Vizier op volleybal

 

Kans op Turkse WK finale clubteams

VoV, 07-12-2018. 11:58 uur. Bij het WK voor clubteams werd vandaag beslist wie er als koploper in de poule zou eindigen en wie er tweede zou worden, waarmee dan ook de partijen in de halve finale van morgen bekend waren. We kunnen ons voorstellen dat zowel VakifBank als Eczacibasi Vitra (beide uit Turkije) elkaar liever niet in de halve finale tegen wilden komen,  en dat Minas Tenis Clube en Praia Clube (beide Brazilië) er geen probleem mee hadden dan tegen elkaar te spelen. Om de poulewinst ging het vandaag tussen Praia Clube vs Eczacibasi en Minas Tenis Clube vs VakifBank.

Praia Clube vs Eczacibasi Vitra:

Praia heeft in haar ploeg ook de nodige nationale en  internationale sterren. Zoals Fabiana, Carol, Michelle en Fé Garay uit eigen land en de Amerikaanse  spelverdeelster Carli Lloyd en haar landgenote Nicole Fawcett.

Praia verraste Vitra (foto boven) in de eerste set. Fawcett serveerde het gaatje van 15-19 dicht, in de periode daaraan voorafgaand maakte Praia een fout teveel als ze eigenlijk noesten scoren.  Bij 20-20 was Praia ernaast en na de score van Fé Garay voor 24-23 kreeg Praia het eerste setpoint. Michelle scoorde de 26-25, waarop de harde klap uit van Boskovic de set besliste voor de Braziliaanse kampioen.

Blokkerend neutraliseerde Praia het gevaar Boskovic in het begin van de tweede set. Met 8-4 ging de eerste time out in. In het middendeel hielden ze het voordelige verschil op twee punten via de side out (12-10, 14-12, 16-14), na de tweede technische time out gingen de ploegen zich opmaken voor aanloop naar de finale.  Na de time out bij 16-14 volgde er een Turkse op 17-14.  Eczacibasi kwam met 18-14 achter, met Jordan Larson aan de opslag en Boskovic en Kim aan het net werd die achterstand omgebogen naar 21-22, waarop de time out van Praia volgde. Maar dit stopte de serie van Larson niet, Eczacibasi stoomde door naar 21-25 en een 1-1 stand.

Het was ineens een hele andere wedstrijd in set 3. Jordan Larson was niet af te stoppen, zij stal de show scorend, passend  en blokkerend en dat resulteerde al vlot in een 4-10 en 8-17 voorsprong voor de Turkse topploeg. Praia was het kwijt, alle internationale routine uit de eerste set stond aan de kant en de vervangers binnen de lijnen maakten fout op fout. Praia verloor de derde set met 11-25. Eczacibasi was één setwinst van de finale af. Praia één van de tiebreak.

Over en weer waren er veel fouten in het begin van de vierde set. Twee kill – blocks op rij van Carol maakten de 8-7 bij de eerste technische time out. Maar opnieuw was het Jordan Larson die het verschil maakte, serverend en scorend via de pipe aanval. Van 13-13 werd het met haar aan serve 13-19.  Dit gaf Eczacibasi niet meer weg.  Beide coaches vroegen bij 17-22 een video challenge aan, Praia voor touché, Eczacibasi voor netfout. Geen van beiden kreeg gelijk.  Na de 17-24 kon Praia het verlies tot 21-24 uitstellen, vervolgens sloeg Boskovic raak en bezorgde haar team de eerste plek in de poule.

Topscorer van de partij werd Jordan Larson met 23 punten.

VakifBank vs Minas Tenis Clube:

Lonneke Slöetjes was terug van haar voetblessure en scoorde ook maar meteen het eerste punt.  Het Chinese publiek koos natuurlijk de kant van VakifBank, vanwege Zhu Ting, die een nationale volleybalheldin in China is. Voor haar waren ze naar de hal gekomen.

VakifBank veranderde een 6-8 achterstand in een 11-8 voorsprong door scores van Ting en Slöetjes. Evenwicht bij 13-13.  Na 19-19 liep Minas via twee aces uit naar 19-22, Zhu sloeg VakifBank naar setpoint op 24-23, waarna Natalia aan de verkeerde kant naast de lijn mikte voor 25-23.

Karakurt begon voor Slöetjes in de tweede set. Minimaal voordeel was er voor Minas (6-8), Tot aan 13-13 was Gabi een scorend zekerheidje op de buitenkant voor Minas, Rasic op mid voor VakifBank. Op 15-18 haalde Guidetti zijn ploeg naar de kant, zijn collega van Minas deed dat bij 20-21. In de uiterst spannende eindfase vlogen de setpoints van de ene naar de andere kant van het net, tot aan 29-28. Met een tweede balscore besliste Cansu de set met 30-28 voor VakifBank.

En daarmee was het verzet van de Zuid Amerikaanse ploeg ook gebroken.  Na de 8-5 in de derde set liep VakifBank uit naar 16-8 bij de tweede technische time out. Bij 19-10 was het verschil heel erg groot, het slonk nog wel iets (20-14), maar niet genoeg om VakifBank in de problemen te brengen. Met 25-18 via het laatste punt van Milena Rasic verzekerden ze zich van de poulewinst.

Morgen staan er in de halve finales dus weer Turkse en Braziliaanse teams tegenover elkaar. Dan wordt er beslist wie de finale gaan spelen en wie er voor het brons gaan.

De andere twee partijen van vandaag waren alleen voor de statistieken belangrijk. Die laen we dus ook maar onbesproken.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto ’s FIVB, o.a. schreeuw niet zo, beneden.