Winst voor Lycurgus en Dynamo

VoV, 24-02-2019. 6:25 uur. Na een roerige week heeft Abiant Lycurgus zaterdagavond de eerste wedstrijd in de kampioenspoule met 1-3 gewonnen van SV Land Taurus. In een wisselvallige wedstrijd waren de setstanden 11-25, 22-25, 25-17 en 23-25.

Na een prima en met overtuiging gespeelde eerste set werd het vervolgens een lastig verhaal voor de landskampioen. De starting seven had geen enkel probleem in de eerste set. Het stond in no – time 6-15 met onder meer goede punten van Frits van Gestel. Het ging heel snel waarbij Ghanbari sterk speelde en hij was het ook die het tweede setpoint benutte voor de 11-25 eindstand.

Wie verwacht had dat de landskampioen snel door zou drukken kwam bedrogen uit. Taurus nam een 18-12 voorsprong in de tweede set, maar mede door de voor de geblesseerd geraakte Auke van der Kamp ingevallen Chris Voth, werd het 21-21. Wytze Kooistra tilde Lycurgus naar 21-23, hetgeen in 22-25 setwinst eindigde.

In de derde set liep Abiant Lycurgus achter de feiten aan en kon in het tweede deel van deze set niet mee in het spoor van de thuisploeg blijven. Veel eigen fouten en aanvallend ontbrak de precisie. Dat had een duidelijke nederlaag in deze set tot gevolg.

In de vierde set was het voor Lycurgus keihard werken en vechten om de baas te blijven in dit duel. Taurus speelde onbevangen en ging op zoek naar het benutten van de geboden kansen. Dat het toch lukte om deze set eruit te trekken, was blijven knokken. Zelfs een 21-19 achterstand werd weggewerkt. Kooistra maakte in die fase de belangrijke 22-24. Vervolgens sloeg hij een bal uit, maar een servefout bracht vreugde en opluchting. De eerste zege was een feit.

Draisma Dynamo won gisteravond thuis met 3-2 van Achterhoek Orion. Het kostte de kersverse bekerwinnaar de nodige moeite om de 2-1 in sets ook met een overwnning af te sluiten. Die 2-1 was via 25-20, 23-25 en 25-19 op de borden gekomen. Orion kwam er met 19-25 naast en kreeg in de tiebreak drie matchpoints voor de winst. Dynamo kon ze onschadelijk maken en zelf de zege met 16-14 in Apeldoorn houden.

Dynamo was in de eerste set in de big points de betere ploeg, in de tweede set waren het de gasten die aan het eind van de set de buit naar zich toehaalden. De derde set ging ruim verloren, maar daarop volgde een krachtig herstel van Orion in de vierde, waarin ze met een overtuigende start (naar 0-5) de basis legden voor de uiteindelijke zege en de tiebreak. Daarin liet Orion drie kansen op winst onbenut, terwijl Dynamo de eerste de beste gelegenheid verzilverde.

Joris Marcelis van Orion werd met 23 punten topscorer, op de voet gevolgd door Rik van Solkema die er 21 voor Dynamo maakte. Ook Maikel van Zeist kwam op 21 punten, waarvan 6 blokkerend. Voor Shalev Saada van Orion stopte de teller op 20. Met een eigen score van 75 om 69 en een foutenlast van 34 om 33 had Dynamo ook voordeel op de totale score, waarbij de aanvallende punten (58 om 51) het meeste verschil maakten.

Lycurgus komt op 8 punten. Sliedrecht,  Dynamo en Orion hebben er nu 4, maar Sliedrecht speelt vandaag nog tegen Zaanstad, dat 1 puntje heeft. Taurus blijft op 0 staan.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto’s Rudy van ’t Rood.