ofwel 1.664 afgerond per wedstrijd bezocht. Bij de heren vorige week waren dat er bij 10 wedstrijden 26.239 bezoekers, 2.624 per wedstrijd. Champions League dames en heren dus 42.875 bezoekers in 20 (!) wedstrijden. Het volleybal op het allerhoogste Europese niveau is nou niet bepaald een bezoekers tophit. Ook niet met alle wereldsterren, want die spelen bijna allemaal in Europa, binnen de lijnen.

CEV Cup: De 4 dames wedstrijden in de kwartfinales trokken totaal 4.458 bezoekers. Bij de mannen waren dat er in dezelfde fase van het toernooi 5.328. Dus 9.786 bezoekers voor 8 wedstrijden. Met net iets meer dan 1.200 per wedstrijd is dit al helemaal geen knaller wat bezoekersaantallen betreft

Challenge Cup: De 4 wedstrijden in de kwartfinales bij de dames werden door totaal 2.225 bezoekers gezien. Bij de mannen waren dat er 4.426, dus hier een totaal van 6.651 bezoekers bij 8 wedstrijden. Nog geen 900 per wedstrijd. Ook wel erg minimaal vinden wij.

Toen we het lazen waren we toch wel even blij dat niet wij periodiek de prestaties van de Amerikaanse spelers en speelsters, die buiten de landsgrenzen van Amerika spelen, in een artikel samen moesten brengen. Dat zou een ‘hell of of job’ geweest zijn. Een weektaak. Want? Want er spelen een record aantal Amerikaanse dames en heren in het Amerikaanse buitenland. Hoeveel? Nou,  het zijn precies 327 dames en 113 heren, dus totaal 440,  die de ballen buiten Amerika tegen de vloer proberen te rammen of ze er juist vanaf proberen te houden.

En waar spelen die zoal? Bij de dames zijn Duitsland (46), Frankrijk (40), Italië (26), Finland (24), Engeland (23) en Zwitserland (20) favoriete landen. Van de mannen spelen er 25 in Duitsland en 23 in Engeland. In totaal spelen Amerikaanse volleybalsters en volleyballers in 45 (!) verschillende landen, waaronder voor het eerst ook in de nieuwe profliga in India. De dames zijn uitgevlogen naar 38 en de heren naar 28 landen. Ook Nederland behoort daartoe. Bij Pharmafilter US in Amsterdam spelen Isabel Kuhel en Mallory Bricked en bij Advisie / SSS in Barneveld Peyton Shirman. En wij maar denken dat er in onze eredivisie dames geen buitenlanders meer actief waren.

De Top 10  dan maar. Deze keer wat meer aandacht voor de tobbende toppers. Behoudens de nummer 3, dat is een echte topwedstrijd, denken wij. Ook al wordt die gespeeld in de Eerste Divisie bij de Dames. De andere duels zijn min of meer direct of indirect wedstrijden die belangrijk zijn voor lijfsbehoud, voor directe handhaving of om een stapje richting of voorbij de p/d positie te maken.

1>SV Land Taurus vs VoCASA. Eredivisie Heren. De een of andere Taurus of VoCASA speler / fan zal afgelopen zondag bij het zien van de 3-1 uitslag bij Zaanstad vs Lycurgus binnensmonds of in gedachten best wel een stevige krachtterm geuit hebben. Een onverwacht probleem, en dat zijn vaak de vervelendste, was ineens levensgroot aanwezig. Er stond hen al een hele klus te wachten in hun laatste wedstrijd in de reguliere competitie om de veilige haven van de Kampioenspoule binnen te varen, maar dat werd in een klap nog een hele klus in het kwadraat.

Situatie nu, Zaanstad 16, Taurus 16 en VoCASA 15 punten. En Zaanstad speelt zondag en kan dus vanuit de luie fauteuil toekijken en weet precies wat ze dan moeten presteren. Maar weten wat te doen wil nog niet zeggen dat ze het ook kunnen doen. Nul punten voor VoCASA betekent dat de twee tickets voor de kampioenspoule voor Taurus en Zaanstad zijn. .

2>TTP vs Regio Zwolle Volleybal en TTP vs Sliedrecht Sport. Eredivisie Dames en Eredivisie Heren. Waarom? Vanwege de TTP teams, niet vanwege hun tegenstanders. Omdat het de laatste wedstrijd van de Talenten van dit seizoen is. Zij gaan zich op de toernooien voorbereiden. En omdat met name de TTP jongens dit jaar een hele knappe prestatie hebben geleverd en maar even (tot nu) 35 punten bij elkaar sloegen. Dat is meer dan ooit voorheen en dat zegt hopelijk meer over hun eigen kwaliteiten dan over die van hun tegenstanders in vergelijking tot het verleden. En de meiden hebben tot nu de twee promovendi Apollo 8 en US Amsterdam onder zich weten te houden. Dan heb je ook wel een beetje bewezen dat je erbij hoort.

