Keiharde revanche Set-Up op Eurosped

VoV, 24-02-2019. 6:20 uur. Set-Up ’65 begon gisteravond de wedstrijdenreeks in de Kampioenspoule tegen Eurosped. Het was de eerste van vier opeenvolgende thuiswedstrijden, die achtereenvolgens Regio Zwolle (2 maart), VC Sneek (6 maart) en FAST (9 maart) naar de Schalm zullen brengen, waarna de ploeg van Lesley de Jonge vier keer achter elkaar uit speelt. Pas op 6 april volgt er dan weer een thuiswedstrijd.

Bij Eurosped ziet het wedstrijdschema er wat evenwichtiger uit, waarbij opvalt dat de ploeg van Jan Berendsen zowel Sliedrecht Sport als VC Sneek eerst uit heeft, en dus bij de returns (27 en 31 maart) de gastheer voor deze teams is. De strijd om een play – off ticket eindigt op 13 april met Eurosped vs Set-Up.

Maar eerst gisteravond de derby, de derde keer dat de teams dit seizoen tegenover elkaar stonden. Met Joana Vilela Pinto da Silva als eerste scheids en Suleyman Talcin als tweede. Veel publiek in de zaal, een gezellige stemming en blijkbaar had iedereen zin in een mooie partij volleybal. Aan beide teams was dat eigenlijk bij het inspelen en inslaan al te merken. Nu ging het erom, dit was de aftrap voor de beslissende fase van het seizoen, nu moesten er spijkers met koppen geslagen worden. De druk lag bij Eurosped, als ze de play-offs wilden halen moesten ze winnen, Set-Up had de seizoenstarget al binnen en kon vrijuit aan het seizoenstoetje beginnen.

Lesley de Jonge liet Kiki von Piekartz, Daniëlle Nouwen, Carmen Oude Luttikhuis, Martine Stevelink, Marianne het Lam – Scholten, Ilse Oude Luttikhuis en Merle Baasdam beginnen. Jan Berendsen zette de nummers van Rochelle Wopereis, Suzanne Kos, Vera Mulder, Eline Timmerman, Laura de Zwart, Daphne Knijff en Kirsten Wessels op zijn opstellingsbriefje.

Om u een beeld te geven hoe de stand van zaken onderling is: Set Up speelde 67 sets in het reguliere seizoen, Eurosped 65.  De ploeg uit Ootmarsum scoorde 1.069 punten eigen punten, Eurosped kwam tot 1.040 ofwel gemiddeld bijna 16 t.o.v. precies 16 per set. Bij de Ootmarsummers werd Carmen Oude Luttikhuis met 221 punten topscorer, bij Eurosped Vera Mulder met 185.

Eurosped maakte meer aanvallende punten (581 om 668) en meer blokpunten (166 om 191) en was passend beter (succespercentage 38% om 44,7%). Alleen bij de opslag scoorde Set-Up beter met 221 om 181 aces.  En dan is ook cijfermatig beredeneerd dat Eurosped als favoriet van start ging, ook omdat ze in het reguliere seizoen al twee keer met 3-1 hadden gewonnen. .

Klokslag 20:30 uur werd er aangefloten. The game is on! Na drie kadootjes en twee aces van Carmen Oude Luttikhuis stond Set-Up met 5-1 voor en aan de rally’s die volgden was meteen al te zien dat het geen makkelijk avondje voor de gasten zou worden. Bij 10-5 had Set-Up al twee keer zoveel punten dan Eurosped en toen Vera Mulder wat terugdeed had de thuisploeg het antwoord ook meteen klaar. Twee aces van Ilse Oude Luttikhuis voor de 13-7 tussenstand. Ondanks een forse foutenlast middels foutserves en een technische fout kon Set-Up door scores van Merle Baasdam, een tweede bal van Kiki von Piekarts en een ‘blokje uit’ tot 19-14 redelijk eenvoudig aan de goede kant van de score blijven.

Met Laura de Zwart aan serve vanaf 19-15 kwam er verandering in. Lesley de Jonge kreeg geel, Set-Up ging de time out in en Daphne Knijff banjerde een overpass er keihard in, Eurosped was terug in de race, daar leek het tenminste op. De 19-14 was 19-18 geworden. Maar zo snel als de inhaalmanoeuvre geweest was, zo snel verloren ze ook het contact weer. Na de foutserve van Laura (20-18) scoorde Ilse Oude Luttikhuis met een ace en joeg zus Carmen de Mikasa vanaf de buitenkant als een streep naar de vloer. Voor 22-18. Na het volgende  Set-Up punt haalde Jan Berendsen de ploeg naar de kant. Vera Mulder maakte 23-19 en 24-19 middels haar foutserve. Hoeveel nog? Klinkt dan bijna als een sarcastische uitdagende vraag. Hoeveel nog? Met het blokpunt van Carmen Oude Luttikhuis was het antwoord gegeven, de 25-19 winst was binnen.

Set – Up scoorde 16 eigen punten, Eurosped kwam tot 11. De foutenlast bedroeg 8 om 9 punten. De normaal supersterke mids bij Eurosped kwamen aan het net niet in het verhaal voor, niet één scorende  midaanval noteerden we.

