Kerstnederlaag voor top 3 in Italië (v)

VoV, 27-12-2018. 6:19 uur. In de Italiaanse Serie A1 bij de dames werd er op de tweede kerstdag een volledig programma afgewerkt. Waarbij de toppers Novara, Conegliano en Busto Arsizio met een nederlaag geconfronteerd werden. Scandicci en Casalmaggiore uit de top 5 wonnen wel.

Koploper Novara van Celeste Plak werd voor 4.600 toeschouwers tegen het laag geplaatste Cuneo, ze staan tiende,  op een 3-2 nederlaag getrakteerd. Novara kwam met 2-0 achter, kon de schade via 19-25 en 23-25 herstellen, maar verloor de tiebreak met 16-14. Lise van Hecke was scorend belangrijk bij Cuneo (27 punten), Paola Egonu deed daar nog een schepte bij bovenop met 35 punten voor Novara. Celeste Plak speelde alleen de eerste set en scoorde één keer.

Conegliano (foto boven) van Robin de Kruijf leed op eigen veld een 2-3 nederlaag tegen Brescia, dat vijf sets Judith Pietersen in de basis liet spelen. De ploeg van Pietersen kon met 22-25 in de vierde set een nederlaag voorkomen, waarna ze de tiebreak met 17-19 wonnen, Judith Pietersen scoorde 13 keer (via 9 van de 44 set ups), had 4 blokpunten en had ook passend een drukke middag, 43 keer werd ze met de opslag gezocht, 1 keer ging het mis. De Kruijf speelde 4 sets in de basis en viel in één set in. Ze scoorde 11 keer en had een aanvallend  scoringspercentage van 33%. Samantha Fabris (Conegliano) werd met 31 punten topscorer.

Busto A. verloor uit bij Casalmaggiore met 3-1. Na twee duidelijke setstanden (25-19, 25-16) konden ze met 13-25 een dikke setwinst laten noteren. Daarna ging het lang tegen elkaar op, maar via 26-24 trok Casalmaggiore toch aan het langste eind. Floortje Meijners had drie sets invalbeurten.

Scandicci won met 3-2 thuis van Bergamo. De thuisploeg won de eerste en derde set met 25-21, de gasten pakten de tweede en de vierde set met 23-25. Scandicci, met opnieuw de veel scorende Isabella Haak, 27 punten, als topscorer in de ploeg pakte de tiebreak met 15-8.

Firenze van Laura Dijkema en Nika Daalderop boekte een 3-1 zege tegen Filottrano. De gasten konden de derde set met een nipte 24-26 voor zich beslissen, de andere drie doorgangen kregen ze 22, 15 en 21 punten mee. Nika Daalderop scoorde 14 keer. Laura Dijkema maakte er 5. Beide stonden alle sets in de basis. Louisa Lippmann werd met 21 punten de meest scorende speelster bij Firenze.

En als laatste verloor Club Italia met 3-2 bij Chieri. Dat was het duel tussen de nummer voorlaatst tegen de hekkensluiter. De 19-17 in de vijfde set bracht de beslissing.

De stand is nu als volgt voor de top 5, die er allemaal 11 wedstrijden op hebben zitten. Novara 29, Scandicci 25, Conegliano 25, Busto A. 24, Casalmaggiore 23. Firenze staat met 12-16 zevende, Brescia is achtste met 11-15.