3>Sliedrecht Sport II vs Volley Tilburg. Eerste Divisie Dames. De topper tussen de tobbers. De stand zegt alles. Volley Tilburg is de nummer 1 met 14-52. Sliedrecht Sport de nummer 2 met ook 14-52. Wie heeft het eerst de zenuwen onder controle? Welke team heeft de meeste koele kikkers in de ploeg? Wie trekt zich van de hele soesa niets aan en haalt gewoon het hoogste niveau, het niveau om te kunnen winnen. Als dat aan weerszijden van het net het geval is, wordt het een mooi en memorabel duel.

4>Sudosa – Desto vs Volley Tilburg.  Topdivisie Heren. Beide teams bevinden zich al in de virtuele degradatiepoule van de Topdivisie bij de heren. Tilburg 13-9, VCV 15-7, Sudosa – Desto 14-6. Dat is de stand. Tilburg is bij deze stand safe, de kloof naar DIO (15-19) is 10 punten en die ploeg blijft zeker nog drie wedstrijden buiten bereik van Tilburg, voor de andere twee teams nog langer. En dan zijn we al dicht bij ‘Einde Seizoen’ en bij de definitieve ranglijst. Geen tijd te verliezen en geen punt te verkwisten dus voor beide ploegen.

5>Rosstars vs VC Zwolle II.  Eerste Divisie A Dames. Een echte p/d kraker. Samen boekten deze teams in de laatste 11 wedstrijden 11 keer een 4-0 uitslag, waarvan er één met die cijfers door Zwolle II werd gewonnen. Het zou zomaar schokkend kunnen zijn als de verliezende partij een setje meekreeg. Of misschien nog wel schokkender als de verliezende partij geen setje meekreeg. Want  de teams staan immers onderin de ranglijst. Rosstars is 10de (15-24), Zwolle II 12de (15-17). Aanklampen, aanhaken, afhaken, er zitten wat haken en ogen aan om in dit duel punten te krijgen.

6>Zaanstad vs Coniche Topvolleybal Zwolle. Eredivisie Heren. Daar zeggen we niets meer over, dat hebben we al gedaan bij punt 1>. En dat heeft Zaanstad in hun voorbeschouwing ook al gedaan. Genoeg geschreven, actie!

7>Prima Donna Kaas Huizen  vs SV Dynamo. Topdivisie dames. De nummer voorlaatst (SV Dynamo, 15-15) en derde van onderen tegen elkaar. Hier ook (net als bij nr. 4> ) geen strijd om boven de p/d plaats te komen, want die is er gewoon niet. Nummer laatst en voorlaatst degraderen, meer is er niet van. Dat hekkensluiter Veracles (14-2) zich nog weet te redden, daar gelooft de meest optimistische Groninger en de slimste of domste student zeker niet meer in. Maar om aan het eind van de rit niet op die andere degradatieplaats te staan, daar gaat het bijvoorbeeld zaterdag al om bij dit duel onder nummer 7 op de Top 10.

8>Avior vs FOOX Olhaco. Eerste Divisie A Heren. Een kelderduel van het zuiverste soort. De nummer laatst (Avior, 14-16) tegen de nummer voorlaatst (15-23) met daarboven twee teams met 24 en 27 punten. Avior blijft sowieso laatste, maar kan een stuk van de kloof dichten. Olhaco kan plaatsen naar boven opschuiven als ze ferm uithalen omdat de twee bovenburen speelvrij zijn.

9>Apollo 8 vs FAST en Eurosped vs Dros – Alterno. Eredivisie Dames.  Daar staat voor  Apollo 8 en Dros – Alterno de koppositie van de Degradatiepoule op het spel. En één puntje extra als startbonus daarin.

10> Zoals voorheen, mag u zelf invullen. Geen wedstrijd kiezen die er al bijstaat. Anders krijgt u problemen met de weekend Top 10 politie.

Meer hebben we niet voor u. We gaan u natuurlijk zondag en daarna wel weer informeren over de afloop van een en ander. Uiteraard zijn uw wedstrijdverslagen dan ook weer hartstikke welkom bij VoV. Stuur ze maar naar g.heerink@arghent.nl dan plaatsen we ze. Als u al een team- of een actiefoto heeft, stuur die dan even als bijlage mee!

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.