Met twee aces van Martine Stevelink (foto boven) achter elkaar, dat zie je ook niet elke dag, en een lawine aan fouten van Eurosped kon de thuisploeg in de tweede set tot aan halverwege een hele ruime voorsprong opbouwen. Bij 16-7 had Eurosped al 9 keer voor Set Up gescoord. En daarvoor 2 puntjes terug gekregen. Het verschil nam bij 21-9, na onder andere twee aces van Merle Baasdam,  dramatische vormen aan voor de gasten, die bij 11-5 en 20-9 voor goede raad naar de kant gingen. Maar blijkbaar was die erg duur, misschien wel onbetaalbaar duur.

Set-Up werd even slordig, gaf twee puntjes weg en liet Daphne Knijff zelfs uit stand scoren en zag zo de marge van een dozijn punten slinken naar acht bij 21-13. Geen kou aan de lucht, vier keer de side out scoren en de set zit in de pocket. Zo gezegd, zo gedaan. Marianne het Lam – Scholten (23-14) en Carmen Oude Luttikhuis maakten er twee van de vier, Eurosped nam die andere twee via uitgeslagen aanvallen voor haar rekening. Met 25-16 was Set-Up opnieuw te sterk en kwam op 2-0 in sets.

Set-Up scoorde 13 eigen punten, Eurosped kwam tot 9. Die kwamen via 7 om 9 aanvallende punten, 1 om 0 blokpunten en 5 om 0 aces op het scorebord. De foutenlast bedroeg 7 om 12 punten. Opnieuw was de midaanval van Eurosped niet eenmaal succesvol.

Eurosped had blijkbaar helemaal haar dag niet, het leek een totale off- day geweest in de eerste twee sets en dat ging ongestoord door in de derde. De foutenlast was in het eerste deel van de derde set weer torenhoog, de punten voor Set-Up gescoord vielen als de zogenaamde rijpe appelen en passend liep het niet zoals het moest, en dan drukken we ons voorzichtig en netjes uit.

Met Dagmar Boom en Charlotte Haar in de ploeg (voor Kirsten Wessels en Rochelle Wopereis) probeerde Jan Berendsen een winnende samenstelling te vinden, echter Set Up denderde, mede door acht kadootjes van de gasten, door naar een 12-5 en 14-7 voorsprong. De stemming kwam er steeds beter in bij de #goyellow fans en het leek wel of de Koale Karmis en carnaval op dezelfde dag vielen.

Pas op 18-12 kreeg Eurosped weer een beetje grip op het gebeuren binnen de lijnen. Vera Mulder en Daphne Knijff scoorden aanvallend, Eline Timmerman had succes met haar opslag, die ondanks verwoede pogingen van Set-Up in het achterveld niet uitgekeken kon worden. De 18-16 leek een opstapje naar meer, maar was gewoon een korte opleving, een stuiptrekking voor het naderende verlies. De foutserve maakte 19-16. Vervolgens tilde Martine Stevelink een met de nagels geaaide bal, is geaaid dan wel het juiste woord moet dat niet gekrabde bal zijn die ze precies genoeg raakte om dood in het hoekje te vallen, de score naar 20-16. Carmen maakte de 21-16. Weg dreiging!

In de finale liet Set-Up zich geen moment meer in de problemen brengen. De 3-0 zege was in aantocht en werd binnengehaald alsof prins Carnaval uit een levensgrote Mikasa het speelveld kwam veroveren. De 23-17 blokkeerde Kiki von Piekartz tegen de vloer, Jan Berendsen nam nog een time out en zag Daphne Knijff daarna nog twee keer scoren, de laatste via een ace. Zou het dan toch nog spannend worden? Menig Eurosped fan zal bij 23-19 stilletjes gedacht hebben ‘het kan nog, het kan nog’. Maar op de ace van Daphne volgde een foutserve. Bij 24-20 kwam die gedachte misschien nog een keer, maar de eerder ingevallen Kirsten Oude Luttikhuis verzilverde het laatste punt met een driemeter aanval via het blok. De 25-20 en de 3-0 was de revanche voor de twee in het seizoen geleden nederlagen.

Set-Up scoorde 14 eigen punten, Eurosped kwam tot 10. Die kwamen via 9 om 7 aanvallende punten, 2 om 1 blokpunten en 3 om 2 aces op het scorebord. De foutenlast bedroeg 10 om 11 punten. De midaanval van Eurosped had via Eline Gommans één keer succes.

Merle Baasdam (Set-Up) werd met 13 punten topscorer, Vera Mulder kwam tot 12 treffers voor Eurosped. Set Up behaalde het voordeel grotendeels op de serve. Met 14 om 3 aces totaal en 17 om 14 foutserves gaf de balans van de opslagen een min 3 om min 11 score. Ofwel 8 punten voordeel voor Set-Up.

Set – Up staat nu net als Eurosped op 4 punten. Vandaag worden nog de wedstrijden FAST vs Sliedrecht Sport en Regio Zwolle Volleybal vs VC Sneek gespeeld.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Jan van den Noort.